Kad beba može da sjedi: Evo šta možete a šta ne smijete da radite!

Mnogi roditelji se pitaju kada je beba spremna za sjedenje. U kom mjesecu beba može da sjedi, šta treba da radite a šta treba izbjegavati, pročitajte u nastavku:

Kad beba može da sjedi i kako, prije svega, protiče razvojni period u kom se bebica priprema za zauzimanje sjedećeg položaja?

Ako pažljivo pogledamo položaj koji beba stara četiri, pet mjeseci zauzima kada je na leđima, vidjećemo dosta sličnosti sa sjedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u središnjem položaju, beba hvata igračku šakama i stavlja je u usta. Skoro da sve vrijeme drži podignute noge, posmatra svoja stopala i dodiruje bedra. Ako malo bolje pogledamo, vidjećemo da beba u stvari sjedi.

Na ovaj način beba jača trbušne mišiće i tako se priprema za sjedenje. Kada biste u ovom uzrastu stavili bebu da sjedi, težina gornjeg dijela tijela bi opteretila kičmeni stub i došlo bi do njegovog krivljenja. Zato bebi treba omogućiti da sama, postupno dođe do samostalnog sjedećeg položaja.

lezanje

Većina beba prvo nauči da se podiže na koljena i da puzi prije nego što samostalno počne da sjedi, dok manji broj to uradi obrnuto, prvo sjednu a onda iz sedećeg prelaze u četvoronožni položaj.

U osmom mjesecu beba se često igraju na boku oslanjajući se na lakat jedne ruke. Ovako uvježbavaju  ravnotežu i polako se pripremaju za sjedenje.

Tek krajem devetog mjeseca iz ležećeg položaja na leđima beba može da se uspravi u bočni sjedeći sa osloncem na šaku. Iz kosog sjedećeg položaja sa savijenim nogama pokušava da puzi oslanjajući se na šake.

kad beba može da sjedi mamaklik

Sa godinu dana većina beba preko bočnog sjedećeg položaja dođe do sjedećeg bez tuđe pomoći.

Ako ste dozvolili bebi da se sama uspravi i sjedne ona će sjediti sigurno, sa pravim leđima i malo savijenim nogama. Kako je potreba za kretanjem u ovom uzrastu velika, beba će se na kratko poigrati i nastaviće da puzi. Tek sada je potpuno bezbjedno ostaviti bebu u sjedećem položaju.

Pored rizika da dođe do promjena na kičmenom stubu, prijevremeno stavljanje u pasivan sjedeći položaj može i kod zdravih beba da dovede do zaostajanja u fizičkom razvoju.

Ukoliko imate bebu uzrasta šest mjeseci do godinu dana i već ste je stavili u pasivan sjedeći položaj, prestanite to da radite i dozvolite joj da se bez prisile pripremi za samostalno sjedenje.

Najbolji način da se beba pripremi za sjedenje je da od 4 mjeseca bude što više na ravnoj čvrstoj podlozi, najbolje na podu gdje može da bude aktivna.

Zato se ne preporučuje stavljanje bebe u nosiljke, ljuljaške i dug boravak u njima jer je u tome pasivna I nema mogućnosti da trenira mišiće.

Iz istog razloga ne treba podizati naslon na kolicima dok ne navrši šest mjeseci, a tada samo na prvi stepen. Kada beba ima devet mjeseci i sjedi samostalno, naslon kolica možete podići na drugi stepen.

Autor: Snežana Milanović, diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže djece.

Izvor: Moj pedijatar

4 VJEŽBE koje će pomoći vašoj bebi da PROHODA