Kada sa bebom smijemo vani, a kad ne?

Jedna od većih dilema mladih roditelja jeste kada i pod kojim vremenskim uslovima bebe treba izvoditi vani. Beba od mjesec dana može izlaziti vani, u šetnju na čisti zrak. Kada je kiša ili snijeg beba se može pravilno zaštititi, kolica se prekriju tako da se beba ne smoči i slobodno možete u šetnju. Ranojutarnja magla, pljusak, nevrijeme ili olujni  vjetar ipak nisu vremenski uslovi za izlazak. Svi ostali uslovi, čak i velika hladnoća oko nula stepeni Celzijusovih nisu prepreka za šetnju.

Crveni obraščići nisu razlog za odlazak na toplo

U skandinavskim zemljama bebe takođe šetaju zimi. A tamo su temperature sigurno znatno niže nego kod nas. Poznato je da su bebe i djeca u tom dijelu Evrope manje bolesna i prehlađena, a sigurno puno više borave na zraku. Interesantan je podatak, koji doduše nije u vezi s bebama, nego više s jasličkom i vrtićkom djecom, da borave jako puno na zraku, a u zatvoreni prostor odlaze jedino jesti i spavati. I daleko su manje bolesna.

Naravno, bebu ćete dobro obući i zaštititi od hladnoće. Ako je temperatura jako niska – šetnja će trajati kraće. Povremeno ćete opipati bebine ruke i noge da vidite je li joj hladno. Nije loše kad se po zimi na čistom zraku bebici nosić i obraščići malo zacrvene.

Ako su temperature umjerenije možete šetati i po sat ili dva, ovisno o raspoloženju bebe i o vašim sklonostima. Dakle, što je temperatura niža, šetnja će trajati kraće, a što je ugodnija, možete šetati duže.

Opasniji su trgovački centri puni ljudi

Trgovačke centre treba izbjegavati kako ljeti tako i zimi. To su klimatizovani, potpuno neprirodni uslovi i nisu predviđeni za šetnju djece. Valja ih izbjegavati, posebno zimi, kada ima mnogo ljudi, i osobito kad su epidemije gripe i sličnih respiratornih bolesti.
Klokanica.hr