10 istina i zabluda o novorođenčetu

Kada beba dođe na svijet, svi imaju nešto da saopšte, savjetuju roditelje kako da se brinu o novorođenčetu i uče ih  šta je za njega najbolje. S jedne strane, novo zanimanje pruža roditeljima zadovoljstvo i čini ih srećnim, a sa druge stvara nevjerovatnu zbrku u glavi i nesigurnost. Većina novopečenih roditelja pita se koga da poslušaju – svekrvu, majku, stariju sestru, babicu, ili da jednostavno slijede svoje instikte.

Treba napomenuti da se mnogi od tih savjeta zasnivaju na zastarjelim predrasudama i zato ćemo pokušati da vam pomognemo da razlikujete prave savjete od “bapskih priča”.

1. Novorođenče treba utopljavati?

TAČNO!

Tokom prve tri-četiri nedelje života centar za termoregulaciju djeteta nije u stanju da samostalno reguliše tjelesnu temperaturu. To znači da je dijete osjetljivije kako na hladnoću, tako i na prekomjernu toplotu.

Dakle, u zimskom periodu ga treba obući malo toplije, dok ga za vrijeme ljetnjih vrućina treba obući kao i odraslu osobu (ali pazite da ga ne razgolitite pretjerano!).

Novorođenče koje je pretoplo obučeno ili previše pokriveno podložno je kožnim iritacijama, lako se znoji, postaje razdražljivo i nema apetita.

Kako ćete znati da je vašem djetetu pretoplo? Najbolji pokazatelj jeste toplina njegovog stomačića: ako je blago topao, djetetu je prijatno. Međutim, ako su mu ručice vruće a glavica mu se znoji, znači da mu je pretoplo.

2. Tjelesna masa bebe nadoknadi se za nedelju dana?

TAČNO I NETAČNO!

Nakon porođaja novorođenče izgubi od sedam do deset posto svoje porođajne mase. Ovaj “fiziološki” pad težine majke ne treba da shvataju kao znak poremećaja ili neke bolesti.

Porođajna masa se nadoknadi u toku prvih sedam do deset dana. Međutim, nekoj djeci je potrebno više vremena da nadoknade izgubljenu težinu. Djetetu koje se rodilo sa četiri kilograma, i koje je fiziološkim gubitkom na težini palo na tri kilograma i 700 grama, može biti potrebno dvije nedelje da se vrati na početnu težinu.

To “kašnjenje” ne treba da zabrinjava majke. Važno je da beba uredno sisa i da napreduje.

3. Novorođenče mora da ima stolicu svaki dan?

NETAČNO!

Ukoliko je beba mirna, dobro jede, lijepo napreduje i rapoložena je, nema razloga za zabrinutost ako ne kaki svakog dana. Inače, dojene bebe češće kake od mališana hranjenih vještačkom formulom.

4. Podsticanje stolice vrhom toplomjera rješava opstipaciju (zatvor)?

NETAČNO!

Radi se o spoljašnjoj stimulaciji koju ne bi trebalo da primjenjujete. Bolje je sačekati da dijete spontano obavi veliku nuždu, ali mu ipak treba na neki način pripomoći. Recimo, možete mu davati više tečnosti, nezaslađenog čaja ili prokuvanu vodu.

5. Beba mora svakodnevno da se kupa?

TAČNO I NETAČNO!

Svakodnevno kupanje nije imperativ pošto se bebe u tom uzrastu ne prljaju (osim u predjelu genitalija). Ali, ako vaša beba uživa u kupanju, nema razloga da je ne kupate svakog dana, naročito ako je nakon tog užitka nježno izmasirate.

Kupanje i masaža podstiču bebin krvotok i izmjenu materija, a dijete se osjeća bolje.

Učestalost kupanja zavisi od godišnjeg doba i djetetove reakcije. Kada je veoma toplo, svakodnevno kupanje bebi pruža olakšanje i sprečava prekomjerno znojenje, a samim time i pojavu “znojnica”. U zimskom periodu dijete možete kupati svaki drugi ili treći dan, ali područje oko genitalija morate pažljivo očistiti svaki put kada bebi mijenjate pelene.

6. Nakon obroka beba obavezno mora da podrigne?

TAČNO I NETAČNO!

Preporučuje se da nakon hranjenja bebu držite u poluuspravnom položaju desetak minuta, nakon čega je možete vratiti u krevetić. Nekim bebama je to dovoljno da podrignu, dok druge to neće uspjeti ni poslije sat vremena. Ima djece koja to učine nakon dva sata, a neka uopšte i ne podrignu.

7. Ako dijete sisa prstić ili cuclu, iskriviće mu se zubići?

TAČNO I NETAČNO!

Nepravilan i kriv rast zubića zavisi od toga koliko dugo beba drži dudu u ustima. Problem se uglavnom javlja kasnije, kada veza između bebe i cucle postane neraskidiva.

U svakom slučaju, djetetu treba dati varalicu samo u određenim trenucima, npr. kada pođe da spava.

Što se sisanja palca tiče, tu je mnogo teže reagovati pošto je bebi prstić stalno na raspolaganju. Pokušajte da odučite mališana od sisanja palca tako što ćete mu dati dudu (nju ipak možete uzeti kada želite!), a ako vam to ne uspije, ostaje vam da sačekate da dijete počne da se služi ručicama i da se igra predmetima oko sebe.

Što više joj ruke budu zauzete nečim drugim, manje će stavljati prstiće u usta.

8. Bebu ne treba iznositi šest nedelja.

NETAČNO!

Ovo je uvjerenje koje iza sebe nema nikakvu naučnu potporu. Zna se da ne treba voditi novorođenče na mjesta gdje ima mnogo ljudi, gdje vlada buka i gdje je vazduh zagađen smogom.

Isto tako treba izbjegavati šetnju s djetetom za vrijeme vrlo niskih ili vrlo visokih temperatura, kao što treba izbjegavati i izlaganje novorođenčeta direktim sunčevim zracima.

Znači, slobodno možete voditi svoje dijete (čak i od nekoliko dana) u svakodnevnu šetnju. Ukoliko za vrijeme šetnje počne da duva vjetar ili zahladni, kolica zaštitite presvlakom.

9. Štucanje dolazi i prolazi samo od sebe?

TAČNO!

To je česta pojava kod novorođenčadi, najčešće povezana s gutanjem vazduha tokom hranjenja. Patološko štucanje postaje samo ono koje traje duže od 20 ili 30 minuta. U većini slučajeva ta pojava prolazi sama od sebe.

10. Beba plakanjem jača pluća?

TAČNO I NETAČNO!

Na određeni način, dok plače, dijete radi jednu vrstu disajne vježbe. Ponekad mu plač služi da bi se oslobodilo napetosti. Naravno, to nikako ne znači da bebin plač treba shvatiti samo u tom smislu i da ga treba ostaviti da plače, jer “mu to koristi”. Bebin plač treba, prije svega, razumjeti i shodno tome reagovati.