Program razvoja sporta u banjalučkim školama: Profesori fizičkog umjesto učiteljica vježbaju s osnovcima

Foto: ilustracija

Banjalučki osnovci bi već od aprila trebalo bi da imaju bolje organizovanu nastavu fizičkog vaspitanja, u okviru projekta koji pokreće Gradska uprava.

Kao evropski grad sporta, Banjaluka će organizovati program “Razvoj sporta kroz školske sekcije” u svim gradskim i prigradskim osnovnim školama, a kojim će biti obuhvaćeno skoro 10.000 đaka.

Nakon brojnih primjedbi roditelja da se sa djecom skoro ništa ne radi na časovima fizičkog, posebno u nižim razredima, plan je da se unaprijedi kvalitet ove nastave.

Kako objašnjavaju u Odjeljenju za razvoj obrazovanja, sporta, omladine i zdravstva, djeca će u okviru redovne nastave učiti osnove čak deset sportova, a biće organizovani i dodatni časovi za one sportove za koje đaci budu posebno zainteresovani.

Škole tako, po novom pravilniku, neće moći izdavati sale nakon nastave, odnosno od 18.40 do 20 časova.

Foto: ilustracija

Načelnik Dragan Banjac napominje da će škole dobiti na korištenje set sportskih rekvizita koji će olakšati i unaprijediti rad sa učenicima.

“Plan je rađen u skladu sa nastavnim programom, s tim što su sadržaji obogaćeni sportskim poligonima i takmičenjima. Nastavu će od drugog do petog razreda voditi diplomirani profesori fizičkog vaspitanja, a od šestog do devetog oni će držati dodatne časove i takmičenja u sportovima za koje postoji najveće interesovanje u skladu sa rezultatima ankete koju je po školama sproveo banjalučki Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta”, rekao je Banjac, napominjući da neće čekati novu školsku godinu, te da bi projekat trebalo da “zaživi” za mjesec i po dana.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Prema razultatima ankete, svi banjalučki osnovci najviše vole fudbal, slijede košarka i odbojka, a najmanje su zainteresovani za šah, aerobik i stoni tenis. Kako ističe profesor sa Fakulteta fizičkog vaspitanja Radenko Dobraš, zanimljivo je da su đaci među omiljene sportove naveli još plivanje i ples.

Diplomirani profesori fizičkog vaspitanja radiće sa djecom od sedam do 11 godina zajedno sa učiteljima, biće ispomoć nastavnicima u školama, radiće sa djecom kroz sekcije i školska takmičenja”, rekao je Dobraš, napominjući da čak i u lošim uslovima sa znanjem i energijom se može organizovati kvalitetna nastava.

Roditelji osnovaca jedva čekaju da sve ove ideje stvarno zažive u školama i da se djeci na časovima fizičkog ubuduće posveti veća pažnja.

“Sin mi ide u treći razred, i često mi kaže da uopšte nisu imali čas fizičkog jer su radili dodatno matematiku ili srpski jezik. I sama sam vidjela, kada ljeti prođem pored škole, da učiteljice na časovima fizičkog većinom sjede u dvorištu, a djeca beru cvijeće ili pričaju. Uopšte se ne igraju loptom niti zajedno rade vježbe“, požalila nam se jedna majka iz Borika.

Za projekat unapređenja sporta u školama Grad je izdvojio 250.000 KM. Program razvoja sporta naći će se danas pred odbornicima Skupštine grada.

Razvoj djece

Načelnik Dragan Banjac najavljuje da će posebno formiran tim pratiti morfološke karakteristike i motoričke sposobnosti djece školske populacije, odnosno jednom godišnje testirati učenike od šestog do devetog razreda određenih škola.

“Rezultati će se dostavljati Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta, kako bismo analizirali fizički rast i razvoj naše djece”, precizirao je on.

Izvor: blic.rs