Otkačeni proizvodi za trudničke dane

Buduće mame su tokom trudnoće sa svih strana bombardovane savjetima i reklamama za proizvode koji će njihove trudničke dane učiniti maksimalno ugodnim. Oni mogu biti praktični i korisni ili suvišni i nepotrebni, a neki su krajnje ekstravagantni. Ovaj tekst smo posvetili neobičnim i otkačenim proizvodima za trudnice, i uvijereni smo da za pojedine vjerovatno niste ni znali da postoje. Mi nismo! 😀

  1. Babypod

Babypod svira muziku za bebe ali in uteroi pritom ne mislimo na poznati album grupe Nirvana. Umjesto da se muzika emituje putem slušalica postavljenih na stomak trudne majke, uređaj se postavlja u vaginu kako bi se zvuk usmjerio izravno ka glavici bebe u razvoju.

Uređaj je povezan s pametnim telefonom putem kabla što omogućava jednostavno upravljanje. Kompanija koja proizvodi ovu krajnje čudnu spravu tvrdi da iza cijele priče stoje istraživanja koja dokazuju da od 16. nedjelje trudnoće bebe imaju koristi od muzičke stimulacije. Ističu da Babypod “putem muzike podstiče vokalizaciju beba prije rođenja, što povoljno utiče na razvoj neurona”, a budući da se uređaj koristi interno, zvukovi neće biti prigušeni poput onih koji dolaze spolja. Zvučnik reprodukuje muziku do 54 decibela, što je slično tihom razgovoru.

2. Ulje za perinealnu masažu

Vjerujemo da se gotovo svaka buduća mama pri prvom susretu sa uljem za perinealnu masažu nasmijala na ideju ovakvog tretmana svoga intimnog dijela tijela. Ovaj produkt nije nepoznanica u svijetu trudnica, a koristi se kako bi se spriječilo pucanje međice na porođaju i time izbjegla potreba za epiziotomijom, što mu daje veliku upotrebnu vrijednost.

Savjetuje se desetominutna masaža, počevši sa 34. ili 35. sedmicom trudnoće, a babice i edukatori u školama za trudnice često preporučuju i upotrebu maslinovog ulja, sa kojim bi trebalo da se postignu isti rezultati.

3.   Baby Plus prenatalni alat za obrazovanje

Kažu da nikada nije prerano da započnete sa edukacijom vaših mališana, a Baby Plus prenatalni alat za odgoj i obrazovanje angažovano podučava djecu počevši od materice. Njegov nastavni plan i program sastoji se od 16 zvukova koji nalikuju majčinom srčanom ritmu i koji, prema riječima proizvođača, podstiču kognitivni razvoj beba tokom trudnoće.

4. Holo raft: dušek sa rupom

Buduće mame često imaju poteškoće kada je riječ o nalaženju udobnog položaja za dnevni odmor ili za dobar noćni san. Sa Holo raftom trudnice ne moraju da čekaju mjesecima kako bi konačno odmorile leđa i legle na stomak. Ugodno leškarenje na trbuhu, bilo u bazenu ili na krevetu – koje neće naškoditi bebicama – san je svake trudnice.

5. TENS mašina

Porođajni bolovi su noćna mora svih trudnica. TENS nervni stimulator je prava naučna fantastika, ali igranje sa strujom na prvu ruku ne djeluje baš kao sigurna opcija kada se žena porađa.

Ipak, proizvod je testiran i siguran za upotrebu, a – kako se navodi – utiče na način na koji signali porođajnih bolova dolaze do mozga. Kada žena ima kontrakcije, jednim pritiskom dugmeta pojačava električni puls koji poništava nesnosne bolove. Inače, ovo SF čudo košta oko 80 dolara.

6. Babybelly pojas 

Buduće mame se suočavaju sa brojnim i neobičnim tjelesnim promjenama koje se javljaju tokom trudnoće. Varikozne vene, preponske kile, otekline i bolovi u pubičnom dijelu, samo su neke od stvari o kojima vam niko ne govori unaprijed. Babybelly elastični pojas osmišljen je tako da podupire pubičnu zonu i neutrališe grozan osjećaj kao da će sve tamo dole da izleti napolje.

7. Tregeri za trudnice

Dani prolaze, stomak postaje sve veći a trudnica osjeća posljedice gravitacije na takav način da joj se čini da će tresnuti na nos. Tregeri za trudnice jedan su od onih izuma koje buduće mame obožavaju, a naročito one sa blizanačkom trudnoćom. Čičak na tregerima omogućava im lako postavljanje. Pridržavaju donji dio garderobe, što im daje blagu prednost u odnosu na klasične trudničke pojaseve.

8. Elastični trudnički pojas

Trudnice koje osjećaju veliku bol u donjem dijelu leđa i stomaka, zbog njegove težine, mogle bi više uživati u trudnoći pomoću širokog elastičnog pojasa koji se može namjestiti prema individualnoj veličini, te dobro stisnuti i pridržati stomak.

9. Bola muzička ogrlica

Ovo svakako izgleda kao prihvatljivije rješenje za bebino slušanje muzike, bar kada se poredi sa prvim uređajem sa ove liste. Zakačeni na dugački lančić koji doseže do sredine stomaka, Bola privjesci ispunjeni su zvukom zvončića koji bebe vrlo lako mogu čuti.

10. Kašičice za urin

Većina kontrolnih pregleda kod doktora podrazumijeva ne baš ugodno piškenje u čašicu u (ne baš čistom) toaletu. Da stvar bude gora, trudnica cijelu stvar obavlja napamet, jer ništa ne vidi od stomaka koji joj mjesecima zaklanja pogled ka dole. Ova kašika donosi olakšanje jer je jednostavna za primjenu – ima dugačku dršku i dosta veliku zapremninu u koju je jednostavno popiškiti se, pa prebaciti sadržaj u čašu.

 

11. Korzet s umetkom za hlađenje ili grijanje

Postporođajni korzeti nisu baš najseksi tema, ali mogu da ublaže neprijatnosti koje mlade mame osjećaju nakon porođaja. Ovo rješenje zapravo predstavlja kombinaciju postpartum korzeta, seta sa terapijskim paketom leda i toplinskim ulošcima koji pružaju neposrednu podršku i olakšanje nakon rođenja bebe. Ulošci se mogu iskoristiti i za grijanje tog područja prilikom bolnih menstruacija.