Najbolje namirnice u borbi protiv simptoma PMS-a

hrana protiv simptoma PMS-a mamaklik.jpg

Čarobna tableta za ublažavanje simptoma predmenstrualnog sindroma ne postoji, ali zato postoji hrana koja dokazano pomaže protiv simptoma PMS-a.

Depresivnost, nesanica, promjene raspoloženja, razdražljivost, napadi plača, napete grudi, nadutost u donjem dijelu stomaka samo su neke od nuspojava izmjene menstrualnog ciklusa kod žena. Čudesna tableta ili čarobni napitak za ublažavanje predmenstrualnog sindroma ne postoji, ali zato postoji hrana koja dokazano pomaže protiv simptoma PMS-a. I ne – nije čokolada, mada koja kockica može pomoći. 😀

Losos i omega 3 protiv simptoma PMS-a

Ne samo da je ukusan i kvalitetan izvor proteina, losos sadrži omega 3 kiseline, koje dokazano ublažavaju menstrualne grčeve i stabilizuju hormonske poremećaje. Jedno istraživanje je pokazalo da je olakšanje nakon konzumacije omega 3 u obliku ribljeg ulja uporedivo s osjećajem olakšanja nakon uzimanja ibuprofena.

Banane protiv simptoma predmenstrualnog sindroma

Banane obiluju vitaminom B6 za kojeg je dokazano da kod PMS-a uspješno reducira problem bolnih i napetih grudi, promjene raspoloženja i nakupljanja vode u tijelu.

Sjemenke za opuštanje

Bučine i sjemenke suncokreta, kikiriki i indijski oraščići bogati su magnezijem koji pomaže pri apsorpciji kalcija u kosti i opušta glatke mišiće u organizmu.

Ananas kao antidepresiv pomaže kod PMS-a

Konzumiranjem ovog voća ili soka od ananasa riješit ćete se nadutosti, a osim toga ananas je učinkovit i kao prirodni antidepresiv. Visoka koncentracija mangana u njemu djeluje na povećanje nivoa serotonina poznatog kao hormona sreće.

Narandža protiv simptoma PMS-a

Bogata je tiaminom, vitaminom B1 koji poboljšava probavu te na taj način otklanja zatvor ili proljev koji se mogu javiti kao jedan od simptoma PMS-a.

Đumbir daje energiju

Ova gomoljasta biljka neuglednog izgleda potiče kretanje ustajale energije i grije organizam, preporučuje se uzimati kao dodatak jelima ili u obliku čaja. Zahvaljujući svojim aktivnim tvarima gingerolima koje imaju analgetske i sedativne učinke đumbir uspješno pomaže kod menstrualnih bolova.

Izvor: zadovoljna.hr

Ne smej se toliko, plakaćeš! Imamo li KOLEKTIVNI STRAH OD SREĆE?

Da li da zovem psihijatra ili baba Vangu?! Kada i od koga tražiti psihološku pomoć

Debljina na stomaku, nogama, licu… Šta dio tijela na kojem se debljamo otkriva o nama??