GREŠKE U VASPITANJU koje najčešće pravimo: Previše pohvala i očekivanja, premalo granica…

GREŠKE U VASPITANJU koje najčešće pravimo: Previše pohvala i očekivanja, premalo granica...
little beautiful girl in a white shirt playing in the park

Svaki roditelj uradiće sve da usreći svoje dijete. Međutim, šta se dešava kada ne uviđamo da naše naizgled dobro ponašanje, zapravo loše utiče na djecu? Porodični psiholog Mike Leary otkriva koje su to najčešće greške u vaspitanju koje roditelji prave.

– U svom dugogodišnjem radu vidio sam toliko izuzetno dobrih roditeljskih namjera za koje se vremenom ispostavilo da su izuzetno pogrešne, pa su čak imale i fatalne posljedice po djecu – kaže Leary za portal Fatherly. Ovo su najčešće greške u vaspitanju koje roditelji nesvjesno prave:

GREŠKE U VASPITANJU koje najčešće pravimo: Previše pohvala i očekivanja, premalo granica...
Daughter sitting upset with her mother in living room at home

1. Griješite ako dajete djeci previše izbora

Mnogi roditelji misle da djeca uvijek treba da imaju bezgraničan broj izbora, međutim to zapravo može biti suviše opterećujuće za njih. Ponuditi alternativu djetetu i pomoći mu da donosi odluke je dobra stvar, ali dati mu previše opcija je zbunjujuće za mališane.

2. Ako ih prečesto hvalite – činite greške u vaspitanju!

Danas sve češće možemo videti djecu koja su postala zavisna od pohvala i nagrada, i ne mogu da urade ništa ako ne dobiju nešto zauzvrat.

Ako je dijete pohvaljeno ili nagrađeno za svaku stvar koju napravi, makar i onu koja se podrazumijeva i odgovara njegovoj dobi, kako će se u budućnosti snaći kada se susretne sa kritikom, makar i konstruktivnom?

Bodriti dijete je dobro za samopouzdanje i motivaciju, ali pretjerana pohvala može biti “medvjeđa usluga” za to isto samopouzdanje, u budućnosti.

3. Roditelji griješe i kada nastoje da usreće djecu na sve načine

Zadatak roditelja je da nauče djecu kako sama sebe da usreće, a ne da čine po svaku cijenu da im udovolje kako bi bila srećna.

Da, vaša uloga jeste da brinete za dijete i da ono bude zadovoljno i srećno, ali vaša uloga nije da ga zabavljate 24 sata dnevno. Ko je uopšte srećan po cijeli dan?

Ovo iznuđeno osjećanje permanentne sreće će zapravo da ih čini pasivnim da u budućnosti urade nešto za sebe i sami sebe usreće. Takođe, napraviće ih “ovisnim” o tuđu pažnju i ponašanje. Ono što je najogre, dijete će misliti da je prihvaćeno od drugih samo kad je nasmijano i da nema pravo na druga osjećanja.

4. Pretjerano udovoljavajnje takođe spada u greške u vaspitanju

Roditelji vjeruju da je kupovina onoga što djeca žele put ka njihovoj sreći i ispunjenosti, ali zapravo taj put vodi ka zavisnosti i opsesiji materijalnim dobrima.

Ako želite malog materijalistu koji će da dobija “tantrume” i u pubertetu, kad ne dobije skupe patike ili telefon – samo naprijed – kupujte mu sve u šta upre prstom.

Bolja investicija je da ih učite razumijevanju svijeta oko sebe i samostalnosti. Podižite njihovo samopouzdanje kroz usvajanje pravog sistema vrijednosti, razvoj kreativnost i učenje različitih vještina. Tako će se zaista osjećati dobro u svojoj koži.

GREŠKE U VASPITANJU koje najčešće pravimo: Previše pohvala i očekivanja, premalo granica...
Family. Beautiful mother and her cute daughter

5. Nije mudro zatrpavati djecu obavezama!

Roditelji, u želji da budu “najbolji na svijetu” i pruže djeci sve što im treba za njihov uspjeh u životu, zatrpavaju mališane raznim obavezama. Guraju ih na različite sportske aktivnosti, učenje stranih jezika, pohađanje raznih kurseva…

Mnogi roditelji vjeruju da će vanškolske aktivnosti učiniti djecu uspješnim i kompetitivnim, te ih držati daleko od nevolja. Ali, u većini slučajeva, djeca počinju da osjećaju pritisak što vodi do stresa, otpora, loše komunikacije, pa i nasilnog ponašanja.

Ako želite da vaše dijete stiče određena znanja van škole, prepoznajte njegove talente i suptilno ga usmjerite u tom pravcu. Nema smisla da od potencijalnog umjetnika pravite fudbalera, zar ne?

6. U greške u vaspitanju spada i isticanje pamet svoje djece 

Roditeljima je izuzetno primamljivo da precjenjuju važnost činjenice da im je dijete pametno.

Međutim to može učiniti da dijete postane arogantno, da misli da su svi ostali glupi ili im stvoriti osjećaj da obmanjuju okolinu i da su primorani da se pretvaraju da su uvijek u pravu.

U oba slučaja niko ih neće voljeti.

7. Varate se ako mislite da će “moralisanje” djeci usaditi moralne vrijednosti

Ako često djetetu zanovijetate kako da se ponaša prema drugima i insistirate na tome da bude besprijekorno pravično, činite grešku.

Kula od karata će se srušiti prvi put kada kod odraslih u koje vjeruju primijeti dvoličnost ili nedosljednost u stavovima.

Moralnim vrijednostima ih učite na svom primjeru, kroz vaš odnos prema drugima, što moral i jeste. Samo praksa, ništa teorija.

8. Izbjegavanje razgovora o važnim temama jedna je od većih grešaka u odgoju djece

Mnogi roditelji izbjegavaju teške teme kao što je razgovor sa djecom o npr. razvodu, o stupanju u seksualne odnose i – načelno – razgovor o svim škakljivim ili neugodnim temama. Oni misle da će spasiti djecu neprijatnosti ako o tome ćute. I, naravno, varaju se. Bolje je koračati kroz život sa znanjem nego srljati u nova iskustva s neznanjem.

GREŠKE U VASPITANJU koje najčešće pravimo: Previše pohvala i očekivanja, premalo granica...

9. Roditelji koji previše kritikuju djecu kada pogriješe takođe čine greške u vaspitanju

Roditelji su skloni da vjeruju da će, ukoliko su strogi i zahtjevni, disciplinovati djecu i učiniti ih uspješnom. Međutim, postoji opasnost da djeca postanu sklona perfekcionizmu i budu previše samokritična. Kada takva djeca naprave grešku, ona se osećaju bezvrijedno, omalovažavaju sebe, a čak može doći i do toga da budu toliko bijesna da naude sebi.

10. Roditelji koji se rugaju i sramote djecu ili im prijete čine kardinalne greške u odgoju

Nikada nemojte uslovljavati svoju ljubav prema djeci i dovesti do toga da pomisle da ih ne volite zbog nekog njihovog postupka.

Djeca će se jedno vrijeme truditi da vas zadovolje, a onda će vjerovatno prestati da mare za to. Pored toga, sasvim vam je jasno da ćete im na taj način uništiti samopouzdanje?

GREŠKE U VASPITANJU koje najčešće pravimo: Previše pohvala i očekivanja, premalo granica...
Portrait of a angry family sitting together and having an argument isolated over white background

11. Griješe i oni roditelji koji očekuju pretjeranu zrelost djece, nesvojstvenu njihovom uzrastu

Trenutno imam tri pacijenta od kojih su roditelji očekivali da sa četiri godine sami umiju da jedu ili da vode računa o mlađoj braći i sestrama. Mnogi takvi mališani sutra neće željeti da osnuju porodicu, jer, kako kažu, već su “podigli svoju djecu”.

Nemogućnost da zadovolje očekivanja roditelja, gura mališane u nesavladiv strah od poraza koji u životu neće sagledavati objektivno, kao potencijalnu priliku za novi početak, već će se osjećati frustrirano i degradiraće sami sebe.

12. Griješe i ako ne ograničavaju djeci vrijeme provedeno ispred ekrana

Bez obzira da li se radi o televiziji, kompjuteru, mobilnom telefonu ili tabletu. Poznajem porodicu u kojoj mama i sin tinejdžer komuniciraju isključivo preko poruka.

13. Jedna od grešaka u vaspitanju je i ako ne dozvoljavate djeci da se dosađuju

Neki roditelji misle da bi djecu trebalo stimulisati sve vrijeme i da je njihov posao da ih zabave. Na taj način djeca nikada ne nauče da budu kreativna i rijetko pronađu način da se sama izbore sa dosadom.

14. Greške u vaspitanju su i odsustvo poštovanja, pretjerana zaštita djece od negativnih posljedica i osjećaja gubitka

Viđao sam roditelje koji djeci obezbjeđuju sve, sve što oni možda u svom djetinjstvu nisu imali, a onda se čude kada mališani više ništa ne umiju da cijene. Pored toga što bi bilo poželjno da ih učite skromnosti i tome da cijene ono što imaju, trebate ih naučiti da su gubici, neuspjesi i greške sastavni dio života i samo još jedan način za sticanje mudrosti i iskustva.

15. Roditelji griješe i kad čuvaju djecu od rizičnih igara

Za razliku od svojih vršnjaka u klasičnim zatvorenim vrtićima, djeca koja se igraju vani, rjeđe su bolesna i bolje se prilagođavaju novim situacijama. Boravak vani u različitim vremenskim uslovima poboljšaće njihov imunitet, a kretanje u otvorenom prostoru njihovu motoriku, spretnost, logičko zaključivanje i razumijevanje fenomena koji ih okružuju.

GREŠKE U VASPITANJU koje najčešće pravimo: Previše pohvala i očekivanja, premalo granica...

16. Među česte greške u vaspitanju spada i manjak komunikacije i priče sa djecom pred spavanje

“Kako si proveo svoj dan?” Djeca spavaju bolje i osjećaju se voljenije kada roditelji pokazuju interesovanje za njihov život. Za njih je to pokazatelj da vam je stalo i da ih volite.

17. Mame i tate griješe i kad ne čitaju knjige vrlo maloj djeci

Čitanje knjiga čini djecu tihom, mirnom i podstiče njihovu maštu – sve što video ne postiže. Djeca se na taj način pripremaju za to da pažljivo prate nastavu u školi, u kojoj je potrebna kreatvinost i koncentracija.

18. Napravićete štetu i ako prerano ukinete cuclu varalicu

Roditelji misle da je duda znak nesigurnosti, pa se trude da djecu odviknu od nje što je prije moguće, umjesto da dozvole da se to desi spontano, onda kada dijete to želi.

Međutim, nesigurnost neće nestati na taj način.

Imam i odrasle pacijente koji još uvijek krišom sisaju svoj palac.

19. Roditelji ne čine uslugu svojoj djeci ako insistiraju na jelu

Roditelji vole da zapitkuju djecu da li su dovoljno jela, te su ona sklona prejedanju. Počinju da teže osjećaju punog stomaka, te se stomak zbog prepunjenosti sve više rasteže i raste i tako dolazi do gojaznosti. Mnogo je važnije šta jedu, nego koliko jedu.

20. Najveći grijeh čine oni roditelji koji udaraju djecu 

Roditelji zaista misle da je batina iz raja izašla i da će dijete biti bolje ako ga “lupe”. Međutim, fizičko kažnjavanje nikad nije tako djelotvorno kao ljubav. Roditelji na taj način postižu upravo usprotno – bijes, nasilnost, agresiju, strah…

Fizičkim kažnjavanjem od djeteta ćete da stvorite autoritarnu odraslu osobu koja će da se postavlja servilno i podanički prema onim većim i jačim od sebe, a da ponižava i zlostavlja slabije od sebe.

Ako hoćete da gradite pozitivni autoritet (što nije isto što i autoritarnost), radite to na bazi povjerenja i ljubavi. Djeca kojoj objašnjavate uzroke i posljedice, kojoj pokazujete ljubav i imate strpljenja sa njima, uvijek će vjerovati u vas i u sebe, a vaš uzajamni odnos biće zdrav, kao i njegovo ophođenje prema sebi i svijetu oko sebe.

Priredila: MamaKlik.com

Ako hoćeš da ti dijete bude zdravo, ponašaj se kao siromah: Neobičan savjet pedijatra

Da li je roditeljska ljubav dovoljna da dijete izraste u srećnu odraslu osobu?

Kako dati dobar primjer djeci? Ako hodate pogrbljeno, tiho govorite, gledate u stranu, promijenite to!

Poremećaj ličnosti kod djece: Zašto se javlja i šta činiti?