10 savjeta koje treba da date kćerkama tinejdžerkama

Adolescentske godine mogu biti jako komplikovane. Neke situacije i teme, tipične za ovu dob, sa naše tačke gledano zaista djeluju naivno i smiješno, ali osjetljivim tinejdžerima mogu da budu i te kako dramatične.

Autor popularne knjige za tinedžere “The Rough Guide to Girl Stuff” Kaz Cooke otkriva deset jednostavnih ali zlata vrijednih savjeta, koje bi trebalo da date svojim kćerkama, kako biste olakšali žvot i njima a i sebi samima.

1# Istina o bubuljicama 

Objasnite svojoj kćerki da bubuljice i miteseri nisu uzrokovani ovim stvarima: masnom hranom, nedovoljnom higijenom, lošim pilingom, slabom hidratacijom, čokoladom, lošom karmom…

Akne i mitesere uzrokuje pretjerano lučenje sebuma, koji se zbog žestokih hormonalnih promjena u većoj količini javlja baš u ovom osjetljivom periodu života, taman kad ne treba. Sebum blokira i začepi pore odozdo, a bakterije ili upala zatim uzrokuju bubuljice.

Kreme protiv akni su uvijek tu da pomognu u uklanjanju bubuljica, ali i tinejdžerske nesigurnosti. Za rezultate treba vremena, što svakako treba da im naglasite.

2# Tjelesne promjene su prirodne i neminovne

Nemojte reći svojoj kćeri: “Malo si se ubucila”, “Auuu, pa nosiš moju veličinu” ili “Više se ne možeš da staneš u tu garderobu”. Djeca se ubrzano razvijaju u tinejdžerskim godinama, a skelet postaje dvostruko veći.

Nemojte govoriti tinejdžerki da je prekrupna, uvijek kažite da je odjeća premalena.

Ako govorite o izgledu, uvijek ga komentarišite u kontekstu zdravlja i šta one mogu da učine sa svojim tijelom. Naglasite prednosti bavljenja sportom, poput plesa, trčanja i drugih aktivnosti koje obezbjeđuju zdravlje i dobru formu.

Recite joj da se konfekcijske veličine razlikuju, zavisno od marke odjeće i proizvođača odjeće. Objasnite da u svom ormaru imate odjeću sa različitim oznakama veličine, ali da vam sva ta garderoba odgovara.

Razgovarajte sa svojom kćerkom o poželjnim reakcijama u slučaju da neko komentariše njen izgled, sa namjerom da je uvrijedi. Odgovori mogu uključivati: “Bavi se svojim izgledom”; “Ne brini zbog moga tijela – brini o svojim stavovima!”

Vršnjaci, pa čak i braća, sestre i drugi rođaci, znaju biti neprijatni i često mogu koristiti uvredljive riječi ili komentarisati promjene poput pojave oblina. Djevojke koje je autor knjige anketirao, rekle su da su se, čak i godinama kasnije, sjećale uvredljivih komentara koji su ih naveli na put ka poremećajima u ishrani.

3# Alkohol treba shvatiti ozbiljno

Nova istraživanja pokazuju da djevojke koje su konzumirale alkoholna pića prije svoje 18. godine, imaju veću vjerovatnoću da će razviti problem sa alkoholom. Objasnite kćerkama da alkohol ima jači učinak na tinejdžerski mozak, jer se on još uvijek razvija.

Sa ovom vrstom pića neće djelovati starije i zrelije, a oprez u ovom slučaju može da ih poštedi raznih neugodnosti i loših situacija.

Pojedine djevojke se žale na svoje prvo seksualno iskustvo jer se dogodilo kad su zbog alkohola bile izvan kontrole, opisujući cijelu situaciju kao strašnu i toliko neprijatnu da ne žele da je se sjećaju.

Ako je moguće, pobrinite se da povezete svoju kćerku sa žurke i drugih večernjih izlazaka, kako biste mogli procijeniti njeno stanje. Ako tinedžerke žele da prenoće kod svojih prijateljica, budite svjesni da nadzor odraslih tamo ne mora biti isti kao kod kuće.

4# Razgovarajte otvoreno o porodičnim problemima

Ako se u porodici dešavaju krupne promjene, poput razvoda, to može biti burno vrijeme za sve, u kojem su osjećanja tinejdžera često stavljena na sporedno mjesto.

Razgovarajte sa djecom, neka shvate da su roditelji tu uvijek za njih, a po potrebi potražite savjet stručnjaka o načinu na koji možete poboljšati komunikaciju unutar porodice.

5# U redu je reći “NE!” seksu

Potrudite se da steknete povjerenje svoje kćerke i mogućnost da otvoreno razgovarate o seksu. Ako je u intimnim iskustvima otišla dalje od onoga što je htjela, uvjerite je da se uvijek može “vratiti unazad”.

Razgovarajte na takav način da se osjeća bolje u vezi sa sobom i ovom osjetljivom temom.

Neka shvati da uvijek može da kaže “NE” svemu što u životu ne želi, čak i ako je u prošlosti rekla “da”. Isto tako uvjerite je da ne smije da postoji bilo kakav pritisak i sa čije strane, naročito kada je riječ o intimnim odnosima.

Bitno je da razgovarate o seksu, mogućim posljedicama, kontracepciji, spolno prenosivim bolestima, uz obostrano povjerenje. Djevojke sa više samopouzdanja donose zrelije odluke.

6# Nema ništa loše u maljavosti

Iako će vaša kćerka često čitati i slušati o potrebi depilacije svih mogućih zona (u časopisima, na web stranicama i u razgovoru sa prijateljicama), možete joj pomoći da razumije kako stvari stoje.

Objasnite joj da je to pitanje relativno, jer kompanije koje prodaju proizvode za uklanjanje dlačica troše ogroman novac na reklame u uticajnim magazinima i web sajtovima, koji će da tvrde da je to dobra ideja za mlade djevojke.

Neki od mogućih problema sa kojima se može susresti su: bol od depilacije, rezovi od brijanja, bolni osipi i drugi problemi sa kožom, poput neugodnog svraba od rasta dlačica, upaljenih vlasi…

7# Pomažući drugima pomoći će sebi

Mlade djevojke često imaju potrebu pomagati drugima. Provjerite postoji li organizacija u kojoj može da volontira, ako želi da se bavi društveno korisnim radom. To bi mogla da bude ekološka organizacija, udruženje za pomoć starima, za zaštitu životinja i slično.

Činjenica je da zauzeti mladi ljudi imaju manje šanse da će upasti u nevolje. Takve aktivnosti znače da postoji nešto sa čime može da se pohvali i stekne radne navike, što će svakako poštovati kada sazri.

8# Život ne ide uvijek po planu

Pomozite svojoj kćerki da razumije šta znači povremena potreba za Planom B. Ako dobije lošu ocjenu ili ne ostvari uspjeh u nečemu što radi, pomozite joj sa rezervnim idejama “šta dalje”, kako bi naučila da posmatra život kao niz izbora, a ne samo kao gomilu uspjeha i padova.

Recite joj da je u životu sve u izborima i promjenama, da je napor neophodan, ali da se nekad stvari dešavaju i s razlogom.

9# Kako da zaista bude mudra i odgovorna

Kada razgovarate s njom o sigurnosti – na internetu, na ulici, u javnom prijevozu, na žurkama ili u klubovima – radite to tako što ćete unaprijed da je pohvalite kako je dovoljno mudra da izbjegne potencijalne opasnosti i probleme.

Nemojte joj samo dati skup pravila koja mora da slijedi.

Ako je tretirate kao odgovornu osobu kojoj može da se vjeruje, ta uloga će joj pomoći da zna da se postavi tako da napravi dobar izbor. Naprosto će imati potrebu da opravda vaše pohvale, očekivanja i povjerenje.

Mlade djevojke će se ponekad izložiti opasnosti, umjesto da riskiraju da se osramote pred vršnjacima. Zvuči blesavo, ali možete da se ponudite da budete “zli roditelj” i da dogovorite tajnu lozinku sa kćerkom, koju će ona da vam kaže putem telefona, ako se nalazi u nepovoljnoj situaciji: na primjer, ako vas ona pozove dok je sa grupom prijatelja i kaže da “ne budete ljuti, jer će hraniti mačku kada dođe kući” – to potajno znači da vas treba, da dođete i odmah je odvezete.

Vi ćete pred njenim društvom ispasti opasan autoritet koji joj kvari izlazak, a ona će zaobići nevolju i pritom dobiti ono što joj u tinejdžerskim godinama znači – mogućnost da sačuva svoju reputaciju među prijateljima.

3# Kako da upravlja novcem

Daleko od toga da je novac sve na svijetu, ali ga ne možemo izbjeći. Naučite kćerku da cijeni vrijednost novca, objasnivši joj da je to zapravo ekvivalent životnog vremena i napora koje ulažemo da ga zaradimo.

Uputite je u to kako da izbjegne reklamne trikove koje koriste oglašavači i trgovine kako bi ostvarili dodatnu zaradu. Kada dovoljno sazri, pokažite joj kućne proračune, kako bi znala koliko košta hrana, koliko režije… Shvatiće zašto se odrasli brinu o budžetu, zašto sa oprezom troše novac i kako ga štede. Tim znanjem joj se povećava mogućnost da u budućnosti bude emancipovana i racionalna žena, a to je ono što i želimo za svoje kćerke.

E.B.