Dr Nestorović: Ovako se djeca izvode na hladnoću da se ne razbole!

dr-nestorović-imunitet-savjeti-mamaklik.com_.jpg

Kako bismo stali na put vjerovanju da zimi ne treba da izlazimo na svjež vazduh sa djecom, Dr Nestorović, pulmolog na Unverzitetskoj klinici “Tiršova” otkriva nekoliko stručnih savjeta.

Dr Nestorović savjetuje koliko treba da boravite sa djecom napolju zimi, o čemu voditi računa, te kako poboljšati imunitet djece u hladnim mjesecima…

Kako dođe hladno vrijeme svjedoci smo da su parkovi pusti, dok su tržni centri i igraonice puni djece. Roditelji kao da nisu svjesni da je opasnost od razboljevanja upravo veća u ovim zatvorenim prostorijama sa puno ljudi.

U Skandinavskim zemljama, npr u Švedskoj, potpuno je normalno da bebe borave napolju na vrlo niskim temperaturama, pa čak ćete vidjeti da bebe ostaju dobro “spakovane” u kolicima da drijemaju napolju ispred kafića dok roditelji unutra ili napolju s njima sjede i ispijaju tople napitke.

Takvu sliku nećete zateći kod nas jer djeluje kao da se svi plašimo hladnoće i prirodnih uslova koji stižu sa različitim godišnjim dobom.

Naši roditelji će radije uvesti bebu u zagušljivu prostoriju kako bi popili kafu nego što bi sjedili napolju na zimi.

Štetnost prostorije u kojoj se puši je daleko veća za bebu nego hladnoća, koja sama po sebi ne može da razboli vaše dijete, ukoliko je adekvatno obučeno.

Ukoliko se dijete smrzne napolju jer nije dobro obučeno, to dovodi do slabljenja imuniteta koji je tada podložniji virusnim i bakterijskim infekcijama.

Kako bismo stali na put vjerovanju da zimi ne treba da izlazimo na svjež vazduh sa djecom, prof. Dr Branimir Nestorović, pulmolog na Unverzitetskoj klinici “Tiršova” otkriva nekoliko stručnih savjeta.

dr-nestorović-imunitet-savjeti-mamaklik.com_.jpg

Da li bebe mogu da se razbole od hladnoće?

Dr Nestorović:

Kada dođe hladno vrijeme, učestalost respiratornih infekcija zaista poraste (kako svako zna). Ali, nije u pitanju sam pad temperature.

Jedna velika 2002 metaanaliza (pažljiv pregled medicinske literature) na ovu temu je zaključio da samo rashlađivanje ne povećava rizik od prehlade.

Izgleda da je značajnija brzina kojom dođe do promjene temperature.

Ako temperatura brzo padne, pri izlasku napolje doći će do skupljanja krvnih sudova na sluzokožama disajnih organa, što ih čini podložnijim infekciji.

Sličan efekat se ljeti može zapaziti kod osoba koje ulaze u prostorije sa jako niskim temperaturama, usljed uključenih er kondišna.

Stoga ako ste aktivni napolju (djeca koja se igraju imaju toplu kožu i sluzokože, pa im hladnoća ne smeta), rizik od infekcije nije posebno povišen.

Drugi razlog čestih infekcija je socijalan, ljudi u hladnim periodima godine provode više vremena unutra, pa se virusne infekcije lakše šire.

Većina respiratornih virusa nije otporna više od jednog sata na temperaturama ispod nule, pa boravak na hladnom u stvari smanjuje rizik od infekcije.

Nasuprot tome, respiratorni virusi na temperaturama oko 20 stepeni mogu da budu infektivni i desetak sati.

Stoga nije prevencija infekcija da djeca ne izlaze na hladno, već u pranju ruku i čestoj primjeni alkoholnih vlažnih maramica, koje dezinfikuju ruke.

Koliko sati dnevno bebe i deca treba da provode napolju?

Dr Nestorović:

Pri temperaturama do minus 10, stvaranje toplote je takvo, da nema negativnih efekata na funkcionisanje imunog sistema djeteta.

Štaviše, radovi su pokazali da boravak do 60 minuta uz igru umjerenog intenziteta, dovodi do suzbijanja skoro svih zapaljenskih oboljenja kod djeteta.

Ako roditelji primijete da se dijete trese od hladnoće, trebalo bi ga odmah uvesti unutra, jer je tada organizam pod stresom, koji ima negativan efekat na imuni sistem.

Koliko je za najmlađe štetan boravak u prostorijama u kojima se puši?

Dr Nestorović:

Potrebno je maksimalno izbjegavanje izlaganja djece duvanskom dimu, jer veoma povećava rizik od dobijanja gripa i drugih infekcija disajnih organa.

Jedna studija sa Jejla (čuveni univerzitet u SAD) iz 2009. je pokazala da djeca izložena duvanskom dimu češće oboljevaju od virusa, a kada se razbole imaju težu kliničku sliku i više komplikacija.

Već izlaganje dozi od 2 cigarete dnevno tokom dvije nedjelje je bilo udruženo sa slabljenjem imunog sistema. Štaviše, nastupalo je prekomijerno zapaljenje disajnih sluzokoža.

Vaš savjet za jači imunitet zimi?

dr-nestorović-imunitet-savjeti-mamaklik.com_.jpg

Dr Nestorović:

Recept za rjeđe prehlade tokom zime je jednostavan. Svakodnevni boravak napolju sat vremena, uz igru.

Dobra odjeća, koja sprječava znojenje djeteta (dakle što bi rekla Nada Macura, slojevita odjeća). Ne treba preterivati sa količnom odjeće, jer dijete ne može da se igra u njoj, a znojenje povećava rizik od oboljevanja.

Obavezna je kapa na glavi, ako je temperature ispod minus 10 šal preko usta (da se spriječi rashladjivanje usne i nosne duplje).

Topla, udobna obuća, da noge ne budu vlažne.

Po povratku u stan, obavezan topli napitak i presvlačenje.

Obilan unos svježeg voća i povrća (sve obojeno voće, aronija, borovnica, sok od crne zove, kupine) sadrže velike količine antocijanina koji su odlični antivurusni lekovi.

Dodatak vitamina D (najbolje u obliku ribljeg ulja, jer će tako organizam stvoriti iz njega vitamina D koliko mu treba), šargapera (vitamin A), neki preparat sa mikroelementima (cink, bakar, jod i selen, magnezijum).

Izbjegavanje zagušljivih prostorija u kojima se puši.

Obavezan san u trajanju od najmanje osam sati.

Često pranje ruku i umivanje, da se odstrane virusi sa kože.

Izvor: Super žena/Kurir

Bebe možete voditi van po hladnoći, ali bez dude

Zašto se djeca trebaju igrati vani čak i zimi?

10 zdravih zimskih navika koje su dobre i za vašu djecu