Bebe i male nedoumice u prva tri mjeseca života

Kad roditelji dođu na prvu mjesečnu kontrolu novorođenčeta, najviše su zainteresovani za ishranu bebe. Nedoumice u vezi sa hranom, sa piškenjem, kao i sa kakenjem, najviše okupiraju mlade roditelje. Američka pedijatrica Dajan Hes priča o najaktuelnijim temama koje se tiču razvoja bebe od prvog do trećeg mjeseca:

Tokom prvog mjeseca, hranjenje bi trebalo da se ponavlja na svaka tri do četiri sata tokom dana. U večernjim časovima jednomjesečna beba može da ručka svaka tri sata, ali može i da spava tri do pet sati.

“Ako to učine – onda ste stvarno sretni”, kaže Dajan Hes. “Ne morate na svaka tri sata buditi svoje bebe da bi ih hranili više, osim ako vam doktor ne kaže da vaša beba ne dobija dovoljno na težini i da je treba češće hraniti”.

Djeca koja se hrane majčinim mlijekom češće se bude, jer jednostavno ne popiju dovoljnu količinu tečnosti direktnim dojenjem. Beba se stavi na dojku, a kad čuje i osjeti svoju mamu, samo utone nazad u san. Iz tog razloga često ne pojedu punu porciju, kao što to čine bebe hranjene pomoću bočice, koje mogu da popiju preporučenu količinu formule prije noćnog spavanja.

Nije neuobičajeno da su novorođenčad učestalo gladna, a ako se mnogo puta hrane tokom dana, sasvim je moguće da će tokom noći spavati duže.

Takođe, zbog nerazvijenosti probavnog trakta bebe mogu da se jave tzv. infantilne kolike odnosno grčevi, kao i disbalans u crijevnoj flori. Ako vaša beba plače, sasvim je moguće da je muče grčevi.

U terapiji grčeva kod beba MamaKlik preporučuje Probiodrops kapi – specifičnu probiotsku formulaciju koja sadrži dva pažljivo izbalansirana soja probiotskih bakterija, prirodnih stanovnika crijevne mikroflore. Probiodrops kapi pomažu u uspostavljanju i održavanju optimalne funkcije probavnog sistema. Prilagođene su bebama starijim od mjesec dana i djeci, u terapiji grčeva, kod tegoba izazvanih akutnom dijarejom, kod dijareje izazvane primjenom antibiotika, kod različitih digestivnih tegoba, te radi obnavljanja crijevne flore.

Ako niste sigurni da li su grčići uzrok plača vaše bebe ili primijetite druge simptome, obavezno se konsultujte sa pedijatrom.

Bebe bi trebalo da imaju negdje između tri do pet mokrih pelena dnevno, a kakenje može da varira. Novorođenčad dojena majčinim mlijekom mogu da vrše veliku nuždu sa svakim hranjenjem, dok neke bebe ovu potrebu obavljaju na svakih pet dana. To je sasvim normalno, tvrdi pedijatrica: “Rekla bih da većina telefonskih poziva koje dobijam, dolazi od strane roditelja koji se brinu zbog bebinog zatvora. Postoji širok raspon normalnih opstipacija, i to je u redu”.

Tokom prvog mjeseca beba bi mogla da gleda u vaše lice dok je hranite. Ponekad roditelji osjećaju da djeca gledaju mimo njih jer im je vid izvan fokusa. Ono što beba zapravo gleda jeste kontrast između vas i pozadine, i to je normalno.

Između prvog i trećeg mjeseca, beba će početi da vas prepoznaje, da posmatra vaše lice, i upoznaje vaš glas. Dijete bi trebalo da reaguje na zvuk. I dalje imaju Moroov refleks, pa ako se voze u bučnom automobilu ili čuju prodorni zvuk sirene – zaprepastiće se. To je sasvim normalna reakcija.

Bebe bi trebalo da spavaju na leđima, jer se na takav način sprječava SIDS (sindrom iznenadne smrti dojenčeta). Roditeljima se preporučuje da rotiraju djetetovu glavu s jedne na drugu stranu, tokom sna, kako ne bi došlo do formiranja ravnog potiljka, takozvane posturalne plagiocefalije.

Tokom dana, kada je beba budna, možete da je okrenete na stomačić. Roditelji se često pitaju koliko dugo beba treba da provede u ovom položaju. Nema tačno ograničenog vremena za tummy time, ali imajte u vidu da je i pet minuta za bebu čitava vječnost.

Dešava se da, kada bebu okrenete na trbuščić, ona umjesto da podigne glavu, naprosto padne nazad na podlogu. To je u redu, ali vi želite da nastavite vježbati sa djetetom, jer bebe dugo spavaju na leđima, i treba ih podstaći da nauče da se otiskuju od podloge. Dakle, kad god je beba budna, možete je stavljati na čvrstu površinu poput madraca u krevetiću, kako bi razvijala motoriku i naučila da se odguruje prema gore, uspravno držeći glavicu.

Bebe ne trebaju vodu u ovoj dobi. Voda se počinje davati tek sa navršena četiri mjeseca. U toplim danima, bebu trebate držati u rashlađenoj prostoriji i dobro je hidrirati majčinim ili zamijenskim mlijekom.

Bebin smijeh se razvija od šeste nedjelje do dva i po mjeseca. Djeca će se početi smiješiti kad su sretna ili smirena. Između prvog i trećeg mjeseca, bebu bi trebalo da umiriti vaš glas, kada dođete u sobu i počnete da joj tepate.

Ako dijete neutješno plače, kontaktirajte svog pedijatra.