Nicanje mliječnih zuba – tegobe

NICANJE MLIJEČNIH ZUBA ZA NEKE RODITELJE I DJECU PREDSTAVLJA VRLO TEŽAK PERIOD, DOK NEKI TO I NE OSJETE, SAMO VIDE DA SE ZUBIĆ ZABJELIO U BEBINIM USTIMA I NARAVNO, UVIJEK SE OBRADUJU!

Ako primjetite da dijete teži da sve stavlja u usta, ima potrebu da grize, nervozno je, uznemireno, ima natečene desni, pojačano luči pljuvačku, apetit mu je oslabljen, budi se noću plačući, ponekad ima blago povišenu temperaturu, proliv i osip, sva je prilika da se radi o nicanju zuba.

Za one koji imaju problem sa zubićima postoje načini da lakše preguraju ovaj period i da se kasnije sa svim zubićima u ustima zajedno smiju ovim slatkim mukama!

1. Glodalice

Kad dijete krene da sve stavlja u usta vrijeme je da mu se kupi glodalica. Odlučite se za onu „običnu“ prije nego za one punjene vodom, jer tako nema opasnosti da tečnost iz nje iscuri. Ima i glodalica koje se stavljaju u frižider i tako rashlađene olakšaju djetetove „muke“ prilikom grickanja i glodanja. Pri izboru pazite da glodalica bude takve veličine i oblika da dijete može samo da je drži i stavi u usta.

2. Gumene igračke

S obzirom na to da djeca obožavaju da stavljaju u usta svoje igračke iskoristite to, pa gumene igračke koje inače koristite pri kupanju stavite na kratko u frižider. Potrebno je da budu hladne, ni u kom slučaju zamrznute!

3. Hladna rukavica za kupanje

Čistu rukavicu za kupanje pokvasite hladnom vodom i stavite u frižider na pola sata. Bebi kojoj rastu zubići prijaće da gricka nešto hladno i pomalo hrskavo.

4. Žvakanje

Djeci koja već jedu dobra zanimacija će biti tvrd đevrek, dvopek, ili korica hljeba. Pritom pazite da se dijete ne zagrcne.

5. Bakini recepti

Nekad su bake nabubrele desni djeteta mazale sokom od limuna, bijelim vinom ili jabukovim sirćetom. Ovakve metode danas majke na preporuku stomatologa uglavnom izbjegavaju.

6. Čisti prsti

Opšte je poznato da bebe najviše vole da grizu prste svojih roditelja. To je zato što ovo stvara dovoljan protiv pritisak na otečene desni. Zbog toga neka vam prsti budu savršeno čisti prilikom masaže tih malih, bolnih desni.

7. Gel za desni

Ovi gelovi imaju blago anestetičko dejstvo, a pritom i hlade pa su kao takvi idealno rješenje za bebe koje se mnogo muče sa rastom zubića. Dozvoljene se za upotrebu kod beba starijihi od dva mjeseca. Prilikom kupovine ovakvih preparata poželjno je uvijek se konsultovati sa apotekarom i pedijatrom jer postoje varijacije kod raznih proizvođača.

8. Ogrlica od ćilibara

Ćilibar je poznati analgetik iz prirode koji naročito djeluje protiv upala. Istraživanja su pokazala da sucinitska kiselina koju ispuštaju perle ćilibara smanjuje balavljenje, smiruje upalu i ublažava crvenilo. Prilikom kupovine strogo obratite pažnju na to da je ogrlica originalna, jer su se na tržištu pojavili mnogi plagijati ovog proizvoda.

9. Paracetamol ili brufen

Ukoliko vaša beba trpi velike bolove koje ne možete ublažiti niti jednim od gore navedenih načina, dajte joj sirup koji će sigurno smanjiti bol. Prije toga obavezno se konsultujte sa ljekarom ili farmaceutom i gledajte da ovaj korak primjenjujete što rjeđe, odnosno u krajnjem slučaju.

10. Ljubav

U ovom teškom periodu života djeteta najvažnija je ljubav, pažnja i njega roditelja. Budite tu za svoje dijete, vaše riječi, poljupci i zagrljaji će ga utješiti i pomoći mu da lakše izađe na kraj sa smetnjama koje mu donosi nicanje zuba.