Ravni tabani kod djece

RAVNI TABANI SU NAJČEŠĆA ORTOPEDSKA DEFORMACIJA KOD DJECE, POGOTOVO U RANOM ŠKOLSKOM DOBU. KOD BEBA SU RAVNI TABANI NORMALNA POJAVA JER JE LUK STOPALA NERAZVIJEN. PROČITAJTE NEKE OSNOVNE INFORMACIJE O RAVNIM TABANIMA.

Šta su to ravni tabani i šta su njihove karakteristike

Ravni tabani su deformacija stopala gdje je luk stopala spušten pa je gazeća površina povećana. Javljaju se najčešće obostrano i neke statistike pokazuju da svako treće odnosno četvrto dijete ima deformaciju po tipu ravnih tabana. Na nastajanje ravnih tabana najčešće utiču nasljedni faktori uz prekomjernu težinu i fizičku neaktivnost. Neadekvatna obuća kao i nagli rast takođe može doprinijeti pojavi deformacije. Mogu se javiti i kod loše biomehanike hoda kao i nekih infekcija ili povreda. Karakteristike ravnih tabana su:

  • spušten luk stopala
  • povećana gazeća površina
  • zabacivanje stopala i nespretnost pri hodu
  • loše držanje
  • mogući bolovi u potkoljenicama, zglobovima, koljenima a moguće i u kičmi

Dijagnoza i liječenje ravnih tabana

Ortopedi postavljaju dijagnozu na osnovu pregleda kao i jos nekim metodama. Te metode mogu biti plantogrami (gaženje obojenim stopalima) kao i rentgenski snimak kod stečenih deformacija. Liječenje ravnih tabana se liječi ortopedskom obućom prilagođenom stopalu kao i korektivnim vježbama. Liječenje zahtijeva vrijeme i istrajnost roditelja i djece. Preporuke su da se djeca animiraju da bi redovno vježbala jer im same vježbe obično brzo dosade. Postoji puno načina na koje možete vježbati zajedno sa djetetom i tim načinom provesti korisno zajedničko vrijeme. Fizioterapeut će vam pokazati jednostavne vježbe koje dijete može praktikovati kod kuće a vi se takođe možete uključiti. Sve aktivnosti koje provodite zajednički djetetu će biti zanimljive.

Pogledajte video u prilogu koji će vam sigurno koristiti: