Fraze koje negativno utiču na mentalni razvoj djece

Fraze-koje-negativno-utiču-na-mentalni-razvoj-djece-5-1.jpg

Biti roditelj zahtijeva odgovonost čak i kada je riječ o izboru riječi i fraza koje izgovarate. Nehotice izgovorene rečenice mogu promijeniti djetetov pogled na svijet, odvesti ga u lošem pravcu i negativno uticati na mentalni razvoj djece.

Fraze koje negativno utiču na mentalni razvoj djece:

“Moraš slušati starije.”

Fraze-koje-negativno-utiču-na-mentalni-razvoj-djece-2.jpg

Zašto ova rečenica negativno utiče na razvoj djece?

Slušajući ovo, dijete misli: “Svi odrasli su pametni i dobri. Moram da uradim sve što kažu”. Ova fraza je opasna zato što dijete počinje da vjeruje svim odraslim, uključujući i nepoznate osobe, neočekujući ništa loše od njih.

Ispravna fraza: ”Trebalo bi slušati svoje roditelje.” Ovo pomaže djetetu da razvije kritičko mišljenje i nepovjerenje prema nepoznatim ljudima.

“Prestani plakati”

Slušajući ovo, dijete misli: “Loše je pokazati emocije. Trebao bih se samo smijati”. Dijete bi se moglo povući i postati tiho skrivajući svoje emocije. Kasnije te emocije se manifestuju u vidu agresije i suza.

Ispravna fraza: “Reci mi šta te muči”, “Zašto plačeš?” Ako dijete padne i počne plakati pokušajte saznati: “Da li plačeš što te boli ili zato što si se uplašio?” Ova rečenica će isprovocirati komunikaciju koja će vam pomoći da prepoznate njihove emocije.

“Ne budi sebičan!”

Fraze-koje-negativno-utiču-na-mentalni-razvoj-djece-2.jpg

Kada ovo čuje dijete misli: “Moram dijeliti sve. Ništa nije moje.” S vremenom će se ove misli razviti u ponašanje žrtve. Neće štititi svoje vrijednosti i imovinu, misleći da ih nije dostojan.

Ispravna fraza: “Hoćeš li drugu dati malo svoju igračku da se igra sa njom?” “Možda da zamijenite igračke na neko vrijeme?” Ako dijete ne želi dati svoju igračku, ne insistirajte na tome.

OK je da dijete NE DIJELI svoje igračke sa drugom djecom

“Ko te je to (tako loše) naučio?” 

Slušajući ovo, dijete misli: “Moji roditelji ne znaju da sam to izmislio.” Takvo dijete će misliti da može ostati nekažnjeno nakon što prabaci krivicu na druge.

Ispravna fraza: “Zašto si to uradio?” Ovo će vam pomoći da saznate je li dijete to učinilo samo ili po nečijem nagovoru. Dajte mu priliku da objasni svoje postupke.

“Pogledaj ovu divnu djevojčicu kako se nije isprljala”

Fraze-koje-negativno-utiču-na-mentalni-razvoj-djece-2.jpg

Kako ova roditeljska rečenica utiče na razvoj djece?

Slušajući ovo, dijete misli: “Ja sam gori od drugih. Nema smisla ništa pokušavati jer neću uspjeti. “Uspoređujući ga s drugima negativno utičete na njegovo samopoštovanje, čineći da misli da nikada neće ništa postići.

Ispravna fraza: “Volim te. I ti možeš isto tako. “Istaknite sposobnosti vašeg djeteta i pokažite da vjerujete u njega. Uvijek se sjetite da je vaše dijete jedinstveno i da ima svoje talente.

“Pričaćemo kasnije…”

Fraze-koje-negativno-utiču-na-mentalni-razvoj-djece-2.jpg

Kako ova često izgovarana rečenica utiče na dijete?

Slušajući ovo, dijete misli: “Želim da znam. Pitaću nekog drugog!“ Ako vam dijete postavi neugodno pitanje a ne dobije povratnu informaciju, on će je tražiti i dobiti od nekoga drugoga – manje kompetentnog od vas.

Ispravna fraza: ”Nisam spreman da ti odgovorim sad. Treba mi vremena.” Ne odbijajte da date odgovor. Ako vas pita, pokušajte da odgovorite. Na ovaj način ćete zadržati autoritet u njegovim očima i nećete izgubiti njegovo povjerenje.

Ilustracije: Natalia Kulakova za BrightSide.me
Adaptacija: MamaKlik

URNEBESNE ilustracije o djeci u kojima će se svaki roditelj pronaći!

Soba za dvoje djece: Super ideje za uređenje i uštedu prostora! (FOTO)

Najotkačenija igrališta za djecu iz cijeloga svijeta (FOTO)