MANJE IGRAČAKA – VIŠE IGRE!

Jutro je. Zvoni alarm. Ustajete iz kreveta i krećete prema kuhinji po kafu da dođete k sebi. Kroz maglu počinju navirati današnji planovi kad odjednom, na ulazu u kuhinju osjetite prodornu bol u lijevom stopalu. U nevjerici, kud baš u ovo mračno jutro, spuštate pogled prema svom stopalu i, naravno – opet taj legić iako ste svom klincu već sto puta rekli da ih pospremi. Dižete pogled prema boravku i imate što vidjeti – hiljadu i jedna igračka i ni jedna nije u kutiji namijenjenoj upravo – igračkama. Ne očajavajte, niste sami.

Piše: Sanja Ivanušević Grgas
dipl. psiholog i praktičar terapije igrom

Pregršt igračaka smanjuje kvalitet igre

Za roditelje koji strahuju da njihovi dnevni boravci, kuhinje i dječje sobe nalikuju na trgovinu igračaka, imamo dobre vijesti – ne ustručavajte se maknuti dio igračaka.

PREVIŠE IGRAČAKA ZNAČI PREVIŠE PODRAŽAJA KOJI MOGU DIJETE OMETATI U TOME DA SAMO KREIRA I RAZRAĐUJE VLASTITU IGRU.

Tim naučnika sa Sveučilišta u Toledu interesiralo je kako velik broj igračaka utiče na kvalitetu igre. I znate šta? Pokazalo se kako obilje igračaka smanjuje kvalitetu igre (Dauch, Imwalle, Ocasio i Metz, 2018).

Odvojili su dvije skupine dvogodišnjaka i trogodišnjaka i jednoj skupini ponudili su manji broj igračaka (ne biste vjerovali, samo četiri igračke). Drugoj skupini ponuđeno je šesnaest igračaka (priznajte, Vaši dvogodišnjaci imaju ih i puno više). I upravo su djeca iz prve skupine bolje usmjeravala pažnju na ponuđene igračke te su se s njima igrala kreativnije, naprednije i duže.

Dakle, prevelik broj igračaka na dijete djeluje ometajuće jer:

Umjesto da razvijaju i iniciraju svoju igru, oni se bave velikim izborom igračaka što ometa njihovu i tako već kratkotrajnu pažnju. Važno je reći da i nama odraslima prevelik izbor mogućnosti može biti preplavljujuć (zamislite se u trgovini sa 150 majica i u onom s 5 majica; odakle izađete zadovoljniji izborom?), a djetetu pogotovo.

Kada se bavi hrpom igračaka, dijete nema prilike osjetiti dosadu. Možda ste primijetili da Vašem klincu ili klincezi manji broj igračaka brzo dosadi. Iako je dosada vrlo neugodan osjećaj, ona je iznimno važna i ključna u razvijanju kreativnosti i samostalnom rješavanju problema.

Kad je igra u pitanju stvari su jednostavne, a i kod igračaka vrijedi pravilo manje je više. Stoga preporučujemo:

1. Smanjite broj dostupnih igračaka

Umjesto nagomilavanja igračaka, potičemo Vas da dio igračaka pospremite u kutiju kako bi dijete imalo manje igračaka na raspolaganju. Gomila igračaka može ometati dijete u razvijanju spontane igre, pogotovo kada govorimo o manjoj djeci.

2. Neka je igračka što jednostavnija

Što je igračka pasivnija, dijete je aktivnije. Imajte na umu da jednostavnije igračke ostavljaju više prostora za djetetovu maštu i kreativnost. Današnje igračke su vrlo privlačne jer rade sve – svijetle, proizvode zvukove, govore… I samim time ograničavaju mogućnosti što se s njima može. No, kada dijete ima vrlo jednostavnu igračku, aktiviranjem vlastitih sposobnosti ono igrački daje život – određuje što je to, kako se ponaša itd.

3. Pronađite više slobodnog vremena za više slobodne igre

U užurbanoj svakodnevici i popunjenim rasporedima djeci sve manje vremena ostaje za slobodnu simboličku igru. Oslobodite rasporede za igru koju neće osmisliti odrasli.

4. Vjerujte svom djetetu da može i hoće preživjeti dosadu

Dosada nije ugodna i to je činjenica. No, kada dijete preživi dosadu, ono uči važnu stvar – da dosada i nelagoda nisu ništa strašno i da ono to može preživjeti. Upravo je iskustvo da je dijete samo pronašlo način za suočavanje s dosadom ključno za razvijanje strategija nošenja s dosadom i frustracijom.

Sanja Ivanušević Grgas, dipl. psiholog i praktičar terapije igrom
Centar za terapiju igrom – ceti.hr