Vanmaterična trudnoća: Uzroci, simptomi i postavljanje dijagnoze

Vanmaterična trudnoća: Uzroci, simptomi i postavljanje dijagnoze

Vanmaterična trudnoća predstavlja razvijanje trudnoće izvan materične šupljine.

Najčešća lokalizacija vanmaterične trudnoće, od 95-98% je u jajovodu. Znatno rjeđe dešava se razvoj trudnoće u jajniku ili nekom drugom dijelu trbušne duplje. Vanmaterična trudnoća se može, mada rijetko, razvijati i u cerviksu, odnosno vratu materice.

Svaka vanmaterična trudnoća predstavlja opasnost za zdravlje žene i javlja se jednom na 100 trudnoća

Prilikom ove komplikacije može doći do obilnog krvarenja u trbušnoj duplji, usljed prskanja krvnih sudova u jajovodu. 

Vanmaterična trudnoća: Uzroci 

Razlozi nastanka vanmaterične trudnoće su upale jajovoda prilikom kojih nastaju priraslice koje kasnije izazivaju problem sa trudnoćom.

Promjene jajovoda se dešavaju usljed infekcija izazvanih bakterijama hlamidijom ili gonokokom kao i operativnim zahvatima na jajovodima i problemima sa sluznicom materice.

Jedan od razloga je takođe i anatomska deformacija jajovoda. Među uzrocima nastanka vanmaterične trudnoće može biti i nepravilna peristaltika jajovoda, odnosno nepravilni pokreti jajovoda ili oštećenja mišićnog sloja jajovoda.

Koji su simptomi vanmaterične trudnoće?

Simptomi nastanka vanmaterične trudnoće su jaki bolovi u donjem dijelu stomaka, uz osjećaj grčeva, obično jednostrani i javljaju se obično već 6-8 nedjelja od izostanka menstruacije.

Mogu im prethoditi krvarenje različitog intenziteta, a obično slabo i tamno smeđe boje u vidu mrlja.

Ukoliko imate simptome koji ukazuju na vanmateričnu trudnoću, hitno treba da odete u bolnicu, naročito ako imate jake bolove

Vanmaterična trudnoća: Dijagnoza

Dijagnozu vanmaterične trudnoće ljekar postavlja na osnovu podataka koje daje pacijent, vrijednosti nalaza ß-hCG, vaginalnog i ultrazvučnog pregleda.

Bol je glavni pokazatelj da je u pitanju vanmaterična trudnoća, grlić je prilikom vaginalnog pregleda bolan a kod polovine pacijentkinja postoji krvarenje.

Ultrazvukom se utvrđuje da se embrion nalazi van materice i obično je prisutna veća količina slobodne tečnosti u trbušnoj duplji.

Završetak vanmaterične trudnoće

Vanmaterična trudnoća se završava najčešće operativnim putem i to laparoskopski. Vrlo rijetko se dešava kompletan spontani pobačaj ili tehnike koje podrazumijevaju liječenje ubrizgavanjem lijekova.

Kad se desi vanmaterična trudnoća i nakon hirurške intervencije, 1 od 3 žene ostvariće kasnije urednu trudnoću

Ukoliko ste imali vanmateričnu trudnoću, vaš ginekolog će vas posavjetovati kako da se ponašate i koliko vremena treba da čekate da biste mogli da planirate sljedeću trudnoću.

Neophodno je da prođu najmanje tri mjeseca, ali to zavisi od vrste vanmaterične trudnoće i stanja pacijentkinje.

MamaKlik.com

KAKO BRZO ZATRUDNITI: Plan u 7 koraka kako što prije ostati u drugom stanju

Trudnoća nakon 35. godine? Nauka kaže da je potpuno OK!

Analize i pregledi prije i poslije trudnoće koje treba napraviti