ODNOSI MEĐU DJECOM u porodici: Kako i zašto se (NE)SLAŽU braća i sestre?

ODNOSI-MEĐU-DJECOM-u-porodici-Kako-i-zašto-se-NESLAŽU-i-stalno-svađaju-braća-i-sestre-mamaklik.jpg

Odnosi među djecom unutar porodice su različiti, ponekad prepuni ljubavi i prijateljstva, a ponekad prepuni sukoba i nalikuju na pravi rat. Kako se slažu braća i sestre u velikoj mjeri zavisi od samog uzrasta djece kao i od razlike u njihovim godinama.

Odnosi među djecom u istoj porodici su različiti. Ponekad mališani među sobom sarađuju, ponekad ratuju. Čak ni takvo stanje nije konstantno. Situacija se mijenja u zavisnosti od njihovih godina ali i drugih faktora.

Ako su braća i sestre u fazi čestih konflikata, imajte u vidu da će određeni postupci vas kao roditelja pomoći da se ti sukobi smanje. Sve zavisi od načina kako se vi kao roditelji ponašate i kakva pravila odredite u njihovom ponašanju. Ali, prije svega moramo da razumjemo djecu:

ODNOSI-MEĐU-DJECOM-u-porodici-Kako-i-zašto-se-NESLAŽU-i-stalno-svađaju-braća-i-sestre-mamaklik.jpg

Odnosi među djecom – Kako djeca funkcionišu

Pojedina istraživanja su pokazala da kada je razlika u godinama manja lakše je da se djeca prilagode jedno drugom i da funkcionišu zajedno.

Tada su im interesovanja sličnija i mogu se bolje slagati.

Svako dijete je specifično na svoj način i to treba poštovati jer su djeca kao mali ljudi sa svojim stavovima i ponašanjem.

Zavisno od toga da li su u porodici djevojčice, dječaci, troje ili četvoro djece, kojeg su uzrasta, odnosi su različiti.

Neki od primjera odnosa među djecom su da ukoliko je u porodici brat stariji, obično se zaštitnički odnosi prema sestri a ukoliko je starija sestra, ona uvijek oponaša majku i pokušava da se brine za njega. Djeca su ipak samo djeca i treba da odrastu u igri i zabavi a ne kao roditelj jedno drugom.

Određeni stepen odgovornosti svakako postoji i djecu treba pohvaliti za dobre međusobne odnose ali ne treba očekivati ulogu vaspitača ili zaštitnika.

Razlika u godinama koja je veća od pet godina najčešće izaziva ljubomoru i sukobe među djecom.

Sukobi su takođe jako naglašeni kad je jedno od djece u tinejdžerskom dobu.

Roditelji svakako ne treba da favorizuju ni jedno od djece i svakom treba da posvete pojedinačnu pažnju, vrijeme i strpljenje.

Takođe treba da postave pravila u smislu toga da vikanje, svađa i udaranje nisu dozvoljeni među djecom.

Neslaganja djeca treba da riješe sama, dogovorom, a roditelji treba da se uzdrže od miješanja u prepirke i donošenja odluka ko je u pravu.

Sa djecom svakako treba razgovarati, pitati ih za mišljenje i znati ih slušati.

Može se desiti da starija djeca burno negoduju jer su u početku, dok ne dođu mlađa, navikla na nepodijeljenu pažnju roditelja.

Roditelji se kod djece koja su različitog uzrasta, kad je neslaganje među njima naglašeno, osjećaju kao sudije a ne roditelji. Izazov za njihovo strpljenje je velik, ali treba znati se stvari s godinama mijenjaju.

ODNOSI-MEĐU-DJECOM-u-porodici-Kako-i-zašto-se-NESLAŽU-i-stalno-svađaju-braća-i-sestre-mamaklik.jpg

Odnosi među djecom u istoj porodici: Zašto se braća i sestre različito ponašaju?

Uticaj porodice, roditelja ili braće ili sestara na svakog od nas je jedinstven i različit. Priroda i iskustvo određuju svakog od nas.

Djeca koja su različitog godišta obično se ne ponašaju isto i izrastu u različite osobe tokom života. Pojedine fizičke ili psihičke karakteristike i sličnosti vremenom kroz razvoj mogu da se gube i da djeca postaju različita.

Što se tiče međusobnog odnosa u djetinjstvu, odnosi između braće i sestara, odnosno djece su najčešće rivalski a kasnije postaju sve bliskiji kako godine prolaze.

Bez obzira na to što su iz iste porodice i okruženja, djeca stiču svoja lična iskustva a uče i iz iskustva roditelja koja na njih jako utiču.

Neka djeca namjerno imaju potpuno suprotan model ponašanja od braće ili sestara i to sa namjerom da se razlikuju od njih u svakom smislu.

U danima ranog djetinjstva i tinejdžerskog doba harmoničan odnos je rijetkost ali bliskost je svakako prisutna i roditelji treba da je pokreću i forsiraju kroz model vaspitanja i emocije i vrijeme dato djeci.

Koliko god različita bila, djeca uvijek imaju nešto zajedničko i treba ih vaspitavati tako da cijene to što imaju brata ili sestru ili više njih.

Uspomene na zajedničko djetinjstvo su neprocjenjive a dobri odnosi među djecom takođe.

Takav model ponašanja i razmišljanja dovodi do toga da djeca shvate da u odraslom dobu ne mogu imati većeg i odanijeg prijatelja i podršku od brata ili sestre.

MamaKlik

Vaša djeca se stalno SVAĐAJU i TUKU? Evo kako reagovati

Najbolja razlika u godinama između djece: Stručnjaci otkrili najbolji razmak između dvije trudnoće

Kako izgleda život sa četvoro djece