Porođaj

Normalan porođaj podrazumijeva fiziološka zbivanja kojim se završava rađanje bebe, posteljice i plodnih ovojaka. Pravilne i jake kontrakcije mišića materice prvi su simptom početka porođaja. Dolazi do povlačenja, stanjivanja i skraćivanja cerviksa. Dilatacija cerviksa znači „širenje“ vanjskog ušća od veličine jagodice do veličine dlana, 10 cm.

POROĐAJ MOŽE BITI LAKŠI NEGO ŠTO OČEKUJETE

Svaki porođaj je drugačiji. Ako ste slušale priče vaših prijateljica koje su se porađale i po deset sati ne znači da će se to dogoditi i vama. Možda će vas iznenaditi brzina i lakoća vašeg porođaja. Trajanje porođaja i dužina kontrakcija najviše zavisi od elastičnosti grlića materice a to je individualna stvar.

Sigurni znaci početka porođaja

Konačno su nedjelje čekanja završene i trudovi su počeli. To je vrhunac trudnoće – od trenutka kada će majka ugledati novorođenče odvaja je samo nekoliko sati. Trudnice su obično uzbuđene ali i zabrinute oko ishoda porođaja. One se osjećaju sigurnije ako su dobro pripremljene, pa razumiju šta se događa s tijelom u svakoj fazi porođaja i znaju šta mogu očekivati. Porođaj može biti takvo iskustvo koje će ih neizmjerno ispuniti i u kojem je mnogo vjerovatnije da će trudnica uživati ako bude mirna i opuštena.

Vježbe opuštanja i tehnike disanja, prije samog porođaja, pomažu trudnicama kako bi ostale mirne prilikom kontrakcija te što bolje podnijele bol. Kod izvjesnog broja trudnica kao predznak skorog početka porođaja može se javiti sluzavo-sukrvičavi iscjedak. Taj sluzavi čep, koji je ispunjavao cervikalni kanal još od rane trudnoće, istiskuju prvi pravi trudovi. Porođaj najčešće počinje 24 sata nakon ove pojave.

Rjeđe prvi znak početka porođaja može biti pucanje vodenjaka. U ovim slučajevima treba odmah krenuti u porodilište iako nema kontrakcija. Svaka trudnica s puknutim vodenjakom smatra se porodiljom.

Porođaj najčešće počinje pojavom redovnih i ritmičkih kontrakcija, koje žena osjeća kao porođajne bolove. Kontrakcije su na početku rijetke, slabe i kratkotrajne. Javljaju se na pola sata do 20 min. Traju 10 – 15 sekundi. Porodilja ih osjeća kao lagano stezanje koje polazi od donjeg dijela leđa, niz prepone, prema simfizi. Kako porođaj odmiče, kontrakcije materice su sve učestalije, sve jače i sve duže traju.

Pred kraj doba širenja, kontrakcije su veoma jakog intenziteta. Traju 50 – 60 sekundi a javljaju se na 2 – 3 minute i češće. Pred samu pojavu napona, žena osjeća najjače porođajne bolove. U ovoj fazi trudnice mogu slobodno hodati, sjediti, stajati i klečati. Trudnice bi trebale da se slobodno kreću da bi našle najoptimalniju i najudobniju poziciju za vrijeme porođaja.