Otvoren konkurs za UPIS U SREDNJE ŠKOLE: Više mjesta nego osnovaca, ali nekima od njih želja neće biti ispunjena

Foto Goran Bobić/RAS Srbija

Konkurs za upis učenika u srednje škole u RS otvoren je od danas, a planom upisa u prve razrede predviđeno je 11.083 mjesta za buduće srednjoškolce.

Najviše mjesta ima u srednjim stručnim i tehničkim školama, koje mogu da prime 8.879 učenika. U gimnazije je, istovremeno, planiran upis 2.204 učenika ili oko 20 odsto od svih slobodnih mjesta.

Za zanimanja trećeg stepena složenosti u srednjim stručnim školama planiran je upis 2.817 učenika, što je 25,4 odsto od ukupnog broja učenika planiranih za upis.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević poručio je da manje od 10.000 učenika završava osnovnu školu u Srpskoj, te da će svi moći da nađu mjesto u nekoj od srednjih škola.

– Jedan dio učenika vjerovatno neće upisati ono što želi već će se morati opredijeliti za neko drugo zanimanje – dodao je Malešević, te pozvao učenike da biraju zanimanja kojih nema mnogo na biroima za zapošljavanje i koja daju mogućnost da se nakon školovanja zaposle.

Određena su dva upisna roka – od 11. do 22. juna i od 2. do 13. jula.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz 5 predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da se u narednoj školskoj godini uvodi i novo zanimanjetehničar modelar obuće, koji će se školovati u Školi učenika u privredi u Banjaluci.

Prethodne godine uvedeni su smijerovi tehničar mašinske energetike – struka mašinstvo i obrada metala, tehničar hortikulture – struka poljoprivreda i prerada hrane, te optičar, časovničar i zlatar, zanimanja trećeg stepena.

Prethodne godine u srednje škole u Srpskoj upisalo se 10.207 učenika.

EuroBlic