Škola je počela: 9 savjeta kako stići na vrijeme!

školska godina 2020

U MNOGIM PORODICAMA JUTRO JE DIO DANA SA NAJVIŠE STRESA. DJECA BI DA ODSPAVAJU JOŠ PET MINUTA A AKO SU USTALA ONDA IM TREBA JOŠ MALO DA SE OBUKU, PA JOŠ MALO DA OPERU ZUBE, JOŠ MALO DA NAĐU TORBU, JOŠ MALO DA ODABERU CIPELE…

A SPREMANJE TRAJE, I TRAJE, I TRAJE… I SVI KASNE.

Djeca obično nemaju pojam o tome koliko je vremena prošlo od buđenja do trenutka kad su spremni da krenu u školu.

Spremanje i doručak traju zaista dugo i nekad vam se čini koliko god o tome razgovarali, koliko god požurivali dijete zbog nečeg se ipak dešava da svaki dan kasnite.

Stručnjaci kažu da je dobra organizacija i pravilne navike jedino što vas može izvesti iz začaranog kruga kašnjenja.

Pročitajte šta vam može pomoći i kako da se najbolje organizujete

1. Budite sigurni da dijete ima dovoljno sna i da na vrijeme odlazi na spavanje, odmor i san su neophodni da dijete normalno funkcioniše i obavlja sve dnevne aktivnosti.

2. Odlazak u krevet radnim danima treba da bude u isto vrijeme, u mirnu prostoriju bez buke.

3. Kupite djetetu novi sat i neka ga svaku veče samo podešava za buđenje, ako se budi uz pomoć telefona neka samo bira muziku.

4. Pripremite uveče sa djetetom odjeću koju će sutra nositi u školu.

5. Pripremite zajedno užinu koju će dijete spakovati u školsku torbu.

6. Naučite dijete da pomoću rasporeda časova pripremi knjige koje su mu potrebne za sutra i spakuje ih u torbu.

7. Neka dijete obavlja većinu aktivnosti, vi mu samo pomažite, kontrolišite ga i strpljivo ispravljajte, dijete će se osjećati posebnim i sposobnim.

8. Naučite dijete da će samo biti odgovorno zbog kašnjenja, upozorite ga da mu nećete pravdati čas i da nije lijepo da kasni.

9. Budite smireni ujutru, ustanite prije djeteta i svojim primjerom mu pokažite da možete sve stići na vrijeme, ne stvarajte dodatni stres i sebi i djetetu, uz dobru organizaciju nema razloga za kašnjenje

Organizovana porodica gdje su svi članovi naspavani i odmorni a stvari spremne može na miru doručkovati i krenuti na vrijeme obavljati sve dnevne obaveze. Jutro će početi lijepo i mirno.