Spavanje u krevecu ili možda ne

POSLIJE DOLASKA IZ BOLNICE I RODITELJI I BEBE STVARAJU ODREĐENE NAVIKE. JEDNA OD NJIH JE SPAVANJE BEBE U SVOM ILI KREVETU RODITELJA

Period poslije porođaja je naporan i česta noćna buđenja nakon nekoliko nedjelja veoma iscrpljuju majku ili oba roditelja.

Zajedničko spavanje

Neki roditelji smatraju da je pogotovo na početku, praktičnije da beba spava s njima u krevetu, zbog čestih podoja ili jednostavno zbog bliskosti. Tada treba obratiti pažnju na to da krevet bude dovoljno veliki i da dijete spava sa strane jednog roditelja a ne u sredini, zbog sigurnosti bebe. Oni smatraju da je beba već u stomaku navikla na majku i da joj je ona izvor sigurnosti i žele da dijete nastavi tako, odnosno da mu je majka na dohvat ruke i u vidnom polju čim se probudi.

Spavanje u krevecu

Postoji nekoliko stvari koje možete isprobati kako bi bebi stvorili naviku spavanja u krevetu za bebe. Ovo je naravno odluka roditelja i ako želite probati naučiti bebu da spava u krevecu pokušajte da to bude što ranije.

Pokušajte proći kroz ovaj vodič, budite uporni i na kraju mirno spavajte vi u svom a beba u svom krevetu:

  • Pokušajte da budite svoju bebu svako jutro u isto vrijeme. Probajte stvoriti naviku da se budi i svako jutro u isto vrijeme ima prvi obrok. Soba treba da bude osvijetljena dnevnim svjetlom, da bi beba znala da razlikuje dan i noć. Nakon buđenja je možete pustiti da malo drijema ali nakon par minuta je uzmite u naručje i nahranite.
  • Kako bebu budite u isto vrijeme tako je naučite i da se na spavanje ide u isto vrijeme, nakon hranjenja i večernje toalete slijedi spavanje u zamračenoj ili slabo osvijetljenoj prostoriji i u krevecu za bebu naravno.
  • Ispočetka, to može trajati i par dana, beba može negodovati i plačem pokazati da želi da je uzmete, uspavljujete u naručju i da želi da spava u vašem krevetu. Ako je beba zdrava, presvučena i nahranjena, plač je samo navika ili izraz nezadovoljstva. Provjerite povremeno da li je sve u redu ali nemojte odustajati od toga da beba ostane u svom krevecu. Što je beba manja, manje, odnosno kraće će plakati.
  • Noćno hranjenje je najbolje obaviti pod prigušenim svjetlom i zatim bebu vratiti u krevetac a po danu možete da razgovarate, da pjevušite bebi ili da je zabavljate . Noću nije poželjno da stimulišete bebu, treba da navikne da je noć vrijeme za san.Pridržavajte se pravila buđenja i spavanja, nemojte premještati bebu par dana u svoj krevet, istrajte u ignorisanju plača i negodovanju bebe. Sve ovo svakako nije jednostavno ali omogućava miran i kvalitetan san ako odlučite da beba spava odvojeno.Na vama je da odlučite kako će spavati vaša beba. Svakako vam želimo miran san!