Da li ste spremni za uvođenje nemliječne ishrane?

Konačno je došao i taj momenat, prva veća prekretnica, za bebe ali i za roditelje, u odrastanju mališana. Treba uvesti namirnicu koje nije majčino ili adaptirano mlijeko. Moguće je pojavljivanje panike i raznih pitanja.

Kako? Kada? Šta?

Noviteti, pogotovo u mlađem dječjem uzrastu predstavljaju veliki stres, opet kako za bebe tako i za roditelje. Sa druge strane, uvođenje čvrste hrane predstavlja i radost, kao i uzbuđenje zbog promjena koje ono donosi.

Ali kao i svaki put, bez stresa, nerviranja i panike! Zato smo mi tu da brinemo oko tih stvari ☺ Na vama je da vodite računa o namirnici koju uvodite, tj. sa koliko mjeseci i da uživate u ovim divnim trenucima i preslatkim prvim reakcijama na kašicu (ne zaboravite da ih slikate ili snimate jer će vam poslije biti drago🙂).

Kako uopšte znam da li je beba spremna za uvođenje namirnica?

Prvo, da započnemo sa nekoliko karakteristika koje mogu da znače da je beba spremna za njen prvi zalogaj:

Zašto je bitno da se ispune ovi uslovi?

Prvo, starost bebe je jako bitan preduslov za početak ishrane.

Beba se rađa sa nezrelim sistemom za varenje, koje se tokom prvih nekoliko mjeseci života razvija.

Kako sistem za varenje, tako i lučenje pljuvačke, žvakanje, razvijanje usta, zuba… razvija se prema svojim zakonitostima i u svoje vrijeme.

Pravilno vrijeme za uvođenje nemliječne ishrane je kada se stvore uslovi za uvođenje, tada organizam bebica postaje fiziološki spreman za prvi zalogaj.

Da bi dijete pravilno jelo, mora prvo da bude sposobno da drži glavu i da sjedi samostalno.

Zamislite da hranite dijete koje leži ili kome pada glava. Ovo je znak da beba još nije spremna.

Beba može pokazivati zainteresovanost kada drugi ukućani jedu. Okreće glavicu na tu stranu, stiska usta, oblizuje se, da može da priča sigurno bi rekla “Dobro mama daj i meni jedan zalogaj”. ☺

Takođe naginjanje ka tanjiru, povlačenje ruke i kašike ka sebi, znaci su za spremnost.

Zašto ne treba žuriti sa uvođenjem?

Ne treba žuriti zbog mogućih alergijskih reakcija, zbog nerazvijenog digenstivnog trakta, nedovoljno razvijenog imuno sistema…

Dohrana neće pobjeći, čeka vas da je precrtate sa liste. Imate za to narednih 6 mjeseci do godinu dok ne uvedete sve. Samo polako ☺

Da li treba pratiti kalendar nemliječne ishrane?

Treba. Kalendar služi da nam pomogne da napravimo sistem, kako ćemo uvoditi namirnice prema mjesecu u kom je beba.

Uglavnom se počinje sa blagim namirnicama poput pirinčane kaše, kuvane šargarepe, krompira. Naš savjet je da se sve sprema od starta kod kuće.

Skuva se riža, ispasira se i eto kašice. Jednostavno, znate šta ste stavili, sigurni ste u sastojke i ne razmišljate o tome!

Cilj nam je da tokom ovih narednih 6 mjeseci bebu upoznamo sa svim namirnicama, po datom redoslijedu, da proba što više različitih namirnica i da se navikne na većinu ukusa.

Kako se organi za varenje i stomačić razvijaju tako se i sve više namirnica uvodi u ishranu.

Koliko beba treba da jede?

Ovo je veoma učestalo pitanje koje dobijamo. U knjizi „Moj prvi zalogaj“ postoji okviran plan po mjesecima sa količinama, ali zapravo ovo je dosta individualno.

Na početku uvođenja nemliječne ishrane novi ukusi više dođu kao “testiranje” hrane i namirnica. Što znači, dopustite bebi da lizne sa kašike, proba, osjeti drugačiji ukus od mlijeka, i da zavoli.

Potrebno je u prosjeku od 10-20 puta da beba stvarno prihvati neku namirnicu.

I zapamtite, mlijeko – podoj je i dalje primaran izvor ishrane, koji ne treba na početku dohrane mijenjati zarad kašice.

 Zašto beba odbija da jede?

  • Nije gladna
  • Nervozna je
  • Rastu zubići
  • Ima grčeve
  • Ne dopada joj se ukus (trenutno)
  • Prosto nije zainteresovana

Počnite od sebe, ni vi ne jedete sve naminice, neku volite više, neku manje, neku uopšte ne. Ne jedemo kada nam nešto fali ili kad nas nešto boli, ne jedemo kada nismo gladni (okkk, možda ponekad ☺) …

Bebice sada testiraju i istražuju. Upoznaju se sa novim ukusima, prvi se susreću sa kašastom hranom ili sa komadićima kasnije, zbunjene su. Navikle su na slatki ukus mlijeka, pa im se baš sada taj brokoli ne čini kao super zalogaj, iako vi insistirate. Nervoza raste, postaje toplo, vi ste skuvali a beba neće ni da zine – sigurno vam je poznat dalji scenario ☺

Šta mogu da učinim da jede?

  • Ponudite joj malo kasnije isti zalogaj – možda se predomislila.
  • Pokušajte sljedeći put prije podoja da mu date zalogaj kašice.
  • Promijenite mjesto hranjenja. Ponekad bebe vole da gledaju kroz prozor i da jedu ☺
  • Uposlite malca, neka proba sam sebe da hrani ili neka se igra u dugoj činijici sa kašicom.

A kada malo porastu, pronaćićete u knjizi „Moj prvi zalogaj“ interesantne prijedloge kako dekorisati tanjire i napraviti da obroci budu zabavni, laki i uspješni, za mamu/tatu i malca.

I da, gledajte tutorijale mađioničara, klovnova i zabavljača – trebaće vam! ☺

Ponekad je i to način da se zalogaj proguta, a vaš trud nagradi jednim najslađim osmijehom.

Srećno sa prvim zalogajima!

mojprvizalogaj.rs