Ministarstvo zdravstva FBiH: Zatvoriti škole i fakultete na period od 2 sedmice

Zatvaranje skola u Federaciji zbog korona virusa FBIH.jpg

“Dat ćemo prijedlog da se na dvije sedmice zaustave održavanje nastave u školama, fakultetima te održavanje javnih skupova”, kazao je ministar Mandić

Federalno ministarstvo zdravstva održalo je danas novu press konferenciju nakon sjednice Kriznog štaba.

Podsjetio je da smo jučer registrirali dva nova slučaja u Zenici, a oba pacijenta (koji još uvijek nemaju nikakve simptome) u vezi s prvom oboljelom osobom od COVID-19 u Zenici. Iz Italije su se vratili 5. marta, a stigli su osobnim autom.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić na početku je kazao kako je ovakva situacija očekivana, a da je troje zaraženih prebaceno u izolatorij gdje ce biti pregledano njihovo stanje.

Ministar je demantirao tvrdnje pojedinih medija da se prvozaražena ranije nalazila na jednom većem skupu, kako je istakao, ona se cijelo vrijeme od povratka iz Italije nalazila u kućnoj izolaciji i pridržavala se toga.

“Dat ćemo prijedlog da se na dvije sedmice zaustave održavanje nastave u školama, fakultetima te održavanje javnih skupova“, kazao je ministar Mandić, pojasnivsi da se ucenici koji ne budu išli u skolu ne okupljaju na javnim mjestima zbog straha od daljnjeg širenja virusa.

Potom je govorio dr. Sanjin Musa koji je govorio o novim naredbama kriznog štaba, kao što je ona da SVI koji su došli iz Njemačke, Španije i Francuske moraju u karantin, na period od 14 dana.

“Pozivamo građane BiH koji zive u zaraženim područjima da razmisle o dolasku u našu zemlju kako ne bi unosili virus”, pojasnio je Musa.

Pod nadzorom se nalaze 384 osobe, a 32 osobe su testirane od čega je troje pozitivno.

Govoreći o avionu koji je u Hrvatsku sletio iz Rima, a na kojem su bili građani BiH,pomoćnik ministra Goran Čerkez kazao je kako su te osobe vjerovatno vec usle u BiH i da ce biti kontaktirane.

“Do naredne sedmice, mi očekujemo da od WHO dobijemo dodatnih 500 testera“, dodao je Čerkez.

Ministar Mandić pojasnio je kako u ovom trenutku bolnice imaju dovoljan broj respiratora ukoliko dođe do težih slučajeva.

Pozvao je građane da se odgovorno ponašaju.

Radio Sarajevo

ZATVARAJU SE SVE ŠKOLE u Srpskoj na period od 21 dan (VIDEO)

KORONA virus kod DJECE: Simptomi i kako prepoznati da je u pitanju COVID-19

KORONA VIRUS: Simptomi, kako se zaštititi i spriječiti širenje zaraze

KORONAVIRUS I DJECA: Zašto je malo registrovanih slučajeva oboljenja od koronavirusa kod djece