Prohodajmo zajedno – korak po korak

POKAŽITE VAŠEM DJETETU KAKO DA PROHODA. VJEŽBAJTE S NJIM, UČITE GA KORAK PO KORAK I BUDITE STRPLJIVI, HODANJE SE POLAKO UČI

1. korak

Ako je dijete do sada već naučilo da sjedi samo, da puže i podiže se u uspravan položaj može vježbati hodanje. Djeca počinju hodati između 14 i 16 mjeseci ali to može biti i par mjeseci ranije ili kasnije. To se može desiti i sa 10 mjeseci a i poslije 21. mjeseca. U prvom koraku je potrebno da dijete polako uči da mijenja položaj odnosno da uči da se uspravlja u stojeći položaj.

2. korak

Drugi korak prohodavanja je da se dijete uči prebacivanju težine sa jedne strane tijela na drugu. To je najlakše kada dijete kleči na jednoj nožici a druga je savijena u koljenu i tada se pokušava uspraviti. Djetetu treba dati vremena da eksperimentiše, i da padne i prevrne se, sve kroz igru. Treba imati na umu da se sva djeca ne razvijaju istom brzinom.

3. korak

Treći korak je da djetetu koje kleči na koljenu na jednoj nozi a drugim stopalom je oslonjeno na podlogu pomognemo da se ispravi i stane na noge. Dijete na početku hodanja uči da stavi noge paralelno a tek onda da stavlja nogu ispred noge. Takođe prvo uči da održava bočnu ravnotežu a onda i da uči prebacivanje težine u stojećem stavu s noge na nogu i tek poslije naprijed i nazad.

4. korak

Sada dijete već može da napravi korak ili dva gegajući se lijevo desno kao patkica. Pomozite mu i budite strpljivi. Nemojte ga tjerati da pravi više koraka nego što može i što je raspoloženo. Postepeno će doći do te faze kada spušta rukice prema dole i pokušava da hoda samostalno.

5. korak

Sada je dijete već stabilnije i pravi par koraka samostalno. Ovo zahtijeva vrijeme ali kad vase dijete napravi samo 8 – 9 koraka može se smatrati da je prohodalo. Prohodavanje može trajati i po nekoliko mjeseci.

Savjeti fizijatra i fizioterapeuta o pravilnom ponašanju u ovom periodu kad dijete prohodava mogu puno pomoći i osigurati zdrav i nesmetan razvoj mišićno koštanog sistema kod djeteta koje će mu služiti čitav život.