4 VJEŽBE koje će pomoći vašoj bebi da PROHODA

Predlažemo vam 4 efikasne i zabavne vježbe koje možete koristiti da biste pomogli bebi da poboljša ravnotežu, ojača nogice i pripremi se za hodanje.

VJEŽBE koje će pomoći vašoj bebi da PROHODA

Tražite vježbe koje će pomoći vašoj bebi da prohoda i savlada “nemilosrdni zakon gravitacije”? Donosimo vam 4 zabavne i efikasne igre, sa kojima će vaša bebica savladati vještinu prvih koraka:

Mnogi roditelji se pitaju kada je dijete spremno da prohoda. Prvi dječji koraci jedna su od najuzbudljivijih prekretnica ranog razvoja. Djeca prolaze kroz nekoliko razvojnih faza prije nego što nauče hodati, uključujući sjedenje, puzanje, podizanje i stajanje. Vježbe koje će pomoći vašoj bebi da prohoda, prvobitno će je stimulisati da poboljša ravnotežu, ojača nogice i pripremi se za prve korake.

pedijatri tvrde da je “borba” sa gravitacijom jedan od najvećih podviga koje napravimo u životu.

Uglavnom sva dojenčad prođu kroz iste faze napretka, ali treba imati u vidu da dvije bebe ne prolaze kroz njih tačno u isto vrijeme ili tačno na isti način.

Prema tome, postoji mnogo načina na koje možete pomoći svom djetetu na njegovom putu da napravi prve stabilne korake!

Vježbe koje će pomoći vašoj bebi da prohoda

Postoje mnoge vježbe koje možete koristiti da biste pomogli bebi da poboljša ravnotežu, ojača mišiće nogu i pripremi se za hodanje.

VJEŽBE koje će pomoći vašoj bebi da PROHODA

1. SJEDENJE NA STOLICI – Ravnoteža i jake noge su preduslov hodanja

Kada vaše dijete nauči da sjedi bez pomoći, postavite je da sjedi na maloj dječjoj stolici odgovarajuće veličine, tako da ne naslanja leđa. Budite u bebinoj blizini kako biste obezbijedili njenu sigurnost!

Noge bi trebalo da dodiruju ​​pod tako da može da se odgurne, sa koljenima i kukovima postavljenim pod uglom od 90 stepeni.

Kad je u tom položaju, zamolite je da dohvati igračku sa poda i zatim sjedne na stolicu. Prostavite igračke na manjoj i većoj udaljenosti, kako biste povećali doseg i osnažili različite mišiće.

Ova vježba jača mišiće nogu, leđa i ramena vaše bebe, a takođe priprema vaše dijete da položi noge tačno ispod svoga tijela kako bi podržala vlastitu težinu.

2. KRSTARENJE – Mali korak za bebu, a veliki za čovječanstvo

Djeca mogu praktikovati hodanje tako da krstare naprijed i nazad pridržavajući se uz kauč ili klupu.

Podignite dijete pored kauča i pokažite joj kako da se pridržava jednim rukom dok drugu ruku koristi za ravnotežu.

Polako se krećite naprijed-nazad i uskoro će beba pustiti vašu ruku da samostalno obavlja ovu aktivnost.

Ako joj je potreban podsticaj, možete staviti njenu omiljenu igračku na jedan kraj kreveta da bi bila motivisana da hoda prema njoj.

VJEŽBE koje će pomoći vašoj bebi da PROHODA

3. Krstarenje i šutanje lopte – Zabavna vježba za obe bebine noge

Dok se beba šetka po sobi, pridržavajući se za kauč, stavite mekanu loptu na pod kraj njenih nogu.

Na početku će vjerovatno slučajno udariti loptu i vjerovatno će joj se taj efekat kotrljanja dopasti, pa će početi podizati nogu kako bi namjerno udarila loptu.

Postavite loptu na obe strane njenog tijela tako da može vježbati udaranje sa obe noge.

4. Šetnja uz vašu asistenciju koja će pomoći vašoj bebi da prohoda

Stanite iza bebe, postavite svoje ruke oko njenih nadlaktica i povucite ju u stojeći položaj. Lagano povlačite jednu ruku prema naprijed, a zatim i drugu.

Bebine noge će prirodno slijediti kretanje ruku i bokova, prateći korak. Nastavite vježbati dok god je bebi zabavno.

Bebe uče i savladavaju nove vještine zahvaljujući ponavljanju, pa pokušajte da ove aktivnosti praktikujete nekoliko puta dnevno.

Mališani lakše nauče da hodaju ako ne nose cipele, stoga omogućite svojoj bebici da što više vremena provede šetajući bosonogo po kući.

E.Bučinski

Šta je bolje: Dubak (hodaljka) ili guralica za bebe?