Najmlađi bh. alpinista Danin Jusko popeo se na Mont Blanc

Facebook Photo: Tomislav Cvitanušić

Dvanaestogodišnji Danin Jusko, član ekspedicije iz BiH koja se prije nekoliko dana popela na najviši planinski vrh na AlpamaMont Blanc, postao je najmlađi alpinista iz BiH kojem je to uspjelo.

“U 9.05 je na vrh Mont Blanc (4810m/nv) pristupio najmlađi alpinista u istoriji Bosne i Hercegovine. Danin Jusko je dječak koji ima 12 godina, nemirne radoznale oči i široki osmijeh. Prilikom izlaska iz voza na Nid d’Aigle na 2372m/nv, odakle se kreće na uspon Gouter rutom, morali smo zamoliti službeno osoblje da nam dozvole da vodimo Danina, rekli su da je možda premlad za uspon ne znajući koliko je odlučan da izađe na vrh”, napisao je na svom Facebook profilu Tomislav Cvitanušić, član delegacije koja se popela jutros na Mont Blanc, a čiji status prenosimo u cijelosti.

“Njegova hrabrost, čelična volja i upornost su fascinantni kada krase čak i odrasle osobe. U jednom trenutku na 4.550m nadmorske visine mu je bilo toliko hladno i toliko je bio iscrpljen da se razmatrala opcija prekida uspona i povratka u dom Gouter. Danin nije želio da se vrati, insistirao je da idemo dalje, par grijača u rukavicama su bili od pomoći, a planina ga je na vrhu nagradila svojim sunčanim zagrljajem.

Nakon prošle godine i prve žene iz BiH na vrhu Matterhorna, u ovoj godini smo dobili namlađeg alpinistu na vrhu Mt. Blanca na ponos svima nama, ali najviše na ponos njegovim roditeljima koji su ga tako odgojili.

Želim vam svima ugodan dan i da budete sretni i ponosni koliko sam i ja sada”, stoji u objavi. 

FB Tomislav Cvitanušić

Izvor: radiosarajevo.ba