SIMPTOMI u trudnoći koje NE SMIJETE ignorisati

problemi simptomi u trudnoci mamaklik.com

Većina se trudnica brine bez razloga, no neki simptomi upućuju na ozbiljnije komplikacije koje zahtijevaju ljekarsku pomoć. Ovo su simptomi u trudnoći koji se ne smiju ignorisati jer mogu upućivati na teže probleme

Razdoblje trudnoće za svaku je ženu vrijeme velikih promjena, i fizičkih i psihičkih. Većina trudnoća napreduje bez ikakvih problema i većina trudnica, i kada misle da nešto nije u redu, zapravo brinu bez razloga.

Međutim, postoje neki simptomi koji upućuju na ozbiljnije komplikacije i koje ne biste smjeli ignorisati.

Ako osjećate da s vašim tijelom nešto zaista nije u redu, zatražite ljekarsku pomoć. Čak i ako se na kraju ispostavi da niste bili u pravu, niti jedan doktor neće vam zamjeriti što ste ga kontaktirali, a vi ćete biti mirniji. Donosimo vam simptome koji mogu upućivati na ozbiljnije komplikacije.

1. Intenzivan bol u stomaku tokom trudnoće 

Ako ste trudni manje od 12 sedmica i osjećate oštar bol u donjem dijelu stomaka (s jedne ili obje strane materice), može biti riječ o vanmateričnoj trudnoći. Bol u ramenima i oko rektuma takođe upućuju na vanmateričnu trudnoću pa se obavezno hitno javite liječniku.

Oštar bol može upućivati i na spontani pobačaj, trganje posteljice ili prijevremeni porođaj.

Bol u gornjem dijelu stomaka oko jetre (na desnoj strani, ispod prsnog koša) može biti simptom preeklampsije – poremećaja koji pogađa 5 do 8 posto trudnica. Javlja se najčešće nakon 20. sedmice trudnoće, a simptomi su visoki pritisak i protein u urinu.

Jedan od prepoznatljivih simptoma je i naticanje stopala i iznenadni dobitak na težini. Ovaj poremećaj utiče i na majku i na dijete, a ako se ne liječi, može doći do gubitka svijesti, kome pa čak i smrti majke i djeteta.

No, bol u gornjem dijelu stomaka može biti i znak loše probave i upućivati na kamence koji nisu toliko opasni. Ipak, potražite pomoć doktora.

Takođe, bol u preponama ili donjem dijelu leđa može upućivati na infekciju bubrega koju je potrebno liječiti antibioticima.

2. Bol u prsima kod trudnica

Može upućivati na plućnu emboliju (krvni ugrušak u plućima) ili upalu porebrice (pleuritis) i ne smije se ignorisati.

3. Groznica i visoka temperatura u trudnoći

Ako imate temperaturu od 37.8 stepeni Celzijusa, a nemate neke druge simptome, odmah se obratite ljekaru. Isto tako, ako je temperatura prešla 38.9 stepeni, zatražite pomoć doktora jer možda imate neku infekciju koja zahtijeva liječenje antibioticima.

4. Pretjerana otečenost donjeg dijela nogu i pretjerano debljanje

Ovi simptomi mogu upućivati na preeklampsiju. Obratite se ljekaru!

5. Pretjerano povraćanje i/ili proljev

Iako su jutarnje mučnine neugodne, one nisu opasne. Međutim, ako povraćate stalno i ako ne možete ništa zadržati u sebi, možete dehidrirati. Isto tako, ako imate proljev, smanjuje vam se količina tjelesnih tečnosti što može biti opasno za vas i vaše dijete. Ako je povraćanje popraćeno visokom temperaturom, možda ćete morati u bolnicu kako biste primili infuziju.

6. Glavobolja, dvostruka slika ili sijevanje pred očima

Ako imate glavobolju tokom prvog tromjesečja ili redovito patite od migrene, vjerovatno se ne radi o nečem ozbiljnom. No, ako imate iznenadne glavobolje, dvostruku sliku ili vam sijeva pred očima u drugom i trećem tromjesečju, to bi mogao biti znak preeklampsije i opasno visokog krvnog tlaka, a to zahtijeva bolničko liječenje.

7. Ispuštanje tečnosti iz rodnice ili trudovi

Ako ste na kraju trudnoće, pojačani iscjedak vjerojatno znači da vam je pukao vodenjak pa se uputite u bolnicu. Ako osjetite pojačano curenje tekućine prije 37. sedmice trudnoće, možda je došlo do ispuštanja plodne vode i puknuća membrane, a to je znak prijevremenog porođaja.

Ipak, nemojte odmah pomišljati na najgore. Neke mame misle da im je puknao vodenjak, a zapravo ih je beba samo malo jače udarila u mjehur pa su ispustile malo urina.

Ako ste, pak, osjetili kontrakcije između 24. i 36. sedmice trudnoće, uputite se ljekaru. Možda je riječ o uobičajenim Braxton-Hicksovim kontrakcijama, no bolje je da vas pregleda specijalista.

8. Bolno mokrenje praćeno vrućicom, groznicom i boli u leđima

Može biti riječ o infekciji urinarnog trakta koja se liječi antibioticima.

9. Natečene, bolne noge

Bolno natečena noga topla na dodir može biti znak duboke venske tromboze pa hitno nazovite ljekara. No, duboka venska tromboza može se zamijeniti s uobičajenim i bezopasnim stanjem površnog tromboflebitisa koji napada male vene na površini kože donjeg dijela nogu, koje tokom trudnoće postaju crvene i osjetljive osobito ako ste punački. Ultrazvučni snimak pokazaće o kojoj je dijagnozi riječ.

10. Usporavanje ili izostanak pokreta bebe

Prvo pokretanje bebe osjeća se između 16. i 20. sedmice trudnoće. Nakon 28. sedmice trebali biste osjetiti barem 10 pokreta dnevno. Ako niste osjetili bebu da se miče oko sat vremena, nemojte paničiti. Popijte čašu soka što će i bebi povećati razinu šećera u krvi, nakon čega bi se trebala početi micati.

Prije nego što pozovete ljekara, lezite na lijevi bok u mirnoj sobi i vjerovatno ćete osjetiti vašu bebu kako se miče. No, ako vam se učini da je beba u protekla 24 sata bila manje aktivna ili se kretala manje od 10 puta u razdoblju od 12 sati, zatražite ljekarsku pomoć.

Preko ultrazvuka pratiće se otkucaji srca kako bi se vidjelo je li sve u redu. Smanjena količina pokreta može biti znak da je beba pod stresom, što se ne smije ignorisati.

11. Žeđ i neredovno mokrenje

Ako odjednom počnete osjećati žeđ, koju prati malo mokrenja ili njegov izostanak, to može biti znak dehidracije ili zatajenja rada bubrega, a oba su stanja opasna i za majku i za bebu. Kontaktirajte ljekara.

12. Vaginalno krvarenje

U prvih 12 sedmica trudnoće mala količina bezbolnog krvarenja je uobičajena. Međutim, ako jače krvarite, najbolje bi bilo da kontaktirate doktora kako bi vas pregledao. Vrlo teško i bolno krvarenje zahtjeva trenutnu pomoć pa se uputite na odjel hitne pomoći.

13. Svrab po cijelom tijelu

Može biti simptom trudničke kolestaze (poremećaj funkcije jetre) koji vodi povećanoj akumulaciji žučnih soli u krvotoku) pogotovo ako je prisutna žutica (žuta koža i taman urin). Ne postoji opasnost za majku, no dijete može biti ugroženo.

14. Pad ili automobilska nesreća

Padovi i nisu pretjerano opasni jer bebu štite materica i plodna voda, no ipak nazovite ljekara i objasnite mu šta se dogodilo. Ako osjetite trudove, ispuštanje tekućine ili krvarenje, odmah zatražite ljekarsku pomoć.

Miss7mama

SIMPTOMI U PRVIM DANIMA TRUDNOĆE koje možete da osjetite i prije pozitivnog testa