Vodič za dekoraciju bajkovitih jelki

Nekad se čini da živimo za decembar i novogodišnje praznike, samo da nakinđurimo i zaspemo šljokicama i sebe i sve oko sebe. Riječ “pretjerivanje” u slučaju ukrašavanja novogodišnje jelke ne postoji.

U kićenju jelke nema pravila.

  • Neke jelke su glamurozne kao balske haljine,
  • neke ekstravagantne,
  • rađene po mjeri poput haute couture komada iz pariških modnih ateljea;
  • neke su ukrašene u minimalnom,
  • monohromatskom fazonu,
  • neke drečave gotovo bučne od vrištećih boja,
  • a mogu biti i sentimentalne, pastelne, nježne,
  • zaleđene, rustične… Zaista ih ima raznih.

To ipak najbolje znaju mame sa malom djecom, čija novogodišnja drvca bivaju zatrpana kuglicama na najnižim dostupnim granama, onim koje djeca mogu da dohvate.

Predlažemo vam 20 različitih novogodišnjih varijanti, koje mogu da vam posluže kao inspiracija ako još uvijek niste okitili svoju jelku ili ako planirate da obogatite životni/radni prostor ili možda vikendicu sa još jednom jelkicom.

Klasično drvce

Kraljica sentimentalnosti i miljenica Deda Mraza, koju možemo okititi raznolikim, višebojnim nakitom.

Asocira na porodična okupljanja, romantičnu muziku Franka Sinatre, Nat King Colea, Deana Martina, na ukusne vanilice, mekane čarapice, naše fotke sa Deda Mrazom kad smo bili mali, idilične čestitke koje su se nekada slale, uzbudljivo otpakivanje paketića, božićne komedije…

Šta god da stavite – nećete pretjerati. A ona će uvijek izgledati savršeno.

Šik jednostavnost

Ornamenti neutralnih tonova, neobično elegantni, složeni su skladno i sa ukusom. Kombinacija petrolej zeleno-plave, bijele, srebrne, zlatne i mat crne nosi uzvišenu notu i smirenu energiju, a kažu da podstiče kreativnost i dobru komunikaciju.

Da li ste znali da je petrolej nijansa izglasana za najomiljeniju boju na svijetu? I ne čudi, pogledajte:

Rustična jelka

Seoska idila, neposrednost, jednostavnost stvoreni su floralnom bazom, šišarkama, eklektičnim miksom nakita, jutanim mašnama, kariranim uzorcima, svjećicama, našušurenom podlogom ispod jelke…

Iako svedenih boja, djeluje razdragano kao prava seoska djevojka sa starinskih sepia fotografija. Gledajući u fotku ispod, bukvalno osjetimo toplinu kamina i miris kuhinjskih specijaliteta. 🙂

Frosted tree

Prava princeza sa sjevera, rozikasta i zaleđena. Bilo da je ukrašavate svijetlim nakitom, vještačkim snijegom ili komadićima vate, unijeće dodatnu svjetlost u vaš životni prostor.

Djeluje jako ženstveno, nježno, i čini nam se da je perfektna za fotkanje sa bebicama.

Pastelne jelkice

Intenzivnija verzija zaleđenog drveća sa konkretnijim, ali opet nježnim bojama. Odlučite li se za prljavoroze nijanse i niske bisera, dobićete ljupku, damsku jelkicu, a sa baby nijansama roze, plave i žute vaš prostor će djelovati mekano poput marshmallow slatkiša.

Frozen

Jelka koja podsjeća na “Zaleđeno kraljevstvo”, Elsu, Annu, Olafa i koga sve ne!? 😀 Ako imate žensko dijete u radijusu od 3 kilometra – a imate – dobro znate o čemu govorimo. Miks plavih, bijelih i srebrnih ornamenata podsjećaju na ovaj prepopularni crtani film.

Morska jelka

Zvuči nevjerovatno, ali brilijantno plavi i blijedo zeleni nakit kombinovan sa pjenušavo-bijelom, oker i detaljima boje starog zlata pomiriće pahuljice i morske talase.

Budite maksimalno kreativne i napravite ove simpatične teglice kao dodatne ukrase koje ćete da držite u blizini jelke.

Zimsko-ljetnji ugođaj će unijeti nesvakidašnje optimističnu energiju u vaš dom.

Vaše visočanstvo

Kraljevska kombinacija koju stvaraju intenzivna rojal plava i zlatna, ostavlja bez daha. Ovde ne treba trošiti riječi. Bacite samo pogled na dekoraciju stola u donjem desnom uglu i sve će vam biti jasno. Posebno su nam simpatični ovi konusni hand-made ukrasi ispunjeni Ferrero Rocher kuglicama. Pa, jao! Plava jelka za “plavu krv”.

Paun fantazija

Izbor boja je naprosto nevjerovatan. Ozbiljno smo zaljubljeni u ovaj vatromet boja koje se prelivaju od ljubičaste, petrolej, plave, zelenkaste, do zlataste, ciklama… Ovo je jedna od onih verzija koje vas tjeraju da se zamislite nad već okićenom jelkom, da li da je rasformirate i napravite upravo ovakvu. Božanstveno!

Ombre

Trendi je kao i ombre/bayalage frizura i izgleda veoma interesantno, gotovo matematički precizno ukrašena. Sjajna opcija za sve pedantne, moderne i kreativne dame.

Monohromatski šarm

Crno-bijele pruge se odlično slažu sa zlatnim ili srebrnim lampionima, proizvodeći umirujući efekat. Istovremeno izgledaju izuzetno moćno i moderno. Možete dodatno da ih stilizujete sa personalizovanim porukama u duhu praznika.

Strogi minimal

Iako nisu natrpane raznim bojama, u njihovoj jednostavnosti ima nešto izuzetno dostojanstveno. Vlasnici ovakvih neobaveznih i ležernih jelkica, čini nam se, imaju umjetnički senzibilitet i jako mnogo samopouzdanja.

Kreativnost na djelu

Jelkice koje ćete da vidite u nastavku su sve samo ne tipični, tradicionalni reprezenti, ali im to ni najmanje ne oduzima od šarma i ljepote. Naprotiv, biti razigran i realizovati novogodišnju bajku vlastitim idejama i rukama (uz pomoć mališana, naravno) je više nego zabavno. Ove ispod su po svojoj strukturi najbliže klasičnim jelkama.

Kod ovih ljepotica nakit igra primarnu ulogu, a ovako nakačen na zid je vrlo zgodan i praktičan za manje prostorije. Naročito nam je simpatična verzija jelke koja je sva napravljena od porodičnih fotografija i novogodišnjih čestitki. Vrlo emotivno i nostalgično. 😀

Pojedine izgledaju kao prave umjetničke instalacije. U principu, možete šta hoćete. Od kombinacija sa metalom ili silkom i svečanim kuglama, do origami ludila koje baca najljepše sijenke leptirića po zidovima.

Suhe grančice, svijetleće lampice, kuglice, anđelčići djeluju vrlo pitomo i čisto. Napraviće poseban ugođaj u mladalačkim i tinejdž sobama. Improvizacija skroz desno izgleda kao trodimenzionalni prikaz nekog sazviježđa.

Čako i ako se poigrate sa starim merdevinama, napravite minijaturnu verziju jelke od šišarki (što nam djeluje sjajno za kancelarijski sto), urolate papire kao u bogatu suknjicu sa karnerima ili se odlučite za neku drugu opciju sa fotke ispod, dobićete sjajne rezultate uz materijale koji su svima lako dostupni.

Možete da se poigrate sa svim što vam padne na pamet, ili što imate na raspolaganju: sa običnim suhim granama, koje ćete sprejom prefarbati u srebrno/zlatno ili ih naprosto ostaviti u prirodnim bojama, te ukrasiti glomaznim kuglama; ili tvrđi mat papir urolate kao pravite rođendansku kapicu i ukrasite zlatastom imelom i glomaznim leptirom; otkačite se i napravite spiralno drvce, ili postojećoj saksijskoj biljčici podarite novogodišnje ruho… Ideja je mnogo, vaše je da se odlučite za jednu i da je realizujete.

Nama su naročito slatke bebeće razigrane opcije sa fotke ispod, od totalno otkačene jelke zatrpane dječjim igračkama, preko kupastih jelkica od kolaž papira pa do ove kreativne, didaktičke slatkice na desnoj strani, koju klinci mogu da aranžiraju uvijek i iznova.

Pogodna je za igraonice, vrtiće ali i dječje sobe – klinci mogu kreirati, iscrtavati i lijepiti ukrase, bez bojazni da će jelka da se prevrne.

Plus – ne zauzima nikakav prostor. I Rudolf napravljen od šišarke je genijalan! 😀

Ako vam se više sviđa pojednostavljena geometrijska igra, možete da se odlučite za kombo različitih oblika, od starog i novog ili prirodnog i vještačkog materijala, kao što je ovaj čudnovati “rog” od ratana/trske, okićen kuglama različitih dimenzija. Ova plava je iz “Avatara”, definitivno! 🙂

Decembar, kad je život kao u filmu zaista treba iskoristiti i maksimalno uživati. Budite berskrajno kreativne, srećne i zadovoljne. I ufotkajte svoju jelku, možda upravo ona nekog drugog inspiriše. 😀

 

Photo: pinterest / kolaži & pričica: Erna Bučinski