Program “Masaža za djecu” u Banjaluci

Program “Masaža za djecu” osnovan je 2001. godine u Engleskoj sa ciljem da djeca svakoga dana dobiju nježan, pozitivan i umirujući dodir u školama i vrtićima te tako ostvare bliskost jedni sa drugima i lakše uspostave međuljudske odnose.

MISP (Massage in Schools Programme) je 2004. godine prepoznat kao nacionalna strategija u borbi protiv vršnjačkog nasilja i primijenjuje se širom svijeta.

MISP se može podijeliti u dva dijela, u zavisnosti od dobne starosti djeteta: U uzrastu od 2 do 4 godine ukoliko dijete ne ide u vrtić, masira ga roditelj i u uzrastu od 4 do 12 godina, u vrtićima ili školama gdje jedno dijete masira drugo dijete.

Masaža uvijek započinje pitanjem “Da li te mogu masirati?” i na kraju se dijete zahvali. Ako se djetetu ne sviđa neki pokret, masaža se prekida. Na taj način dijete uči da poštuje potrebe drugih ljudi.

Za mlađu djecu broj pokreta koji uče i izvode je od tri do šest, a za stariju petnaest. Pokreti se simpatično nazivaju srce na leđima, leptir na leđima, zekini skokovi i slično. Često se izvode uz različite pjesmice. Masiraju se glava, ramena, ruke i leđa. Mlađa djeca mogu da sjede u krugu i masiraju svoje drugare ili zajedno sa svojim roditeljima na strunjačama, dok stariji mogu da prilagode položaje. Masaža se izvodi uvijek preko odjeće.

Koristi ovog programa su višestruke: poboljšavaju koncentraciju i pamćenje, djeca uče da uvažavaju potrebe drugih, razvijaju empatiju, smanjuju agresiju i podstiču rast i razvoj u pozitivnoj sredini, zabavljaju se i uče na moderniji način.

Drage mame, pozivamo vas i vaše mališane u petak, 8. septembra 2017.god. na BESPLATNU masažu za djecu – MISP koja se po prvi put dešava u Banjaluci.

Radionicu će voditi naša saradnica Tanja Stojnić, dipl. fizioterapeut, instruktor MISP programa Masaže za djecu uzrasta 4 do 12 god.

Radionica je podijeljena u dvije grupe: u 17h masaža za djecu uzrasta od 2 do 4 godine, u 17.30h masaža za djecu uzrasta od 5 do 12 godina.

Prijava je obavezna putem tel.065915979 ili FB Radosnica Škola za trudnice.