Priprema za porođaj: Radionica “Pitajte babicu”

Psihofizička priprema trudnica za porođaj od davnina zauzima vrlo bitno mjesto u svim fazama porođaja kako bi se neprijatnost i strah od poroda umanjili ili čak – eliminisali. U akušersku praksu temelje psihofizičke pripreme za porod postavile su engleske i ruske škole.

Engleski ljekar Rid smatrao je da se bol javlja samo u patološkim stanjima a pošto je porođaj fiziološki akt u životu žene, kao takav ne može da postoji. Objasnio je da strah od neizvjesnosti tokom porođaja čini da porodilja osjeća kontrakcije vrlo bolnim jer se umjesto normalnih kontrakcija materice dešava spazam.

Ruski ljekar Nikolajev zasniva svoje učenje o psihofizičkoj pripremi trudnica na učenju o uslovnim refleksima po Pavlovu. Prema njima, porodilja osjeća bolne kontrakcije zbog toga što se kod nje još od djetinjstva, pod uticajem okoline, stvara uslovna veza između bolova i kontrakcija materice.

Bez obzira na to koja teorija ima više uticaja na našu praksu, i da li se te teorije preklapaju, jedno je neophodno a to je omogućiti trudnicama adekvatne informacije, objasniti fiziologiju trudnoće i porođaja, uvježbati tehnike disanja i napinjanja kao i tehnike relaksacije pojedinih mišićnih grupa, naročito mišića međice kako bi što lakše prošle kroz čin porođaja. Na taj način ćemo smanjiti ili onemogućiti uticaj stvorenih uslovnih refleksa.

Trudnica se priprema za porođaj pohađajući teorijske časove i vježbe u školama za trudnice. Upoznajući tok porođaja, pravljenjem plana za porođaj kao i upoznavanjem osoblja koje će ih porađati, strah od porođaja slabi. Babica je osoba koja uliva puno povjerenje trudnicama, osoba na koju se one najviše “oslanjaju” tokom porođaja a čini dio tima zajedno sa ljekarima koji vode porođaj.

Trudnica psihofizički pripremljena za porođaj aktivno učestvuje u njemu, odnosno, ona je smirena, naučena kako da se ponaša i diše u svim porođajnim dobima, sarađuje sa medicinskim osobljem i doprinosi da porođaj protekne bez velikih bolova i neprijatnosti.

Drage trudnice, pozivamo vas u četvrtak 28. septembra, u 17.30h na besplatnu radionicu “Priprema za porođaj – pitajte babicu” koju će voditi naša dugogodišnja saradnica Gordana Bednaš, babica na UKC RS. Babica će odgovarati na sva vaša pitanja kako biste se što bolje pripremile za porođaj.

Prijave su obavezne putem tel. 065/916-979 ili u inboks FB Radosnica Škola za trudnice.