Bebe možete voditi van po hladnoći, ali bez dude

Kako su djeca do druge godine sklonija hipotermiji i organizam im lakše gubi toplinu, za šetnju ih treba obući slojevito u pamučnu odjeću i pokriti ih jer leže pa im je hladnije

Dnevni izlazak na svježi zrak važan je za izgradnju i jačanje bebina imuniteta, a niske temperature ne znače da treba ostati u zatvorenom. Ipak, potreban je i oprez, posebno kad su u pitanju bebe.

Kako su djeca do druge godine sklonija hipotermiji i organizam im lakše gubi toplinu, za šetnju ih treba obući slojevito u pamučnu odjeću i pokriti ih jer leže pa im je hladnije.

Već s mjesec dana beba i po zimi može ići van, no ako je u pitanju prijevremeno rođena beba, šetnje je bolje odgoditi kad su vani minusi. Bebi treba povremeno popipati ruke da se uvjerite da joj nije prehladno. Po zimi je najbolje šetati oko podneva, a ne izlaziti kad je magla, mraz ili jaki vjetar. Ne treba šetati ni navečer“, objašnjava pedijatrica, dr. Giovana Armano.

Dnevna šetnja, dodaje, nikako ne podrazumijeva boravak u shopping centrima.

Za prve izlaske s bebom zimi dovoljno je do pola sata te postupno povećavati vrijeme provedeno napolju.Djeca starija od dvije, tri godine mogu vani biti i duže od jednog sata ako su fizički aktivna. Bebama zimi u šetnji često curi nos, što je normalna reakcija na hladan zrak.

S obzirom na to da bebe često sline, potrebno im je brisati područje oko usana kako se vlažna koža ne bi oštetila. Iz istog razloga bilo bi bolje da beba nema dudu u ustima jer se ispod nje skuplja slina. “Najniža temperatura kad se može šetati ovisi o dobi i vremenskim uslovima. Skandinavci izlaze i na -15, no mi nismo na to navikli. Ne bih preporučila da najmanji izlaze kad je ispod nule”, rekla je dr. Armano.

Jedna od najčešćih pogrešaka, nastavlja, koje roditelji rade je neadekvatno oblačenje djece – i to češće predebelo nego pretanko. Bebe obavezno vani moraju imati kapu jer se 25 posto tjelesne topline gubi preko glave, no to ne znači da i u zatvorenome moraju biti predebelo obučene.

Tako može doći do oštećenja termoregulacijskog sistema pa će dijete kasnije biti zimogrozno i sklonije prehladama.

Većoj djeci koja skaču i trče treba obući sloj manje jer će se preznojiti, a odjeća treba biti nepromočiva.

“Lako ćete prepoznati ako je bebi hladno. Plakaće, ruke će biti ledene, a može i drhtati. Ako roditelji uoče ove znakove, dijete treba odvesti u kuću, zagrijati ga i dati mu topli napitak. Ako je beba duže pothlađena, može klonuti, prehladiti se, biti cendrava te postati osjetljivija na viruse i bakterije”, kaže dr. Armano.

miss7mama.24sata.hr