Istraživanje: Mame rade u prosjeku 14 sati dnevno

Majčinstvo predstavlja mnogo, mnogo stvari u jednom. Zabavno je i izazovno, lijepo i ponekad nezgodno, iscrpljujuće i ispunjeno, uzbudljivo i naporno, jednom rječju baš, baš – ludo.

Kada govorimo o iscrpljujućim segmentima majčinstva, prikazaćemo vam to ovako: prema nedavnoj američkoj studiji, mame u prosjeku rade – da li ste spremni – 98 sati nedjeljno. 

Da, tako je, 98 iscrpljujućih sati, odnosno 14 sati svakoga dana! I ne, za mame ne postoji vikend kada mogu da odmore od svog “posla”.

Ako ništa drugo, ovaj podatak makar objašnjava “zavisnost” mama od kafe.

Prema ovom istraživanju, koje je obuhvatilo 2000 mama sa djecom uzrasta od pet do dvanaest godina, utvrđeno je da mame obično ustaju oko 6:23 ujutro i ne prestaju da rade do 20:31 časova. Zvuči li vam ti poznato? Ni u drugim zemljama nije drugačije.

“Rezultati istraživanja naglašavaju koliko je zahtjevna uloga mame i da se ona sastoji iz bezbroj različitih zadataka“, rekla je autorka istraživanja, Kasi Levis za Yahoo vesti.

Prema dobijenim rezultatima ankete, mame imaju sreće ako odvoje, u prosjeku, sat i sedam minuta za sebe svaki dan.

Četiri od deset ispitanih mama rekle su da su njihovi životi ustvari neprekidni niz zadataka koji se ponavljaju tokom cijele sedmice.

Kao dio studije, od mama je zatraženo da navedu svoj “pojas za spasavanje”, odnosno sve one male stvari koje pomažu da majčinstvo bude malo lakše.

Za neke mame, to može biti aparat za kafu i 10 minuta dnevno kada imamo razgovor “oči u oči” sa nekim odraslim; ili susret sa našom mamom, jer ma koliko da imamo godina, svakome treba njegova mama da mu pruži podršku.

Što se tiče studije, kao najvažnije stavke na spisku za održavanje “zdravog razuma” mame su navele:

  • bebi maramice i vlažne maramice – da počiste sav haos za djecom i smanje posao oko ukakenih pelena,
  • tablet i tv emisije za djecu – kada nam treba pet minuta tišine,
  • kućna dostava hrane – jer znamo da je teško kuvati svaki dan, i posljednje…
  • pomoć baka i deka, kao i bejbisiterki – jer uvijek dobro dođe dodatni par ruku.

Vrlo je vjerovatno da se mnoge mame, u kojoj god zemlji da žive, mogu identifikovati sa ovim spiskom i sitnicama koje nam pomažu “da održimo zdrav razum”.

NIJE LAKO PROVODITI VRijEME SAMO SA DjECOM, BRINUTI O NJIMA, KUVATI IM ZDRAVO, ODRŽAVATI KUĆI ČiSTOM, A UZ SVE TO KASNIJE DODATI I POSAO NA KOJI MAME IDu…

Radni dan mame koji traje 14 sati zvuči zaista iscrpljujuće. On to zapravo i jeste. Ipak, mame su zbog svoje ljubavi spremne na sve žrtve i istrajne su u jednom – da vaspitaju i podignu svoje mališane u ispravne i srećne ljude.

Vrijeme koje nemamo za sebe, kafe sa prijateljicama na koje nikad ne stižemo – sve su to mali ustupci koje mame prave radi višeg cilja.

Ali ne brinite, sve će to brzo proći, mališani tako brzo rastu. A do tada – uvijek postoji kafa. Puno kafe…

mamaklik.rs