Kako da odgojite djecu koja će pričati sa vama kada postanu tinejdžeri

Biće izazova, ali ako radite sve ovo sigurno ćete moći bolje da uživate u tinejdžerskim godinama vašeg djeteta slušajući i smijući se zajedno.

Roditeljstvo sa sobom nosi puno izazova a jedan od većih je tinejdžerski uzrast. Međutim, ono što radite sada, dok su djeca manja, može da napravi veliku razliku kada uđu u tinejdžerske godine. Moguće je da odgojite djecu u tinejdžere koji razgovaraju sa vama, koji su iskreni, otvoreni i divni mladi ljudi sa kojima je lijepo provoditi vrijeme. Ali, osnova se gradi dok su mali.

Naravno, dobra stvar u životu jeste da uvijek možemo da mijenjamo stvari, čak i ako se djeca približavaju ovom uzrastu, da bi odnos sa njima krenuo u boljem pravcu.

Znači, bilo da su vaša djeca mala i skoro tinejdžeri radite sledeće stvari i prelazak u ovaj uzrast će ići glatko:

Naučite da slušate

Dok su mala, djeca će vam milion puta ponavljati istu priču o omiljnom liku ili igri, malo kasnije o onome što su vidjeli na You Tubeu ili kod drugara. Roditelji nemaju uvijek strpljenja da slušaju pa se nekada isključe, požuruju da završe priču i slično. Važno je, međutim, da naučite da odvojite vrijeme za slušanje vašeg djeteta.

Kada pokažete djetetu da je za vas ono što ono govori jako važno, stvarate atmosferu u kojoj ono želi da vam kaže stvari. Tako će početi da priča i o problemima sa drugarima, brige o kojima želi da raspravlja i druge važne teme.

Ovo znači da ćete čuti i stvari koje vam se neće svidjeti, možda će htjeti da pričaju o vašem ponašanju i slično. Znajte i da će kako rastu biti trenutaka u kojima ćete morati da se suzdržite od brzih komentara.

Sve to vodi ka odnosu u kome vaše dijete može da bude iskreno i u kome zna da može sa vama da razgovara o svemu.

Nemojte se brinuti oko sitnica i pretjerivati sa kaznama

Ima roditelja koji kažnjavaju svoju djecu i za najmanju sitnicu, kontrolišu svaki djetetov momenat i cjepidlače oko svega. To dovodi do toga da se dijete ili plaši da bilo šta radi ili radi šta hoće jer zna da će i onako uvijek biti kažnjeno.

Ako dijete zna da ćete ga sigurno grditi ili kazniti, čak i za sitnice, kada poraste i bude tinejdžer velika je verovatnoća da će kriti stvari od vas, lagati, iskradati se…

Zato razmislite, da li je toliko strašno ako se vaš devetogodišnjak malo zadržao sa drugarima u povratku kući iz škole?

Morali ste da ponovite djetetu 5 puta da sredi svoju sobu? Naravno da je to dosadno, ali dobro razmislite prije nego što ga kaznite. Kada vaše dijete počne da vozi i ogrebe kola, da li želite da vam kaže šta je uradilo ili da to krije i samo traži način da sve popravi iza vaših leđa? Ili da laže iz straha?

Postoje načini da vaše dijete naučite poštovanju i odgovornosti na pozitivan način, bez nerviranja oko sitnica ili kažnjavanja i za najmanju grešku.

Nagrađujte iskrenost

Ako je vaše dijete nešto pogriješilo ili imalo nezgodu ili ga nešto muči, ono mora da zna da u svakom momentu može da stane ispred vas bez straha i sve vam kaže. Nijednom roditelju nije lako da se nađe pred djetetom kada prekrši neko pravilo ili mu govori ono što će ga razočarati ili zabrinuti. Neka vrsta kazne mora da se primijeni, ali nekada je najbolje nagraditi iskrenost manjom kaznom ili čak pustiti dijete da se provuče.

Dajte prednost stvaranju porodice u kojoj dijete može uvijek da bude potpuno iskreno. Želite da imate tinejžera koji može sa vama da razgovara o svemu, čak i o najosjetljivijim temama.

Budite uzor dobrih osobina

Kada se govori o osobinama i karakteru, možete pokušati da naučite dijete čemu god hoćete, ali ako vas ono ne vidi da i vi živite po vrijednostima koje nastojite da mu prenesete, nećete u tome uspjeti.

Djeca uče iz primjera i ako želite da budu strpljiva, nježna i puna ljubavi, bolje je da i vi budete takvi da bi vaše lekcije imale efekta.

Budite iskreni sa njima

Ako pogriješite, izvinite se. Ako vaše dijete ne može nešto da dobije ili uradi jer porodica nema dovoljno novca, budite iskreni i recite to. Ako vam je neprijatno zbog neke situacije ili nečega što se desilo, porazgovarajte o tome.

Dozvolite djetetu da vas vidi kao pravu osobu i ono će se povezati sa vama. Iskrenost u vezi porodičnih pitanja, odnosa, novca, će mu dozvoliti da i ono vrati istom mjerom.

Otvorena i iskrena komunikacija je ključ odgajanja djeteta koje će onda razgovarati sa vama i kada malo poraste i postane tinejdžer.

Postavljajte pitanja

Dijete će znati da ga slušate po pitanjima koje postavljate i po tome koliko ste uključeni u razgovore. Budite iskreno radoznali i postavljajte pitanja vezana za školu, učitelje, drugare i sl. Nevjerovatni razgovori mogu da poteknu iz obilnog pitanja.

I što ranije počnete to bolje.

Tako će, kad porastu, znati da ne postavljate pitanja samo da biste ga kontrolisali već zato što je to ono što obično radite i zato što stvarno želite da znate.

Dozvolite im da sami donose odluke

Dozvolite djetetu da ofarba kosu ako želi i to u boju po svom izboru. Nek samo odluči frizuru i dužinu kose. To je njihova glava. Dopuštanje donošenja odluka o kosi, odjeći, o tome šta će jesti za ručak i sl, su manje odluke koje će im pomoći da uvježbaju da, kada za to dođe trenutak, znaju da donesu neku veću i važniju.

Sigurno se nećete uvijek složiti sa njima, ali dok se ne radi ni o čemu opasnom pustite ih da probaju.

Donošenje odluka je kao mišić koji treba da se razvije i ojača, a vi to ne možete da uradite umjesto njih.

Biće izazova, ali ako radite sve ovo sigurno ćete moći bolje da uživate u tinejdžerskim godinama vašeg djeteta slušajući i smijući se zajedno.

Da li vaše dijete priča sa vama? Koji je vaš najbolji savjet za jačanje međusobnog odnosa i stvaranja porodice u kojoj dijete može da bude iskreno?

NajboljaMamaNaSvetu