Odlična ideja: Objasnite matematiku djetetu uz pomoć LEGO kocki

Vjerovatno ne postoji takva osoba koja nije upoznata sa LEGO kockama. Igrajući se njima, djeca razvijaju fine motoričke sposobnosti, logičko i kreativno mišljenje, uče se mašti sklapajući ih prema svojoj zamisli.

Šarene Lego kocke privlače i zadržavaju pažnju djece. To je iskoristila u svojoj metodi Alisa Zimerman – učiteljica iz Nju Jorka.

Ona je pomoću njih jednostavno objasnila učenicima nižih razreda osnovne matematičke pojmove. Sabiranje, oduzimanje, razlomci, deljenje, aritmetička sredina – ove pojmove djeca lako usvajaju kroz igru.

Možete i vi uzeti na razmatranje njenu metodu i pomoći svojoj djeci da lako i brzo usvoje matematiku kroz zanimljivu igru.

Matematika i LEGO:

Cjelina i dijelovi cjeline

Naučiti sabiranje i oduzimanje je lakše kada je pred očima očigledan primjer.

Razlomci

Djeci je teško razumjeti apstraktno dijeljenje zamišljene cjeline. Mnogo je lakše to uraditi postepeno, odvajajući od cijele kocke njene dijelove. Tako se na brži način mogu usvojiti osnovni pojmovi, i vrste razlomaka.

Dizanje na kvadrat

Sastavljati Lego kocke je mnogo zanimljivije nego gledati na kartice, kao što smo nekad to radili u školi.

Aritmetička sredina

Dijete sastavlja kulu od kockica, zatim uči da je dijeli na ravne dijelove, a istovremeno usvaja način kako pronaći srednju aritmetičku vrijednost.

Uspešna žena/Moj pedijatar

Loše ocjene ne definišu vaše dijete