Roditelji djecu za upis u školu prijavljivati telefonom ili mailom

Upis-djece-u-skolu-Banja-Luka-2020-korona-mamaklik-informacije.jpg
Children write in notebooks with a pen.

Roditelji će djecu doraslu za upis u prvi razred osnove škole prijavljivati isključivo putem telefona ili imejl adresa škole, s obzirom na sve preduzete mjere u skladu sa vanrednom situacijom u Republici Srpskoj izazvanom pojavom virusa korona i važeće termine za upis učenika propisane Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U saopštenju je navedeno da je Ministarstvo obavijestilo osnovne škole o postupanju prilikom evidentiranja djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole, te su škole dužne da obavijeste roditelje te djece o terminu i načinima evidentiranja djece putem zvanične internet stranice škole ili obavještenja koje treba biti istaknuto na vidnom mjestu na školi ili na drugi primjeren način koji isključuje lični kontakt, odnosno dolazak u školu.

U obavještenju škole biće navedeni telefonski brojevi i imejl adrese putem kojih će biti uspostavljena komunikacija, odnosno dostavljani potrebni podaci o djeci.

U obavještenju će, takođe, biti precizno navedeno koji su podaci potrebni za evidenciju djece.

Dokumentaciju potrebnu za upis djece roditelji ne treba da donose u školu niti da šalju putem pošte, već da je dostave kada bude organizovano testiranje za djecu.

U skladu sa naređenim mjerama preventivnog djelovanja u Republici Srpskoj u vanrednoj situaciji, iz Ministarstva napominju da će termini za testiranje djece biti naknadno utvrđeni, o čemu će javnosti biti blagovremeno obaviještena.

Nezavisne