Budite novorođenče u toku noći da sisa

Već od prvih dana, kada mama i beba dođu kući iz porodilišta, novopečene roditelje zatrpavaju pitanjima kako je beba, da li mnogo plače. Postavi se tu i najvažnije od svih pitanja:”Da li se beba budi u toku noći?”

Neprospavane noći su nešto na šta te pripremaju i čime te plaše još od prvog plusa na testu. Majke čija se djeca ne bude u toku noći gledamo sa divljenjem, a njihova djeca za nas su djeca sa druge planete.

Svaki novi roditelj na svojim plećima osjeća teret i obavezu da mu dijete prespava cijelu noć...

No, ovo nikako nije dobra praksa, barem ne u prvim nedjeljama djetetovog života. Pedijatri savjetuju da novorođenčad ne bi trebalo da prespavaju cijelu noć u kontinuitetu. Novorođenčad treba da jedu minimum na tri-četiri sata, jer ako su dugo bez mlijeka, brzo dehidriraju i opada im nivo šećera u krvi.

AKO RODITELJI PRIMijETE DA BEBE ČVRSTO SPAVAJU CijELE NOĆI, TO MOŽE DA BUDE ZNAK DA NEŠTO NIJE U REDU JER SAN DUŽI OD SEDAM SATI U KONTINUITETU JE ČESTO POKAZATELJ DA NOVOROĐENČE IMA NEKI OBLIK ŽUTICE.

Ukoliko je u pitanju žutica kod bebe, potrebno je insistirati na tome da bebu dojite što češće. Mamino mlijeko ima laksativni efekat na bebu, beba često kaki i na taj način se oslobađa viška bilirubina koji je i uzrok žutice. Česti podoji će uticati na brži i lakši oporavak bebe.

Dojenje prema utvrđenoj satnici je prevaziđeno, naročito u prvih šest nedelja, dok se lučenje mlijeka ne stabilizuje i dok beba ne počne da napreduje.

Često stavljanje bebe na dojku podstiče stvaranje prolaktina u maminom organizmu, što utiče na povećanje količine mlijeka u dojkama. Novorođenče treba nježno razbuditi blagom masažom stopala ili presvlačanjem, a zatim ga podojiti.

Kada je vrijeme za jelo?

U prvim danima i nedjeljama, noć predstavlja važno vrijeme za jelo. Bebe po rođenju nemaju dovoljan kapacitet želuca, te one ne mogu dovoljno da pojedu za večeru i da im to bude dovoljno za cijelu noć.

U prvim danima bebe se najčešće noću bude zbog gladi. No slabašnije bebe, ili one koje imaju žuticu ili nizak nivo šećera u krvi teško se razbuđuju i ne mogu se probuditi čak ni ako su gladne. Zbog toga je važno da ih tada mama ili tata probude za jelo.

Nakon šest nedjelja, bebu možete pustiti da preskoči noćni obrok i da spava do jutarnjeg obroka.

Nakon mjesec, dva, kada beba prespava cijelu noć, a napreduje u težini, tada je sve u redu. Tada roditelji ne treba da brinu ni ako beba spava duže od osam sati u toku noći.

No, dok roditelji nisu sigurni koliko beba zaista dobija na težini, trebalo bi da je bude. 

Zato pustite bebu da sama izbaci noćni podoj kada za to dođe vrijeme i budite je za jelo u toku noći u prvim danima.

MamaKlik.com