Med u dječijoj ishrani, kada i zašto

MED SVI KORISTIMO I ON NAM POMAŽE DA BUDEMO I OSTANEMO ZDRAVI, A SVAKAKO GA ŽELIMO DATI I DJECI. PROČITAJTE KADA SE MED DAJE DJECI I KAKAV JE NJEGOV UTICAJ NA ZDRAVLJE.

Šta je med i kada ga možemo dati djeci

Med je prirodni proizvod koji blagotvorno djeluje na zdravlje tako što poboljšava imunitet, varenje, uništava patogene bakterije i djeluje poput probiotika. Med jača srce i krvne sudove i ima još mnogo pozitivnih efekata na zdravlje.

VAŽNO JE ZNATI DA VEĆINA STRUČNJAKA PREPORUČUJE UPOTREBU MEDA KOD DJECE SA NAVRŠENIH GODINU DANA.

Digestivni trakt djece nije dovoljno razvijen do prve godine a med je namirnica koja može biti kontaminirana toksinom iz bacila Clostridium botulinum. Iz ovog razloga je upotreba preporučena poslije prvog rođendana.

Način uvođenja meda u ishranu

Preporuka je da se med djeci u ishranu uvodi postepeno a da se posebno obrati pažnja kod djece čiji roditelji imaju izražene alergijske reakcije. Med se uvodi postepeno u nekoliko dnevnih doza, pola do gram meda na jedan kilogram mase djeteta. Potrebno je da se obrati pažnja da li dijete ima neke promjene u smislu znakova alergijske reakcije ili promjena u varenju. Ako izostanu simptomi može se postepeno povećavati doza ali naravno ne treba pretjerivati.

Ljekovitost meda i preparata na bazi meda

Kada se med redovno koristi pomaže bržem i boljem napretku razvoja djeteta u svakom smislu. Med pomaže kod jačanja imunog sistema, ima antibakterijsko, antiseptičko i antioksidativno dejstvo. Skoro da ne postoji bolest kod koje se ne može navesti neko pozitivno dejstvo meda na izliječenje. Med se takođe koristi i kao lijek kod opekotina, posjekotina i rana. Neki naučnici tvrde da ne postoji tako savršen lijek kao što je med. On sadrži mnoge vitamine, minerale, aminokiseline i enzime potrebne za dobro i dugo zdravlje. Preparati na bazi meda su i matična mliječ i propolis koji su takođe savršeni imunostimulansi. Postoje različite vrste meda i koju god izaberete nećete pogriješiti iako se na početku korištenja preporučuje bagremov i livadski med. Med se djeci daje obično u čaju, soku, mlijeku, kompotu ili razmućen u vodi .Poželjno ga je uzimati plastičnom, keramičkom ili drvenom kašičicom i stavljati u mlaku tečnost a nikada u vrelu. Uvijek radije liječite dijete medom nego lijekovima. Med se može kombinovati u ishrani na razne načine, kao dodatak slanim i slatkim jelima, kao dodatak kašicama, frapeima, kremama a idealan je kao užina ili doručak.