Dojenje i podrška partnera: Kako tate mogu pomoći mamama koje doje bebu

Podrška-partnera-Kako-tate-mogu-pomoći-mamama-koje-doje-svoju-bebu-mamaklik.jpg

Podrška partnera je najvažnija kada se rodi beba. Kako tate mogu pomoći mamama koje doje bebu? Na razne načine. Pročitajte…

Dojenje je mamin posao? Tehnički jeste, ali svakoj je mami podrška partnera bitna kako bi što uspješnije dojila bebu. Njen životni saputnik je jedan od onih koji joj najviše mogu pomoći u tome.

Razgovarali smo sa “najvećim stručnjacima za dojenje” – mamama koje već doje – o tome kako tate mogu pomoći. Tata treba u svemu da bude uz svoju izabranicu, a evo šta sve može da uradi po tom pitanju:

Kako tata može pomoći mami dok ona hrani novorođenče

podrška-partnera-kako-otac-može-pomoći-majci-kad-doji-bebu-mamaklik.jpg

Tata, budi prisutan!

Tata može biti u iskušenju da napusti prostoriju u momentu kada mama hrani bebu, jer očevi često misle da je samoća ono što mami treba za uspješan podoj. Ipak, očevo prisustvo znači veliku podršku, ne samo u emocionalnom nego i u praktičnom smislu.

Pored toga što prisustvuje i neposredno učestvuje u stvaranju veze između majke i bebe, tata može pomoći i u tome da se mama udobno smjesti i da nađe najbolji položaj za dojenje, može joj dohvatiti jastuk, dodati vodu ili hranu.

“Nedavno sam dojila našeg mlađeg sina u sred noći, a moj muž se probudio i izmasirao mi leđa”, rekla nam je Nataša, mama dva dječaka. “Osjećala sam pravu podršku jer nisam sve radila sama.”

Bodri mamu! Podrška partnera je nezamjenjiva

Tate mogu pružiti podršku mladim mamama govoreći im riječi ohrabrenja. “Suprug me je toliko hrabrio da sam uspješno dojila bebu bez obzira na bolove koje sam osjećala zbog rane od carskog reza”, povjerila nam je Irma, mama jednogodišnje djevojčice.

“Osjećala sam snažne bolove i vrtoglavicu, i bukvalno sam ležala ‘zaglavljena’ u jednom položaju. Pomogao mi je držeći bebu sve vrijeme podoja, kako bih mogla da je hranim ležeći sa strane”.

Podrška može da dođe u različitim oblicima.

“Moj muž je baš podržavao dojenje,” objasnila je Zorana, mama blizanaca. “Apsolutno nije očekivao da se posvetim bilo čemu drugome. Uz svu pomoć oko beba i pospremanja, u prvim mjesecima isključivo je on pravio klopu za nas. I to vrlo ukusnu!”

Reaguj na bebin plač!

Tata može da igra ključnu ulogu u prvim mjesecima sa bebom tako što će reagovati kada beba plače. Kad se beba oglasi a tata je podigne iz kreveca, makar i samo da bi je dodao mami na dojenje, on poručuje djetetu je da je prisutan.

Drugim riječima, tata čak i tako malom djetetu daje do znanja da je važno, da ono ima glas koji se čuje, glas na koji neko reaguje. Tako se razvija osjećaj sigurnosti kod mališana, i uopšte – vrlo moćna uzajamna veza sa djetetom.”

Tata, pohvali mamu!

Tata ne smije oklijevati u tome da pohvali svoju partnerku i da joj govori koliko je sjajna u tome što radi. To joj može dati ogroman podsticaj i izgraditi osjećaj povjerenja u partnera.

A ljubav i podrška u tim trenucima su neprocjenjivi i što je još ljepše – dobro raspoloženje kao rezultat pohvale prenosi se i na bebu. Pohvale ne moraju uvijek da budu direktne, nekad je divno dobiti i SMS poruku sa riječima hvale.

Dojenje jeste aktivnost koja je prije svega rezervisana za mamu, ali je toliko toga što tata može učiniti kako bi je podržao i pretvorio dojenje u roditeljski čin u kojem oboje mogu učestvovati.

E.B./MamaKlik.com

PROBLEMI SA DOJENJEM: Razlozi zašto nema dovoljno mlijeka