Dijabetes kod djece

DIJABETES (ŠEĆERNA BOLEST) JE BOLEST OD KOJE NE BOLUJU SAMO ODRASLI NEGO I DJECA. UKOLIKO VEOMA ČESTO MOKRI, ŽEDNO JE I UMARA SE, ODVEDITE DIJETE LJEKARU DA PROVJERI NIVO ŠEĆERA U KRVI JER SU OVO NAJČEŠĆI SIMPTOMI ŠEĆERNE BOLESTI KOD DJECE.

Šta je dijabetes

Dijabetes ili šećerna bolest je oboljenje kada tijelo odnosno jedan njegov organ, a to je pankreas ili gušterača, ne proizvodi dovoljnu količinu hormona inzulina ili inzulin u organizmu ne djeluje na pravi način. Inzulin je jedini način da tijelo pravilno funkcioniše odnosno da pretvara šećer unijet ishranom u energiju potrebnu za rad mišića, srca, disanje, termoregulaciju i mnoge druge procese. Ako nema inzulina ili ćelije tijela ne reaguju pravilno na njega šećer u krvi raste. Kod otkrivanja i prevencije dijabetesa kod djece treba biti naročito oprezan jer ćelije koje stvaraju inzulin koje su jednom uništene ne obnavljaju se. Kod djece dijabetičara šećer unijet kroz ishranu ne može ući u ćelije jer pankreas ne može stvoriti inzulin pa nivo šećera u krvi raste.

Tipovi dijabetesa

Razlikujemo dijabetes tipa 1 i tipa 2.
Dijabetes tipa 1 je češći kod djece. Nastaje kad pankreas izgubi sposobnost proizvodnje inzulina i smatra se autoimunom bolešću, odnosno tada imuni sistem organizma napada svoja tkiva i organe i uništava ih. Jedini način funkcionisanja kod tipa 1 dijabetesa je nadoknada inzulina pomoću terapije.
Dijabetes tipa 2 je oboljenje kad tijelo proizvodi izmijenjene ili čak i normalne vrijednosti inzulina ali postoje ćelijski poremećaji koji dovode do otpornosti na inzulin. Tip 2 je oblik koji se sve više širi a posebno usljed loših navika u ishrani i prekomjerne težine kao i genetskih sklonosti.

Simtomi dijabetesa

Simptomi dijabetesa tipa 1 kod djece su najčešće:

  • izuzetna žeđ i suhoća u ustima i grlu
  • učestalo i pojačano mokrenje
  • gubitak težine koji može biti praćen povraćanjem i mučninom
  • pojačan apetit
  • osjećaj umora i malaksalosti
  • promjene na koži kod beba, liče na pelenski osip nezavisno od dobre njege

Simptomi tipa 2 su isti uz moguću pojavu problema sa vidom, ponekad čak i problemima vezanim za gubitak svijesti, nizak krvni pritisak…

Dijagnoza

Dijagnozu dijabetesa ljekari postavljaju na osnovu kliničke slike, nalaza šećera u krvi i nalazi urina. Vrijednosti šećera u krvi su najčešće jako visoke bez obzira na to kad je mjerenje urađeno i šta je dijete prije toga jelo. Najčešći tip dijabetesa kod djece je tip 1.

Liječenje

Ljekar određuje terapiju odgovarajuću tipu dijabetesa. Dijabetes tipa 1 se liječi prvenstveno inzulinskim injekcijama sa obično 4 – 8 doza dnevno. Dijete koje ima dovoljno godina treba što prije naučiti kako da računa kalorije, računa jedinice inzulina, kada da pije tablete, šta da jede i kako da kontroliše šećer. Edukacija i razgovor sa djecom je veoma važna. Koliko god i roditeljima i djeci bilo teško što je bolest prisutna i što je potrebno angažovanje oko liječenja važno je bolest ne kriti. Veoma je dobro da okolina djeteta zna da je dijabetičar jer je jedino tako moguće na vrijeme pomoći djetetu ako je to potrebno. Najvažnija stvar osim redovne terapije jeste fizička aktivnost (sve osim ekstremnih sportova) i pravilna i redovna ishrana. Ovo je takođe i jedan od metoda prevencije bolesti. Dijete dijabetičar uz pravilnu ishranu, sport i terapiju nije ograničeno ni u jednom segmentu života.