U Srbiji rođena najmanja beba: Hrabra djevojčica na rođenju je imala samo 350 grama!

Foto: Shutterstock / Yumama.com

U beogradskom porodilištu “Narodni front” rođena je beba od 350 grama, i ona je najmanje novorođenče koje je preživjelo u Srbiji.

Prema riječima načelnice porodilišta u GAK “Narodni front” prof. dr Snežane Rakić, zdravstveno stanje djevojčice, rođene prije tri nedjelje, u 28. nedelji trudnoće, je dobro.

Beba je zbog zastoja u rastu rođena sa samo 350 grama, prije određenog termina, ali je uspjela da dostigne druge stepene razvoja i sustigne vršnjake veće kilaže.

“Zastoj u rastu je jako rijedak slučaj, i može da se javi zbog brojnih razloga, a najčešće su to hipertenzija, promjene na posteljici ili genetske anomalije. Kod ove bebe radi se o veoma teškom zastoju. Tako malene bebe obično bivaju ispod 20 nedelja”, rekla je Rakić.

Prije nje rekord je držao mali Vuk.
Vuk se rodio u 24. nedjelji u Višegradskoj sa samo 470 grama! Vuk sada ima pet godina.

Kako je objasnila, u 28. nedelji beba treba da bude teža od jednog kilograma.

“Na sreću, kod beba koje imaju zastoj u rastu dolazi do ubrzanog sazrijevanja pluća i ostalih organa, te je zahvaljujući tome novorođenče došlo na svijet i sada je u relativno dobrom stanju”, rekla je Rakić i dodala da je beba premještena na Institut za neonatologiju.

“Prema saznanjima naših ljekara, sve teče kako treba, beba diše, normalno jede. Zdravlje mame je takođe dobro i ona je otpuštena iz bolnice”, istakla je profesorka.

Ovo je najmanja beba rođena u Srbiji, a prije nje rekord je držao Vuk, koji se rodio u 24. nedjelju u GAK u Višegradskoj sa samo 470 grama zbog greške ljekara, dodala je Rakić. Vuk sada ima pet godina.

yumama.com