Stručnjaci tvrde: Neuredna djeca su inteligentnija a evo i zašto!

neuredna djeca inteligentna mamaklik.jpg

Vaše dijete je neuredno i napravi haos dok ste rekli – keks!? Ako vam je za utjehu – neuredna djeca su inteligentnija – tvrde stručnjaci!

Svaki roditelj zna da djetetu nije potrebno mnogo da bi napravilo nered. Ipak neuredna djeca i kreativni haos (ma kako nam ne izgleda kao “kreativan”) nisu nešto na šta treba da se ljutimo.

Djeca u svemu vide priliku da istražuju i pomjeraju granice koje im roditelji postavljaju.

Koliko god igračaka da imaju, čini se da ona najviše vole onu vrstu igara koja podrazumijeva dobro prljanje.

Sjetite se samo kako uživaju da od blata prave sve i svašta.

Tek u školi djeca se susreću sa pojmovima čvrsto stanje, gasoviti materijali i oni u tečnom izdanju. Međutim još mnogo pre toga djeca počinju da uviđaju razliku među ovim pojmovima, iako ne znaju kojim riječima da ih nazovu. Radi se o periodu kada su još bebe.

Roditelji rado dodaju djetetu kockicu za sklapanje ili neku drugi igračku učeći ga pri tom da ona ima čvrst, nepromjenjiv oblik.

S druge strane, dijete kada dodirne loptu ili u rukama drži balon, počinje da dobija predstavu o tome kako izgleda gasovito stanje materije, iako o tome zapravo još ne zna ništa. Tečne materije su najčešće one koje djecu najviše zanimaju.

Roditelji izbjegavaju da djeci prepuste igranje njima, kako ne bi napravila nered.

Međutim sprovedeno istraživanje u Ajovi pokazalo je da tečne materije pomažu djeci da bolje razlikuju mirise, ukuse, i shvate stanje materije.

Da bi djeca naučila da identifikuju određene objekte uz pomoć riječi, potrebno je da se upoznaju sa različitim oblicima materije i iste povežu s riječima.

Što su djeca više u kontaktu sa određenim stvarima to su im prepoznatljivija i lakše im je da ih identifikuju. Ovo je ohrabrujuće saznanje za sve roditelje čiji mališani uživaju u tome da razmažu kašice po licu, prave figurice od blata i vodu posmatraju kao nepresušan izvor inspiracije.

Neuredna djeca – inteligentna djeca

Djeca konstantno uče. Svaki njihov dan ispunjen je novim iskustvima koja ona koriste u daljem toku svog života.

Neurednu djecu koja vole da se uprljaju zato ne treba smatrati samo takvom, neurednom, već inteligentnom jer ona koriste svoja čula (bez da uopšte znaju za njih), kako bi istražila svijet koji ih okružuje.

Umjesto da težite ka tome da vaše djetu bude savršeno čisto i uredno u svakom trenutku, dopustite mu da bude ono što jeste – dijete.

Izvor: Ženski magazin/Ljepota i zdravlje
Foto: Guliver/Getty Images