ZAŠTO MOJE DIJETE GRIZE? Je li to razvojna faza ili nešto drugo?

zašto dijete grize druge.jpg

Da li vaše dijete grize drugu djecu na igralištu ili u vrtiću? Ujeda zbog nelagode, rasta zubića, ljutnje ili “od dragosti”? Šta se dešava, da li je samo prolazna faza u pitanju ili nešto drugo?

zašto dijete grize druge.jpg

Mnoga djeca u dobi od jedne do tri godine prolaze fazu u kojoj grizu drugu djecu ili odrasle. Prepoznajte razloge zašto dijete grize druge, kako biste mogli olakšati ovaj period i djetetu ali i onima koji mu se nađu “na meti”.

1. Beba grize kad je nešto boli

Bebe obično grizu kad im rastu zubi kako bi si olakšali bol od otečenog zubnog mesa.

Dojenje: Šta kada beba ugrize

2. Ako dijete grize, možda istražuje svijet oko sebe

Mala djeca koriste svoje ruke, noge i usta za istraživanje ​​svijeta oko sebe. Oni stavljaju u usta ono što žele istražiti, pa se često događa da nesvjesno i nenamjerno ugrizu nekoga.

3. Traže reakciju

Znatiželja je dio njihovog istraživanja i ispitivanja. Djeca tako eksperimentišu kako bi vidjeli koje će događaje uzrokovati njihov čin. Oni grizu brata, sestru, prijatelje, ne shvatajući da to boli.

Izlivi bijesa kod djece: Šta su tantrumi, zašto se dešavaju i šta činiti?

4. Djeca grizu kada traže pažnju

Za stariju djecu je to način da privuku pažnju. Kada se dijete osjeća zanemareno, od svih načina na koje može pokušati dobiti željenu pozornost, uglavnom će ju probati dobiti negativnim ponašanjem.

5. Dijete je uplašeno ili nezadovoljno zbog nečega

Vikanje i udaranje su načini na koje djeca žele dati roditeljima do znanja da im nešto ne odgovara, jer još uvijek ne mogu izraziti svoje osjećaje riječima. Kada dijete grize, to je jedan način da daje do znanja da želi svoju igračku ili da se ne želi igrati s drugim djetetom.

Ako je pak griženje izraz agresivnosti, umjesto da dijete odmah proglasite zločestim i kaznite ga, možete istražiti što je izazvalo tako snažno nezadovoljstvo.

zašto dijete grize druge.jpg

Kako im olakšati tu razvojnu fazu?

1. Ako bebi rastu zubi, pokušajte uvijek nositi sa sobom nešto što može gristi za sprečavanje nelagode.

2. Izbjegavajte situacije u kojima se dijete tako iziritira da želi ugristi nekoga. Često se to događa kada je dijete gladno ili umorno, pa pokušajte mu zadovoljiti sve potrebe prije odlaska iz kuće.

zašto dijete grize druge.jpg

3. Ako je dijete dovoljno staro da govori i koristi rečenice, potaknite ga da se izrazi s riječima.

4. Pobrinite se da obraćate dovoljno pozornosti na dijete tokom dana, ako primijetite da ugrizima pokušava privući pažnju. Dodatna pažnja je potrebna za mališane koji suočeni s nekim promjenama, kao što je dolazak drugog djeteta ili selidba.

5. Možete čuti neke roditelje kako potiču djecu da odgovore istom mjerom ako ga drugo dijete ugrize. To sigurno nije dobar savjet, jer će misliti da je takvo ponašanje prihvatljivo i sigurno će opet učiniti isto. Nikad ne potičite dijete da vrati u jednakoj mjeri.

6. Ugriz je faza kroz koju prolazi većina djece, ali ako dijete već ima 4-5 godina i još uvijek ima naviku gristi druge, možda biste trebali razgovarati s pedijatrom o ovom problemu, jer je vjerojatno da nešto muči dijete, ali ne zna kako objasniti.

MissMama

OK je da dijete NE DIJELI svoje igračke sa drugom djecom