Okrugli sto u Mostaru: Svako dijete treba porodicu

Foto: ilustracija

“Promocija hraniteljstva kao vid zaštite djece bez roditeljskog staranja” je okrugli sto koji UNICEF BiH i Fondacija INFOHOUSE organizuju u mostarskom Američkom kutku, Španjolski trg (zgrada Gimnazije Mostar), u utorak 13. marta sa početkom u 16:00 časova.

Ovaj okrugli stol trebao bi da doprinese povećanju broja djece u hraniteljstvu i poboljšanju uslova i standarda hraniteljskih porodica, što je preduslov za kvalitetnu brigu, rast i razvoj djece bez roditeljskog staranja.

Cilj događaja je buđenje i razvijanje svijesti o značaju hraniteljstva, hraniteljskih porodica i značaja koji porodica ima na psihički razvoj djeteta, formiranje njegove ličnosti, socijalni razvoj i mentalno zdravlje. 

Od novembra 2017. godine Fondacija INFOHOUSE se pridružila UNICEF-ovoj kampanji “Svako dijete treba obitelj” koja je dio programa “Transformacija ustanova za zaštitu djece i prevencija razdvajanja obitelji”, koji je podržan od strane Evropske unije.

Cilj programa je osigurati da djeca bez roditeljskog staranja, djeca u opasnosti od odvajanja od svojih obitelji i djeca sa smetnjama u razvoju, uživaju jednaka prava i status kao i sva druga djeca u BiH.

Projekt se provodi u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci, a u njega će biti direktno uključeno 100 djece iz domova, hraniteljskih i bioloških porodica.

Osim djece, u aktivnostima projekta sudjeluje preko 160 potencijalnih hranitelja, te roditelji, nastavnici, ali i ključni politički, društveni i socijalni akteri u lokalnim zajednicama. 

Nadamo se da ćete i Vi svojim prisustvom podržati ovu jedinstvenu inicijativu koja pomaže zaštitu djece bez roditeljskog staranja i djece u opasnosti od odvajanja od svojih obitelji, poruka je organizatora.

Zbog ograničenog broja mjesta učešće treba potvrditi putem telefona na 033 200 538 ili putem e-maila: emina@infohouse.ba.

Više informacija na facebook.com/UNICEFBiH