Najotkačenija igrališta za djecu iz cijeloga svijeta (FOTO)

Igrališta za djecu su od vitalnog značaja za kognitivni, emocionalni, fizički i društveni razvoj djeteta.

Predstavljamo vam neka od najatraktivnijih svjetskih igrališta za djecu koja stimulaciju senzornih, motoričkih i socijalnih vještina prenose na jedan mnogo viši nivo. I izgledaju jako zabavno. :))

1. Plavi kit igealište u Plikta parku, Geteborg, Švedska

Kit je najveći svjetski sisar, težak više od 120 tona, a pored njegove impozantnosti, djeca ga vole i zbog knjiga “Pinokio” i “Mobi Dik”.

Najotkačeniji parkovi i igrališta za djecu iz cijeloga svijeta (FOTO) mamaklik

U geteborškom parku Plikta drveni kit mirno leži u ogromnom okeanu između algi, morskih pasa – i mnogo djece! Mališani vole razvijati svoju maštu i motoričke sposobnosti, tako da ova ogromna konstrukcija predstavlja poligon za dobru igru.

Puzeći kroz usta i guste kitove zube možete ući u njegov stomak. Možete se provući i kroz rupu na donjoj strani ili popeti na leđa životinje preko bočnih peraja i hvataljki, a zatim se spustiti toboganom.

Stariji klinci mogu se penjati na divovsko repno peraje i uživati u pogledu.

2. Vodena igrališta za djecu, Tihi, Poljska

Vodeno osvježenje tokom ljetnih mjeseci je prava stvar za mališane u gradu Tihi u južnoj Poljskoj.

Najotkačeniji parkovi i igrališta za djecu iz cijeloga svijeta (FOTO) mamaklik

Park je dizajniran tako da se uklopi u postojeći prirodni krajolik bez dodatne sječe stabala: igralište je sagrađeno u obliku osmice i ispunjeno svijetlećim fontanama, slavinama i bazenima za prskanje, tako da se djeca sa vodom mogu igrati od zore do sumrak.

3. Imagination igralište u Nju Jorku, SAD

Najotkačeniji parkovi i igrališta za djecu iz cijeloga svijeta (FOTO) mamaklik

Tradicionalna igrališta sastoje se prvenstveno od standardne opreme, kao što su tobogani, ljuljaške, različite penjalice i vrtuljci, koji su dobri za razvoj krupne motorike kod djece. Sa druge strane, igrališta za imaginaciju su interaktivna, omogućavaju transformaciju okruženja, podstičući djecu da stvaraju vlastiti prostor za igru pomoću pijeska, vode i ogromnih trodimenzionalnih slagalica.

Pjenasti blokovi za igru su izuzetno lagani, pa ih mogu koristiti klinci različitog uzrasta. Jedno od poznatijih ovakvih igrališta nalazi se na Menhetnu (NY).

4. Guliver park, kompleks igrališta za djecu, Valensija, Španija

Nasukani gigantski Guliver, glavni junak romana “Guliverova putovanja” Džonatana Svifta, koji spada u klasike svjetske književnosti, predstavlja tematsku bazu dječjeg igrališta u Španiji.

Najotkačeniji parkovi i najljepša igrališta za djecu iz cijeloga svijeta (FOTO) mamaklik

Ono oživljava poznatu scenu u kojoj divovskog Gulivera more izbaci na obalu, a razigrani posjetioci preuzimaju ulogu radoznalih Liliputanaca.

Struktura ima više tobogana i prolaza skrivenih oko masivnog tijela i u betonskim naborima njegove odjeće. Uspavani kolos je toliko velik da su čak i pramenovi Gulliverove kose zapravo ogromni tobogani.

Tu je i visoki šešir koji služi za odmor, a u njemu se nalazi minijaturni model ležećeg Gulliverog park, tako da posjetioci mogu razraditi strategiju vesele igre i istraživanja ovog zabavnog kompleksa.

5. Lake gardens igrališta za djecu, Kuala Lumpur, Malezija

Ovo je veliki kompleks sa trkaćim stazama, parkom za igranje, parkovima ptica, restoranima, jezerom i mnogim drugim sadržajima.

Najotkačeniji parkovi i najljepša igrališta za djecu iz cijeloga svijeta (FOTO) mamaklik

Igralište za djecu ima dvije tematske cjeline: Dinosaurs park i Ostrvo fantazije. Dinosaurusi za igranje, ljuljaške, mostovi, dvorci, mreže za penjanje, travnate površine i druge zanimacije dostupne su veselim klincima.

I Edvard Makazić očito voli ovu lokaciju jer ukrasno žbunje igrališta utjelovljuje siluete prastarih gigantskih životinja koje djeca obožavaju.

6. Blaxland Riverside dječji park, Sidnej, Australija

Blaxland Riverside park nosi titulu najvećeg i najboljeg igrališta u Sidneju.

Najotkačeniji parkovi i najljepša igrališta za djecu iz cijeloga svijeta (FOTO) mamaklik

Sadrži ogromnu ljuljašku, mrežu i zidove za penjanje, tobogane, kućice, tunele i najveći otvoreni vodeni park, koji uključuje 170 mlaznica namijenjenih za stvaranje vodenih tunela.

Pokriva površinu veću od sedam hektara, a namijenjen je podsticanju odraslih da budu aktivni uz svoju djecu.

7. Nishi Rokugo Koen, Tokio, Japan

Nishi Rokugo Koen je pravo vintage igralište, smješteno između središnjeg Tokija i Kavasakija.

Najotkačeniji parkovi i najljepša igrališta za djecu iz cijeloga svijeta (FOTO) mamaklik

Džinovska Godzila, svemirski brodovi i robusne skulpture robota pokazuju da je riječ o neobičnom i inovativnom igralištu.

Preko 3.000 guma različitih veličina omogućavaju aktivnu igru, od pentranja preko ljuljanja, slaganja, premiještanja, preskakanja…tu su i neizbiježne ljulje, veliki tobogani i pješčanik, sve što treba mališanima da ispucaju svoju ogromnu energiju.

8. City Museum, St. Luis, Misuri, SAD

Žargonski govoreći – ovo mjesto je totalno ludilo. Gradski muzej predstavlja interaktivni muzej-igralište, sačinjen od obnovljenih arhitektonskih i industrijskih materijala, i smješten u bivšoj fabrici cipela u St. Luisu.

Najotkačeniji parkovi i najljepša igrališta za djecu iz cijeloga svijeta (FOTO) mamaklik

U funkciji je 600.000 kvadratnih metara igrališta, raspoređenih na 4 sprata, krov i vanjski prostor oko zgrade, gdje se možete pentrati, provlačiti kroz cijevi i aluminijumske mreže i “levitirati”, penjati se na građevinske dizalice ili u avione, voziti skejt, posjetiti svjetski akvarijum…sadržaja je toliko mnogo da ih ne možemo natrpati u jedan pasus ili kolaž. Najbolje je da ga sami izguglate. :))

Opisan je kao “divlja, jedinstvena vizija čudnovatog umjetničkog uma” i predstavlja must see odredište i za klince i za odrasle. Nagrade nećemo ni spominjati.

9. Rainbow Nest, Takino Suzuran, Hokaido, Japan

Dugino gnijezdo je zapanjujuća, interaktivna, mrežasta instalacija od najlonskog užeta, smještena u nacionalnom parku Takino Suzuran Hillside u Japanu, koja omogućava djeci aktivno razvijanje motoričkih vještina.

Najotkačeniji parkovi i najljepša igrališta za djecu iz cijeloga svijeta (FOTO) mamaklik

Stvorila ju je poznata japanska umjetnica Toshiko Horiuchi MacAdam tokom trogodišnjeg procesa pletenja.

Inspiracija se dogodila sasvim slučajno, kada su mališani u galeriji iskoristili njenu prethodnu umjetničku instalaciju za pentranje.

Toshikino umjetničko djelo je bukvalno oživjelo pod težinom djece. Rastezanjem i ljuljanjem, počeli su da se stvaraju vrećasti oblici i druge neočekivane transformacije, a naročitu inspiraciju nosio je zvuk razdraganih mališana koji istražuju novi prostor za igranje.

10. Morski zabavni park, Brač, Hrvatska

vodeni park na braču

Posebnu dimenziju igranju daje mogućnost da sve aktivnosti iz parka preselimo na talase mora. Pentranje, spuštanje niz tobogane, ljuljaške i tuneli iznad vode, interesantni su i za mališane i za odrasle. Naravno, oni manje spretni mogu da obuku sigurnosne prsluke na naduvavanje, kako bi upadanje u vodu bilo bezbijedno.

Vodeni parkovi su popularni u zadnje vrijeme, a na fotografijama je prikazan park smješten na obali Bola, najstarijeg gradića ostrva Brač u Hrvatskoj.

Prikazani zabavni parkovi, ako po vama i nisu među top 10, svakako jesu drugačiji i inspirativni. Naravno, svakom je najdraže ono igralište na kojem je odrastao, ili na kojem odrastaju njegova djeca. Bitno je da su elementi na njima sigurni, i da se klinci dobro zabavljaju.

E. Bučinski
MamaKlik

Photo: pinterest.com

Dječja igra: “Kad se moj sin negdje penje, ja skrenem pogled”

Postoje li razlike između prvog i drugog djeteta? Ovi crteži sve objašnjavaju!

Dr Ranko Rajović: Skakanje po blatu život znači