Izbacivanje noćnog podoja

Nerijetko roditelji nastavljaju da hrane bebe noću i kada one imaju čak i više od godinu dana pa i u starijem uzrastu kada ih više ne možemo ni zvati bebama.

Često se u svojoj praksi srećem sa pitanjima u vezi sa izbacivanjem noćnog podoja kod beba. Do kada je bebu potrebno hraniti noću? Nerijetko roditelji nastavljaju da hrane bebe noću i kada one imaju čak i više od godinu dana, pa i u starijem uzrastu kada ih više ne možemo ni zvati bebama.

Do šestog mjeseca sasvim je u redu hraniti bebu tokom noći. Međutim, ako to radite na svako bebino buđenje i kada je buđenje često, pa završite u uzrastu od četiri ili pet mjeseci sa tri do četiri podoja, onda nešto baš i ne radite kako treba.

Nije lako biti roditelj da se razumijemo. Bebe ne dolaze sa uputstvom i nije lako odmah raspoznati sve vrste bebinog plača i negodovanja. Svim roditeljima je važno da beba ne bude gladna i da lijepo napreduje u visini i posebno težini. Roditelji gledaju u brojeve, u tabele, u prosjeke i onda zabrinuto u svoje bebe.

Izbacivanje noćnog podoja zapravo je veoma jednostavno. Do šestog mjeseca neke bebe i same ukinu noćne podoje. Ukoliko ste počeli sa nemliječnom hranom i stigli do preporučene količine, vrste hrane i broja obroka za taj uzrast, onda možete mirne duše ukinuti noćni podoj. Bebu nećete pokvariti, zakinuti za nešto važno niti je izgladnjivati.

Ukoliko se beba budi, to čini iz navike. Ponudite vodu. Nikako sokove ili čajeve. Bebi tada rastu zubići i sigurna sam da ne želite da ih kvarite šećerima iz tih napitaka. Tokom noći organizam treba da miruje a ne da vari hranu i na taj način ga tjera da radi kad mu vrijeme nije.

Dešava se da djeca u uzrastu od godinu i više dana tokom noći ispiju nevjerovatne količine tečnosti u vidu sokova ili mlijeka. Znam za primjere i od 600 ml tokom noći. Da li zaista vjerujete da dijete od godinu i više dana, koje je tokom dana pojelo sve što mu za taj uzrast pripada i još pride gricnulo sve i svašta, kada se tokom noći probudi dva i tri puta je to zbog toga što je gladno?

Potrebno je bebe naučiti da se same uspavaju i da uspavljivanje nema veze sa hranjenjem odnosno podojem.

Ukoliko recimo dijete od godinu dana popije mlijeko pred spavanje i zaspi tokom jela, onda odvojite vremenski mlijeko od spavanja. Dajte to mlijeko sat vremena prije spavanja. Tokom noći naravno ponudite isključivo vodu. Nije neobično da su žedni i da im treba samo malo vode da se vrate svojim snovima.

Dakle, ukoliko se beba starija od šest mjeseci budi i dobija noćni podoj, nije u pitanju glad već to što ne zna sama da nastavi da spava tokom prirodnih smijena faza sna.

Izbacivanje noćnog podoja je jednostavno i nekada potraje par noći dok beba shvati da uspavljivanja mlijekom neće biti i možete opet spavati mirno, na šta na kraju krajeva – iako ste roditelj – imate pravo.

Brankica Šaljić Milenković /psiholog, psihoterapeut

psiholoskosavetovaliste.rs