Zimski kućni vrtovi: Napravite kutak za pravo uživanje

Prava ste sanjalica koja voli mir i zelenilo, ali vam je zimi isuviše hladno i neinspirativno da uživate u ogoljenom parku ili šumi? Nemate baštu, previše boravite u zatvorenom prostoru i nedostaje vam taj meditativni dašak prirode u vašem ukruženju? Ništa nesavladivo – napravite svoj personalni zimski, zatvoreni vrt i uživajte u svježini biljaka uz dobru knjigu, muziku i topao čaj, ili u društvu dragih ljudi.

Dizajneri enterijera često pribjegavaju ovom konceptu, pretvarajući različite prostorije doma u ušuškane zelene kutke za uživanje. I to je zapravo prilično jednostavno: sve što vam treba je osunčano mjesto i ukrasne saksije sa živim biljkama.

  1. Napravite areu za sjedenje pored prozora i staklenih vrata koja vode ka dvorištu ili balkonu. Iskoristite višak svjetlosti da uredite pravu malu džunglu uz pleteni namještaj, udobne jastuke, cvijeće i mnogo paprati.

 

2. Privucite trpezarijski sto što bliže prozorima i ukrasite ga patuljastim mediteranskim biljem u obliku topiarija:

Topiarije svojim geometrijskim oblikom dodaju strukturu prostoru i automatski ga “omekšavaju”. Ovako ljupke, zgodne su za sve prostorije.

 

3. Preuredite neiskorišteni dio prostora u ćoše za čitanje. Lirasti fikus (Ficus lyrata) i ogrooomna pletena fotelja naprosto zovu na popodnevnu dremku.

 

4. Inspirativno ćoše u kojem ćete manje drijemati ali više čitati moglo bi da izgleda ovako:

 

5. Pretvorite kupatilo u mali vrt. U ćošak stavite nekoliko velikih glinenih saksija sa raskošnim biljkama: one će vam biti zahvalne na vlagi u zraku, a vi ćete u kući imati pravi mali spa centar. Cijelu priču upotpunite lako održivom orijentalnom krparom na podu.

 

6. Prazan prozor možete da dekorišete retro policama koje ćete da popunite baby-biljkama. Svemu dodajte starinsku stolicu na ljuljanje i uživajte u ugođaju.

 

7. Oživite svoju dnevnu sobu biljkama. Postavite ih uz prozor za pojačane svjetlosne efekte na lišću, što će podići vaše raspoloženja.

 

8. Čak i majušna soba može postati zimski vrt: Jednostavno ubacite udobnu okruglu stolicu od ratana i nekoliko cvjetnih saksijica po želji. Chez vous, uvijek je proljeće! 🙂

 

9. Ako nemate vremena da se bavite prirodnim biljkama, uvijek se možete odlučiti za njihove vjerodostojne, vještačke verzije. One svakako neće donijeti blagodeti u vidu čišćenja zraka, ali će izgledati lijepo i odmarati vaše oči:

Ukoliko ipak preferirate pravo cvijeće, birajte one biljke koje dobro filtriraju vazduh, uklanjaju štetne materije iz okruženja i unose dodatne količine kiseonika za zdravlje i dobro raspoloženje.

Areca palma (Dypsis lutescens) važi za najbolju čistačicu vazduha, a na dobrom glasu su i kaktus Sanseverija alijas svekrvin jezik, koji je dobar za spavaće sobe (začudo! 😀 ), kao i prelijepi gerber koji kiseonik proizvodi noću. Đavolji bršljan (zlatna puzavica), zeleni ljiljan i palma sreće (Chamaedorea elegans) imaju sposobnost uklanjanja formaldehida i drugih toksičnih materija iz vazduha pa su naročito pogodni za kupatila…a tu su i ciklama, orhideja, drvo života, aloe vera i mnoge druge korisne i lijepe biljke.

E. Bučinski
Photo: pinterest