Učimo kroz igru: plastelin i spretni prstići

Plastelin je sjajno sredstvo za učenje kroz igru. Sa njim utičemo na razvoj mišića šake i prstiju, razvijamo koordinaciju oko-ruka kao i saradnju lijeve i desne ruke.

Značaj igre sa plastelinom je veliki, uz pomoć ovog materijala razvijamo motoriku: finu motoriku, manipulativnu spretnost (spretnost šake), koordinaciju, a razvijamo i kognitivne sposobnosti: mišljenje, pažnju, kreativnost.

Kako želimo da prirodno podupiremo razvoj djeteta onda ćemo imenovanjem i opisivanjem naših aktivnosti uticati i na razvoj govora.

Pored izrade klasičnih figurica, u cilju stimulacije razvoja fine motorike, kreativnosti i govora, možete igrati i kombinovanu igru, kao na slikama ispod:

Ukoliko želite da ovakvu igru priredite svojim mališanima, možete da preuzmete šablon za igre plastelinom u PDF formatu klikom na link -> plastelin.

Dobićete ovakve sličice koje možete da odštampate:

Naravno, umjesto štampanih sličica možete sami da izradite crteže koji će vam poslužiti kao šabloni, a čiju ćete tematiku sami da birate prema željama razigrane djece.

Savjet plus: Kako napraviti plastelin kod kuće

Plastelin napravljen kod kuće ne samo da je ekonomičan, nego je i sjajna zabava dok se pravi zajedno sa djecom.

Recept za plastelin:
  • 5 šolja vode,
  • 5 šolja brašna
  • 1 šolja soli,
  • 3 kašike ulja,
  • 2 limuntusa.
  • Sve mjeriti istom šoljom.

U vodu sipati šolju soli i čekati da provri, kada se skloni sa šporeta, ubaciti brašno i miješati (može mikserom ili varjačom, oprez zbog vreline), na kraju staviti limuntus i nastaviti mijesiti dok se on ne rastopi. Podijeliti smjesu u onoliko komada koliko želite boja i dodati boju za kolače. Mijesiti dok se boja smjese ne izjedanči.

izvor: pitajtedefektologa.wordpress.com

 

Najluđe roditeljske podvale i laži: SMIJEŠNE FORE mama i tata sa interneta

Kratki vodič kroz prehladu i gripu: Šta raditi kada je nos začepljen?

Smiješni PATULJCI kao ukrasi ili igračke! Napraviti ih možete na LAK način