MATEMATIKA BEZ SUZA – škola mentalne aritmetike

 

SuanPan mentalna aritmetika je čitava nauka, ali nije komplikovana, vjerujte. Naprotiv.

NAUKA KAŽE DA KORISTIMO TEK 5 DO 7 % KAPACITETA LJUDSKOG MOZGA. KADA UČIMO, MOZAK SE POKRENE, ALI NE KORISTI OBE HEMISFERE, NE U ISTO VRIJEME, NE AKTIVNO. DJECA UČE NAPAMET, PONAVLJANJEM, MOZAK SE AKTIVIRA SAMO ONOLIKO KOLIKO MU JE POTREBNO DA TU RADNJU ODRADI, ZAPAMTI JE, ALI JE VREMENOM ZABORAVI UKOLIKO SE TA RADNJA NE PONAVLJA.

Evo malo naučnog ugla. Jedna od glavnih karakteristika mentalne aritmetike je njen interesantan interaktivan karakter. Djeca uče i u isto vrijeme se zabavljaju zahvaljujući didaktici i metodologiji u kojoj igre imaju važnu ulogu. Pogodna je za djecu zato što odrasli nemaju sposobnost da vizualizuju niti da očitavaju rezultat na ovaj način. Tu sposobnost gubimo poslije 14e godine.

mentalna-aritmetika-1

Dijete sve uči kroz igru, ali pritom je važno naglasiti da nije igračka ono što potiče razvoj mozga, već je to iskustvo igre. Razvoj svakog učenika ovog programa se nadgleda i, shodno tome, pripremaju se periodični izvještaji. U toku kursa primjenjuju se i mjestimične provjere usvojenosti gradiva, dok se na kraju svakog završenog nivoa primjenjuju i testovi pažnje i koncentracije, višestruke inteligencije i stilova učenja.

Na mentalnu aritmetiku ne treba gledati kao na sredstvo uz pomoć kojeg će djeca popraviti svoje ocjene iz matematike. Treba je vidjeti kao sredstvo koje podstiče način na koji se djeca fokusiraju u razmišljanju, koje sjedinjuje i pojačava moć slušanja i razumijevanja, koje predstavlja most između vizuelnog i imaginarnog, koje razvija brzinu i tačnost, pojačava koncentraciju, pojačava informativni proces i ulazi u srž zadatog problema.

ZAŠTO SVE OVO GOVORIMO? VRLO JEDNOSTAVNO – POSTOJI U BANJALUCI.

DOBRO STE ČULI. ČASOVI MENTALNE ARITMETIKE ODRŽAVAJU SE U OBRAZOVNOM CENTRU “MALI PRINC”  U JEVREJSKOJ 54.

PROGRAM JE APSOLUTNO PODREĐEN VAMA, SAMO JE POTREBNA DOBRA VOLJA.

Prvi časovi su počeli 17. septembra, a prve reakcije roditelja i djecu su fantastične.

Jedna mama je napisala: “Ovo je izgleda mnogo interesantno, dok je Đole sam sjeo da radi”. Druga je dodala: “Probudila se jutros u sedam i odmah rekla: ‘Daj da uradim domaći’”.

Mentalna aritmetika SuanPan  je obrazovno razvojni program za isticanje dječijih potencijala uzrasta od 5 do 14 godina. Prvi put u Banjaluci licenciran program koji nam dolazi iz Promens centra iz Niša. Program  kod djece ističe potencijale i jača samopouzdanje i pored drugih radnji, a najveći akcenat stavlja na istovremeni razvoj obe moždane hemisfere, jačanje koncentracije i bolje pažnje. Djeca koja steknu obrazovanje iz mentalne aritmetike SuanPan imaju značajan napredak u oblasti:

  • slušanje, razmišljanje, opažanje,
  • kreativnost i sposobnost logičkog razmišljanja,
  • samopouzdanje,samopoštovanje.

“Osnovni program mentalne aritmetike SuanPan (sabiranje i oduzimanje)  traje osam mjeseci, od čega djeca nastavu imaju jednom sedmično u trajanju od dva sata i 15 minuta”, ističe Branka Milojević, direktor nastave u ovom obrazovnom centru.

mentalna-aritmetika-3

Prvo smo pomislile da je to previše vremena da djeca provedu učeći i radeći?

DJECA KOJA STEKNU OBRAZOVANJE IZ MENTALNE ARITMETIKE SUANPAN IMAJU ZNAČAJAN NAPREDAK U OBLASTI SLUŠANJA, RAZMIŠLJANJA, OPAŽANJA, KREATIVNOSTI I SPOSOBNOSTI LOGIČKOG RAZMIŠLJANJA, SAMOPOUZDANJA I SAMOPOŠTOVANJA.

“Djeca u toku nastave imaju ‘dramu na času’, stimulativne igre, koje služe da se odmore, bolje upoznaju i druže. Da je igra jako interesantna pokazuju nam ovi mali genijalci u posebnoj prostoriji koja je namijenjena  za dramu na času. Na nastavi djeca istovremeno rade  na računaljki abakus i  na fleš kartici, a sam program je propraćen i dodatnim testovima i audio vježbama. Nakon rada na računaljki, djeca mentalno usvajaju i postavljaju abakus u mislima što dovodi do misaonog izvođenja računskih operacija bez mogućnosti greške”, pojašnjava Branka.

Dodaje i da prilikom ispisivanja brojeva na abakusu djeca istovremeno koriste obje ruke i rad sa četiri prsta i tako istovremeno pokreću obje hemisfere mozga. Na taj način mozak radi puno brže i rezultati su neizostavni. Važno je naglasiti da dječica “kinder grupe” prve dvije nedjelje rade prepoznavanje brojeva i pisanje pomoću Montessori pristupa i Montessori materijala.

Rad svakog djeteta prate predavači i na osnovu toga se spremaju periodični izvještaji za roditelje. Učenje je zapravo igra za svako dijete. Svijest da se rad i trud nagrađuju uspjehom stvara pozitivan stav prema učenju, što i jeste cilj programa mentalne aritmetike SuanPan.

Nastava se održava  u tri grupe:

  • Kinder grupa (djeca od 5 do 7 godina)
  • Primarna (djeca od 7 do 10 godina)
  • Sekundarna (djeca od 10 do 14 godina)

Zavirite i vi u Školu mentalne aritmetike “Mali princ”.

Um caruje! Neka ovo bude vodilja i za vaše dijete.

Članak preuzet sa portala Lola magazin.


Sve dosadašnje članke iz rubrike MATEMATIKA BEZ SUZA možete pogledati na sljedećim linkovima:

  1. Pomozite djetetu da zavoli matematiku!
  2. Edukativne igrice
  3. Mobilne apikacije za vježbu i zabavu
  4. Trikovi za lakše množenje
  5. Množenje uz pomoć prstiju (VIDEO)

Pripremila: Bojana Mutić