Zimovanje sa malom djecom – Preporuka i priprema za putovanje

Zimovanje-sa-malom-djecom-preporuke-i-savjeti-mamaklik-skijanje-sankanje-boravak-na-planini.jpg

Zimovanje sa malom djecom i odlazak na planinu je odličan način da se odmorite, zabavite ali i poboljšate svoje zdravlje.

Za razliku od alarmantno lošeg kvaliteta zraka u gradskim područjima, čist planinski vazduh je pravo bogatstvo i poboljšaće opšte zdravstveno stanje i vas i mališana. Ako idete na zimovanje sa malom djecom, preporuka ljekara je da se ne boravi na planinama iznad 1000m nadmorske visine.

Stručnjaci smatraju da je planinski vazduh pravo bogatstvo, i to je jedan od razloga zašto je odlazak na zimovanje sa malom djecom preporučljivo. Više u nastavku:

Zimovanje-sa-malom-djecom-preporuka-i-savjeti-mamaklik.jpg

Zašto je planina dobar izbor za odmor i koliko se zadržati ako idete na zimovanje sa malom djecom

Na planini, na svježem i čistom vazduhu na kojoj je i veliki broj sunčanih dana, dijete razvija imunitet.

Krvna slika se nakon boravka u trajanju od 10-15 dana sigurno poboljšava a dijete fizički i psihički ojača.

U ovakvim sredinama koncentracija virusa i bakterija je mnogo manja nego u gradskom području. Rijedak vazduh je takođe pogodan za djecu koja imaju neke vrste alergija.

Ipak, manju djecu ne treba voditi na planine sa nadmorskom visinom iznad 1000 metara. Na njima je zrak isuviše hladan, što znači da ćete više vremena provoditi u zatvorenom prostoru.

Takođe, na planinama rijetko gdje možete dobiti adekvatnu pedijatrijsku uslugu, što komplikuje stvari ako se djetence razboli.

Zimovanje sa malom djecom – Kako se pripremiti

Prije odlaska na zimovanje pobrinite se da dijete ne dolazi u kontakt sa bolesnim ili prehlađenim osobama, da zimovanje ne bi provelo u sobi.

Prije odlaska, djetetu treba obezbijediti kvalitetnu odjeću i oblačiti ga slojevito, pazeći na vanjsku temperaturu.

Naročito je važna obuća koja treba biti topla, udobna i od nepromočivih materijala jer su djeca sklona pothlađivanju. Potrebno je obratiti pažnju da dijete nosi kapu i rukavice.

Ne dajte da vas zavaraju niske temperature i godišnje doba. Sunčevo zračenje je prisutno i u zimskim mjesecima, a na planini je izuzetno jako pa je potrebno prije odlaska pripremiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom i namazati otkrivene dijelove tijela prilikom izlaska na snijeg.

Intenzitet sunčevog zračenja povećava se s nadmorskom visinom pa je UV zračenje u planinama jače otprilike 20 do 40% nego na plaži. Pored toga, preko snijega se reflektuje čak do 85% sunčevih zraka čime se pojačava njihovo djelovanje.

MamaKlik preporučuje Ladival protektivnu kremu za zaštitu kože od sunca. Ova krema sadrži visokoefikasne i fotostabilne UVA/UVB filtere, kao i ćelijski aktivan kompleks antioksidanasa koji štiti kožu od IR-A zraka, sprečava njeno oštećenje, razgradnju kolagena i stvaranje bora. Ladival sadrži pantenol i vitamin E, a sa druge strane nema PEG emulgatore, boje, mirise i konzervanse koji bi mogli da iritiraju i štete koži. Pogodan je i za osjetljivu kožu sklonu alergijama, a prilikom mazanja ne ostavlja ljepljivi film i ne masti je. 

Takođe, naočale za sunce ili skijanje spriječiće žmirkanje i problem sa vidom.

U slučaju pada, uganuća, jake prehlade ili temperature svakako treba potražiti ljekara. Prije odlaska na zimovanje potrebno je u dogovoru sa ljekarom obezbijediti određene lijekove koji mogu zatrebati.

Zimovanje-sa-malom-djecom-mamaklik.jpg

Zimovanje sa malom djecom – Priručna apoteka koju treba da ponesete:

Od lijekova koji vam mogu zatrebati na zimovanju važno je da ponesete:

1.Tabletice protiv mučnine tokom putovanja na bazi đumbira, koje će smiriti tegobe a neće izazvati pospanost kod djece.

2. Antipiretik za skidanje temperature i eliminaciju bolova – sirup na baziibuprofena ili paracetamola, kao što je Febricet.

3. Sirup protiv kašlja – Ako je kašalj “suvi” tj. neproduktivni ili nadražajni preporučujemo vam sirupe na bazi bijelog sljeza, koji će mališanima pomoći kod jačanja imuniteta i borbe sa infekcijama – glavnim uzročnikom kašlja.  U slučaju produktivnog “vlažnog” kašlja, birajte one na bazi jagorčevine. Za bolno grlo i razbijanje gustog bronhijalnog sekreta, pomoći će vam sirupi na bazi tečnog ekstrakta lista bokvice.

3. Toplomijer

4. Antiseptik za dezinfekciju površinskih ranica, npr. Povidon jod za kožu, te flastere ili sterilne gazice.

5. Pressing sirup ili tablete protiv alergijskih reakcija na hranu, različite agense, na sunce, za urtikarije (koprivnjače) nepoznatog uzroka…

6. Preparat sa elektrolitima protiv dehidracije, u slučaju da dijete u periodu adaptacije na planinsku klimu i hranu dobije proliv.

7. Probiotik za podizanje imuniteta, te prevenciju i liječenje stomačnih tegoba, sa kojim je preporučljivo da počnete 2-3 dana prije putovanja. Probiodrops kapi su pogodne za zaštitu zdravlja beba starijih od mjesec dana kao i za mlađu djecu, a Probiotic kapsule za djecu i odrasle.

8. Sprejevi i kapi za nos, zbog promjene klimatskih uslova, prehlade ili pak potencijalnih alergija. Zapušen nosić smeta mlađoj djeci, a MamaKlik preporuka je Snup sprej za nos koji olakšava disanje jer smanjuje otok sluznice nosa i podstiče bolju eliminaciju sekreta kod djece i odraslih. Pogodan je i za mališane koji imaju više od 2 godine.

9. Kapi za oči, jer sniježna bjelina i hladnoća mogu da djeluju kao ozbiljan iritans za osjetljive dječje okice.

Za sve lijekove koje planirate da uvrstite u svoju putnu apoteku, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Zimovanje sa malom djecom – Savjet MamaKlik:

Ukoliko idete izvan granica države u kojoj živite, obavezno izvadite polisu zdravstvenog putničkog osiguranja.

Provjerite sa porodičnim doktorom da li možete u vašem Fondu zdravstvene zaštite podići polisu ili uplatiti u nekom od privatnih osiguravajućih kuća (prihvatljive su cijene).

Boravak na planini – kada djeca mogu početi sa skijanjem

Zimovanje-sa-malom-djecom-Preporuke-i-savjeti-skijanje-mamaklik.jpg

Skijanje je zahvalan sport jer pokreće sve grupe mišića, jača kompletnu muskulaturu i zglobove na nogama, te poboljšava osjećaj za ravnotežu.

Djeca koja odrastaju na planini, počinju skijati već sa dvije ili tri godine.

Period za učenje skijanja je individualan, zavisi od toga koliko dijete želi da skija, odnosno da li se plaši i od toga koliko su razvijeni pokreti i koordinacija.

Obično je četvrta godina idealna za početak skijanja.

Učenje svakako treba povjeriti stručnom i edukovanom licu.

Na planinama obično možete da angažujete licenciranog učitelja skijanja ili upišete dijete u skijašku grupu pod vođstvom stručne osobe.

Takođe, brojni skijaški kompleksi, a vjerovatno i trgovine u vašem gradu, nude mogućnost iznajmljivanja ski opreme.

Rental je zahvalna opcija, jer vam smanjuje troškove oko kupovine opreme, koja poprilično košta, a djeca je brzo prerastu.

Za najmlađe skijaše je najbolje obezbijediti male kratke skije, koje se lako pričvršćuju na cipelice.

Starijem detetu treba nabaviti prave skijaške cipele – pancerice i skije sa vezovima.

Kaciga za glavu je obavezna, kako biste dijete zaštitili od mogućih povreda.

Koju opremu kupiti djetetu za skijanje i boravak na snijegu

Roditelji treba da se pobrinu da djetetu obezbijede kvalitetnu opremu:

  • Skijaško dijelo ili skafander koji ne propušta vodu
  • Kvalitetnu kapa, rukavice i naočale za skijanje – brile
  • Tzv. “aktivni veš” koji za razliku od pamuka ne zadržava vlagu
  • Cipele (pancerice) odgovarajuće veličine. Pancerice ne smiju da budu ni premale ni prevelike jer pogrešna veličina ozbiljno može da ugrozi dijete i dovede do padova.
  • Vezove koji odgovaraju skijama
  • Skije odgovarajuće dužine

Ukoliko se dijete plaši ili ne želi da skija, sankanje, šetnja i drugi zabavnji sadržaji su kvalitetna zamjena u zimskom ambijentu.

Snowboarding je rezervisan za klince starije od 6 godina.

O čemu još voditi računa kada boravite sa djecom na snijegu

Prilikom boravka na snijegu treba paziti na to da li je dijete umorno, treba praviti pauze, odmarati se i davati djetetu dovoljne količine tečnosti.

Pazite na bezbjednost ukoliko dijete skija. Sankanje ne treba da traje duže od pola sata kod male djece. Ne prisiljavajte dijete ni na šta, pustite ga da samo otkrije čari snijega. Uživajte sa svojim djetetom na snijegu i čistom vazduhu.

Mamaklik.com

10 zdravih zimskih navika koje su dobre i za vašu djecu

Bolje na minusu nego u toplim igraonicama

Bebe možete voditi van po hladnoći, ali bez dude