Imate “nezgodnu”, nervoznu i temperamentnu bebu? Evo šta možete da uradite da pomognete i njoj i sebi

ljuta beba mamaklik

Nijedan roditelj ne očekuje da ima “nezgodnu” bebu. Dani trudnoće su obojeni ružičasto-plavo, sa slikom bebe koja guče, smije se, mirno spava, plače samo kada je gladna i izrasta u slatko, kooperativno dijete. Dreka neutješne bebe koja se rita, malo dijete koje vrišti, pripadaju drugim roditeljima koji su “sve radili pogrešno i sad plaćaju cijenu”.

Potom, kod roditelja poput vas, samo nekoliko nedjelja pošto je vaša savršena beba rođena, stvarnost ruši fantaziju. Odjednom, baš vaša beba plače sve vrijeme, neće da spava ili izgleda vječito nesrećna i nezadovoljna, a vi se pitate gdje ste pogriješili.

Odgovor na pitanje je da vjerovatno niste vi krivi, osim što ste vašem potomku prenijeli neke nezgodne gene. Bebin temperament ima više veze sa naslijeđem nego sa okruženjem.

Ipak, ako je bebino okruženje mirno, to može pozitivno da utiče na njen urođeni temperament i budući razvoj.  Zanimljiv je podatak da “nezgodna djeca” često imaju koeficijent inteligencije veći od prosječnog. Dijete koje uz pomoć mame i tate uči da kontroliše temperament, odnosno brzinu reakcije na okruženje, te da razvija pozitivne karakterne crte, može od ljutitog i kmezavog djeteta da postane smirena odrasla osoba.

Uloga roditelja u tim metamorfozama je ključna.

Prvi korak se odnosi na to da identifikujete vrstu temperamenta koji vaša beba ima. Ako ima (naj)niži prag tolerancije onda je do besvijesti nerviraju mokre pelene, uštirkana odjeća, izrez kragnice oko vrata, jako svjetlo, glasna muzika, ćebe koje bocka, hladan ležaj… dopišite sami. Nema šta sve ne može da uznemiri jednu ionako ljutitu bebu.

ŠTA MOŽETE DA URADITE – SMANJITE ČULNE NADRAŽAJE IZ OKOLINE!

Kod neke djece svih pet čula veoma se lako preopterete, kod drugih samo jedno ili dva. Bavljenje djecom koja imaju nizak prag tolerancije na čulne nadražaje iz okoline, zahtijeva generalno smanjenje njihovog nivoa, kao i izbjegavanje specifičnih stvari koje primijetite da uznemiravaju i iritiraju bebu. Mališani mogu da imaju:

♥ Osjetljivost na zvuk

Smanjite buku u kući, pričajte i pjevajte bebi tiho i zamolite i ostale da tako rade.

♥ Osjetljivost na jako svjetlo ili vizuelna osjetljivost

Zamračite sobu zavjesama da bi beba mogla duže da spava ujutru ili tokom dana, i generalno izbjegavajte veoma jako svjetlo. Nemojte joj odjednom pružati previše vizuelnih stimulacija – stavite joj samo jednu igračku u krevetac i izbjegavajte igračke previše jarkih boja.

Osjetljivost na ukus

Ako vaša beba sisa i ima loš dan, možda ste jeli tešku hranu koja uzrokuje neprijatan ukus vašeg mlijeka. Ako se hrani adaptiranim mlijekom, pokušajte sa adaptiranim mlijekom drugog proizvođača. Kada uvedete čvrstu hranu, prihvatite činjenicu da vaša beba neće automatski uživati u svakom ukusu i možda će neke potpuno odbijati.

Osjetljivost na dodir

Vodite računa o materijalima od kojih je izrađena odjeća, o temperaturi vode za kupanje i toploti sobe u kojoj beba boravi, a pelene mijenjajte često (vjerovatno će bolje prihvatiti one za jednokratnu upotrebu nego pamučne). Mali procenat beba je toliko osjetljiv na dodir da odbija da ih držite ili mazite. Ako je to ipak slučaj sa vašom bebom, brigu i ljubav izrazite riječima i očima umjesto fizičkim dodirom.

Osjetljivost na miris

Neuobičajeni mirisi vjerovatno ne smetaju sasvim maloj djeci, ali neka počinju negativno da reaguju na različite mirise prije nego što napune godinu dana. Ako je vaša beba osjetljiva na mirise, uklonite one jake kada možete.

Osjetljivost na pretjeranu stimulaciju

Glasan govor, užurbani pokreti, suviše igračaka, previše ljudi u okolini, previše aktivnosti u jednom danu – sve to može da uznemiri bebu, pa sa takvim bebama treba biti nježan i spor. Da biste pomogli takvoj bebi da bolje spava, izbjegavajte aktivne igre pred spavanje, zamenite ih umirujućim toplim kupanjem i tihim pričama ili uspavankama. Da bi se smirila, bebi može da pomogne i tiha muzika.

Život sa “nezgodnom” bebom nije lak, ali je, uz puno ljubavi, strpljenja i razumijevanja sasvim moguć.

VAŽNO:

Prije nego što zaključite da je vaša beba jedna od “nezgodnih”, treba da se uvjerite da ne postoji skriveni fizički uzrok njenog problematičnog ponašanja.

Opišite pedijatru svoju bebu kako bi eventualno medicinsko objašnjenje – bolest ili alergija – bilo isključeno.

Često se uzrok bebinog “nezgodnog” ponašanja krije u grčevima koji je muče, zubićima koji se spremaju da niknu, alergiji na adaptirano mlijeko ili neku čvrstu hranu, ili je beba bolesna ili će se tek razboljeti.

Priređeno prema savjetima knjige “Šta da očekujete u prvoj godini” Hajdi Murkof