Promocija priručnika “Trudnoća i porođaj” u banjalučkom “Staklencu”

Neočekivanu februarsku snježnu idilu danas su naročito uljepšale trudnice koje su prisustvovale promociji besplatnog izdanja priručnika “Trudnoća i porođaj – psihofizička priprema za porođaj i roditeljstvo” u ružičastom ambijentu “Staklenca”, ukrašenog srcolikim balonima.

Trudnicama je predstavljen priručnik edukativnog karaktera, urađen u saradnji sa ginekolozima i babicama, a sa ciljem adekvatnog informisanja budućih mama o temama koje su u vezi sa trudnoćom, porođajem i prvim danima roditeljstva.

Teme su obrađene na više od osamdeset strana u boji, sa ilustracijama, konkretnim savjetima i objašnjenjima

Priručnik je potpuno besplatan, a ubuduće će biti dostupan trudnicama u svim zdravstvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine.

Pored toga, trudnice svoj besplatan primjerak mogu poručiti i putem e-maila info@btgmed.com

Izdavači “Trudnoće i porođaja” su Medija Plus – Group i BioTechnology and Genetics, a posebna zahvalnica za podršku u pripremi i objavljivanju ovog priručnika dodijeljena je samostalnom stručnom saradniku – koordinatoru za projekte iz oblasti nauke i obrazovanja Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Uprave grada Banjaluka Ljubinki Dragojević, osnivačici Škole za trudnice “Radosnica” Vlatki Đermanović Bojanić i profesionalnoj fotografkinji Lenki Keleman.

Ljubinka Dragojević i Milana Lekić

“Biće mi veliko zadovoljstvo da ovaj časopis doprinese da se razbije strah od poroda i da na svijet dođe što veći broj slatkih bebica. Da mlade mame osjećaju tu sreću i zadovoljstvo što su mame i što će odgojiti mnoštvo lijepih djevojčica i dječaka, i popuniti sve one poluprazne razrede po školama. Kao neko ko prati obrazovanje u Gradskoj upravi, biću srećna da kažem kako mi svake godine dođe sve veći broj dječice u škole”, istakla je Ljubinka Dragojević.

Vlatka Đermanović Bojanić naglasila je da su u 21.vijeku pripreme za porođaj neophodne: “Prošlo je ono vrijeme kada ništa nismo znali, kada odemo na porod tek tako u nadi kako mi se desi. Danas postoje protokoli i smijernice koji će vam svakako olakšati taj čin. To su prije svega dobro poznate tehnike disanja, tehnike relaksacije i napinjanja. I kada odete tako pripremljeni na porod, osoblje sa vama sigurno bolje sarađuje. Savladavanje ovih tehnika daće smirenu trudnicu koja aktivno učestvuje u porodu i on će biti najljepše iskustvo u životu jedne žene”

Vlatka Đermanović Bojanić

Vlatka dodaje i to da bi trebalo više da brinemo o samom periodu laktacije, jer je to borba koja majku čeka duži period.

Milana Lekić ispred kompanije BioTechnology and Genetics informisala je trudnice o značaju prenatalnih testova koji ukazuju na zdravlje fetusa.

“Ovi testovi namijenjeni su svim trudnicama koje žele sigurnu trudnoću, ali prije svega to su trudnice visokog rizika, odnosno trudnice koje imaju preko 35 godina, trudnice koje imaju opterećenu porodičnu anamnezu, koje imaju loš nalaz Dabl testa i slično. Test je potpuno jednostavan, radi se od desete nedjelje trudnoće i to iz samo jedne epruvete uzorka majčine krvi”, naglasila je Milana Lekić.

Milana je podsjetila na saradnju BioTechnology and Genetics sa američkom kompanijom Veritas Genetics, čiji test “myPrenatal” sigurno zauzima prvo mjesto među prenatalnim testovima iz razloga što bilježi najnižu stopu neuspjeha: “Ono na šta smo posebno ponosni jeste “myPrenatal Premium” koji predstavlja najsveobuhvatniji test, a analizira triozomije svih 23 para hromozoma”.

Milana Lekić

BioTechnology and Genetics se bavi i matičnim ćelijama, kao ovlašteni partner Švicarske banke matičnih ćelija Swiss Stem Cell Bank, koja predstavlja jednu od sedam FACT NetCrod akreditovanih banaka i jednu od 50 najboljih banaka matičnih ćelija u svijetu.

“Pored FACT NetCrod akreditacije koju ova banka posjeduje, a koja predstavlja garanciju roditeljima da su matične ćelije koje su oni sačuvali u svakom trenutku dostupne i validne, u slučaju potrebe za liječenjem, druga prednost jeste to što se u ovoj banci izdvajaju matične ćelije prije pohrane uzorka. To znači da u slučaju potrebe za liječenjem roditelji imaju gotov lijek, odnosno znaju sa čime raspolažu za razliku od banaka koje čuvaju punu krv gdje roditelji ni ne znaju čime raspolažu”, ističe Milana Lekić.

Podršku u izdavanju priručnika pružili i brendovi Mustela i Novalac.

U neformalnom dijelu promocije, trudnice su imale priliku da se fotkaju sa srcolikim banerima, druže i zabave uz bogatu zakusku: